Trees grow on every balcony of this Hanoi university building

October 20, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Trees grow on every balcony of this Hanoi university building

This university building in Hanoi weaves Vietnam’s tropical landscape into its checkerboard facade, with trees growing on every balcony. Designed by Vo Trong Nghia Architects , the recently completed FPT University administrative building is the first phase in a greater masterplan to convert the campus into a “globally competition environmentally conscious university.” The university is part of Vietnam’s largest technology park, the Hoa Lac Hi-Tech Park, on the outskirts of Hanoi. Completed early this year, the administrative building serves as a campus gateway and will welcome students, staff, and visitors with its tree -integrated envelope. “The building acts as a gateway to the campus and the green facade clearly dictates the future direction of the campus,” wrote the architects. The nature-infused project is characteristic of the architecture firm’s world-renowned style for bringing plants into buildings. Related: Giant bamboo planters protect a Ho Chi Minh City home from the sun and rain Built of concrete , the asymmetric building is clad in prefabricated facade modules to cut down on waste and construction time. Building orientation and large windows optimize the flow of natural ventilation and daylight into the building, while trees on the balconies minimize solar gain. Accessible green roofs top the structure. + Vo Trong Nghia Architects Via Dezeen Images via Vo Trong Nghia Architects , by Hoang Le

Read the original here: 
Trees grow on every balcony of this Hanoi university building

PAU’s inclusive Penn Station revamp is a sustainable alternative to the current plan

August 1, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on PAU’s inclusive Penn Station revamp is a sustainable alternative to the current plan

Practice for Architecture and Urbanism (PAU)’s  revamped Pennsylvania Station plan represents a more inclusive alternative to the government’s current concept for a new Amtrak station in the Farley Complex. PAU decided to reuse the superstructure and foundations of Madison Square Garden and create a civic space that reflects the historical complexity of the site and enhances capacity, safety, and user experience for all of Penn’s users, regardless of income or social status. Passively heated and cooled, the transport hub  aims to create a grand commuter pavilion at minimal public cost and disruption, at the same time complementing the Amtrak station in the east end of the Farley Complex, entrances and concourses to the north and west, and the tracks and platforms planned to become part of the Gateway tunnel project. Related: Governor Cuomo reveals updated renovation plans for NYC’s Penn Station Inspired by Philip Johnson’s circular New York State World’s Fair pavilion and Pan Am’s “Worldport” building at JFK, the architects proposed to reclad the structure of the Madison Square Garden– which will find its new home 800 feet away in the west end of the Farley building– in a double-skin glass wall which allows natural light to penetrate into the interior, but regulates solar gain for maximum comfort. A sawtooth pattern in the glass picks up changes in light through the day, acting as a sundial for travelers as they ascend from the platforms. The entire concept has not only environmental control in mind, but safety as well. The suggested oculus at the center of the circular building quickly purges smoke in the event of a fire and all of the glass is blast-proof. + Practice for Architecture and Urbanism (PAU) Via Architizer

Original post:
PAU’s inclusive Penn Station revamp is a sustainable alternative to the current plan

Coming Total Solar Eclipse to be an ‘event of the century’, scientists say

August 1, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Coming Total Solar Eclipse to be an ‘event of the century’, scientists say

In just three weeks, one of the “events of the century” will makes its way across the United States, inspiring awe, excitement and even fear. On August 21, there will be a total solar eclipse , and scientists are saying that it will be a once-in-a-lifetime event that is not to be missed. Educator at the American Museum of Natural History Joe Rao has been speaking to audiences about the coming eclipse. He told them a total eclipse is something you never forget and defies words. As the moon begins to block out the sun, the temperatures drops, the light changes and the birds begin to quiet. Related: Alaska Airlines is intentionally delaying a flight for the coolest reason Rao warned people not to look at the sun under any circumstances, even while it is covered by the moon. You can purchase eclipse glasses, though be sure to purchase them from a reputable company, since faulty eclipse glasses have been hitting the market. If you don’t have glasses, you can look at the trees, since leaves will show a crescent shadow.  You can also try one of the DIY methods . Viewers can check out NASA’s eclipse website for the 100-mile wide  path of totality , which will carve through South Carolina starting around 1:15 pm, up to Nebraska and will exit the US through Oregon at 9 am (local time). Hotel rooms in the path are already selling out and experts warn travelers to be aware that traffic will be difficult. Some airlines are selling tickets for eclipse-viewing flights. For those not lucky enough to be in the path, viewers will be able to see a partial eclipse as far away as South America and parts of Africa. Via Fox News Science Images via Deposit Photos and Pixabay

Continued here:
Coming Total Solar Eclipse to be an ‘event of the century’, scientists say

Aedas sleek office tower and green space will bring a "missing humanism to Shanghai

November 10, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Aedas sleek office tower and green space will bring a "missing humanism to Shanghai

