Portuguese winery transformed into a minimalist and modern home

September 8, 2017 by  
Filed under Green

A 20th century winery has traded barrels of grapes for family gatherings thanks to the efforts of Extrastudio . The Lisbon-based architecture firm transformed the former winery into a light-filled home in Azeitao, a small village in southern Portugal. The architects retained the gabled structure’s original building footprint, but refreshed its look with a red-colored render that gives the building its new name—the Red House. Built in the 20th century by the client’s grandparents, the winery has been overhauled into a minimalist and modern dwelling complemented with a black-bottomed pool. Despite its contemporary interior, the home exudes rustic appeal thanks to its gabled roofline and uneven application of red-colored render. The facade’s patchy and pinkish appearance, which changes over time, echoes the look of the original weathered walls. “A natural red pigment was added to the mortar, to reinforce the building’s presence, allowing the house to age gradually and changing its tonality, without ever requiring a coat of paint,” said the Extrastudio, according to Dezeen . “Over the days and months, the colour of the house alters, lighter or darker depending on the humidity, almost black when it rains.” The render derives its color from powdered brick and heat-treated clay, a material that protects the facade against weathering damage. Related: 100% solar-powered winery keeps naturally cool with cork-insulated roofs Natural light fills the Red House, which is dominated by white-painted interiors, pale concrete floors, and tall ceilings. Mirrors line the living room to further reflect light. Full-height black glass doors stretch the width of the garden-facing facade on the ground floor and slide completely open to expand the living space to the outdoors. The ground floor comprises the communal areas, arranged in an open-plan layout, while the bedrooms and bathrooms are placed on the floor above. A small room occupies the attic. + Extrastudio Via Dezeen Images via Extrastudio

Read more:
Portuguese winery transformed into a minimalist and modern home

Modern renovation reconnects London home with its beautiful rear garden

February 7, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Modern renovation reconnects London home with its beautiful rear garden

An extensive renovation reconnected this semi-detached, multi-occupancy house in Chiswick, London , with its beautiful rear garden and introduced much needed natural light into the interior space. AU Architects renovated the house by balancing traditional detailing and modern design, creating a contemporary family dwelling that breathes. The architects were tasked with creating a large open-plan ground floor reception space with visual connections to the rear garden and upper bedrooms. This visual openness is enhanced by a large sliding sky-frame door that opens onto a charming garden terrace. A green lighting system maintains the feeling of spaciousness at night. Related: Traditional London house gets a whimsical, fox-shaped extension The design team also created a new basement with a full-height glass surface on the side of the stairwell that reduces sound travel. Polished concrete and natural materials create visual variety that add the refinement of modern design to the warmth of a family home. + AU Architects Photos by David Butler

Original post: 
Modern renovation reconnects London home with its beautiful rear garden

Grow Box home clad in weathering steel harmonizes with a plot full of Japanese maple trees

July 22, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Grow Box home clad in weathering steel harmonizes with a plot full of Japanese maple trees

The 1,975-square-foot house is located in Lexiton, Massachusetts, on a lot populated by over 40 different varieties of Japanese maple trees carefully cultivated by the owners. Considering its surroundings, the house is a combination of a compact volume and spaces that form decks, gardens and courtyards . The integration of interior and exterior spaces is further accentuated by providing each room with a garden and unobstructed views of the surroundings through floor-to-ceiling windows . Related: What looks like giant white crystals is actually a lake house in Western Massachusetts The central courtyard houses a