The 45,000-square-meter Gemdale Changshou Road development is nicknamed “Cloud on Terrace” after its rounded and reflective tower set on a terraced retail podium. The landscaped terraces soften the building’s appearance and break down the development to a human scale. The terraces step up to form a tower with rounded edges and an angular orientation—a contrast to the surrounding boxy skyscrapers . The terraced building is a visual bridge between the low-rise, residential developments to the south and Changshou Road in the north. Related: Aedas unveils mountainous mixed-use building that looks like a stack of books The building is mostly glazed and will be installed with high-performance, low-e , and low-iron glass to save on energy. The landscaped terraces help provide a cooling microclimate , purify the air, and reduce solar heat gain. Horizontal solar shades extrude from the tower’s glass curtain wall to further reduce solar gain. The building is slated for completion by 2019. + Andrew Bromberg Aedas Via ArchDaily Images via Aedas and AsymmetricA

View original post here: 
Aedas sleek office tower and green space will bring a "missing humanism to Shanghai

South African office building was designed to keep its occupants healthy

November 2, 2016 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on South African office building was designed to keep its occupants healthy

The office building is located in Sandton, area situated within the metro area of Johannesburg, South Africa . It replaced a single-storey building constructed in 1991 that was being dwarfed by neighboring developments. MDS Architecture designed the building to manage heat build-ups of its west-facing facade and control glare issues. The west-facing facade features massive, full-height fins that mitigate excessive sunlight, while the north-facing façade is fully glazed, opening up the office spaces to views across Bryanston. Related: New green-roofed office building in Chicago is stacked for optimal solar absorption The building has energy efficient lighting and cooling, as well as smart waste management systems and reduced water consumption . Its construction significantly cut carbon emissions through the use of more than 60% total recycled content for all steel elements. The quantity of Portland cement was reduced by over 30% across all concrete mixes used during construction, while the use of PVC was cut by more than 30% on the project through the use of alternative products. Secure bicycle storage spaces, showers, change rooms and lockers provided in the building encourage a healthy lifestyle among the occupants. + MDS Architecture Photos by Mike Pawley

View post: 
South African office building was designed to keep its occupants healthy

Passive solar Lockeport Beach House harvests rainwater to save energy

August 25, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Passive solar Lockeport Beach House harvests rainwater to save energy

Clad in black-stained eastern white cedar , the single-story Lockeport Beach House blends in with the surrounding forest of tamarack and spruce that protect the sandbank from erosion . Although the house is hidden from view of the beach, the sounds of waves and shimmering light reflected off the water can be heard and seen through the treeline at the site’s southern border. A worn footpath weaves through the trees to connect the cozy and secluded sandbank to open views of the coast and ocean. Related: Australian beachfront Willow Home boasts solar panels and rainwater collection The beach house is carefully placed onsite to take advantage of passive solar orientation and is elevated on a grid to protect against storm surges. A10-foot-deep and 48-foot-wide cantilevered roof overhang shields the home from unwanted solar gain in the summer, while allowing low winter sun to heat the concrete floors in winter. Large windows admit natural light and views of the landscape. The asymmetrical gabled roof is also angled to facilitate rainwater harvesting . Three 1,750-gallon (6,600 liter) cisterns store rainwater and are the sole source of potable water for the home. + Nova Tayona Architects Via ArchDaily Images © Janet Kimber

Here is the original post:
Passive solar Lockeport Beach House harvests rainwater to save energy

University of Sheffield’s striking Diamond Building is wrapped in a cellular pattern that controls solar gain

January 21, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on University of Sheffield’s striking Diamond Building is wrapped in a cellular pattern that controls solar gain

Read the rest of University of Sheffield’s striking Diamond Building is wrapped in a cellular pattern that controls solar gain

See the original post here: 
University of Sheffield’s striking Diamond Building is wrapped in a cellular pattern that controls solar gain

EDGEWATER lets you collect rainwater for reuse in style

January 20, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on EDGEWATER lets you collect rainwater for reuse in style

In most cities rainwater is treated as a waste product channeled away from streets and buildings and sent downriver for someone else to deal with. But rainwater is actually a valuable resource and should be reused whenever possible. That’s why ENVIRONMENTS Studio developed the EDGEWATER Rain Collection Container , a contemporary vessel that helps you conserve rainwater in style. The 45-gallon container works in combination with any downspout or rain chain, is made in America, and is constructed of sturdy powder-coated steel. + ENVIRONMENTS Studio The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!

Here is the original:
EDGEWATER lets you collect rainwater for reuse in style

This breezy island home may look like a giant screened-porch but it’s so much more

September 15, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on This breezy island home may look like a giant screened-porch but it’s so much more

Read the rest of This breezy island home may look like a giant screened-porch but it’s so much more

Read the rest here: 
This breezy island home may look like a giant screened-porch but it’s so much more

Aluminum-clad Bridge House is a multi-generational home optimized for solar gain

June 11, 2015 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Aluminum-clad Bridge House is a multi-generational home optimized for solar gain

Read the rest of Aluminum-clad Bridge House is a multi-generational home optimized for solar gain Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: aluminum clad architecture , bridge house , Bridge House by Höweler + Yoon Architecture , family house , Höweler + Yoon Architecture , mclean , multi-generational home , multigenerational housing , Recycled Materials , solar gain , solar heat gain , triple glued windows

View post: 
Aluminum-clad Bridge House is a multi-generational home optimized for solar gain

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1105 access attempts in the last 7 days.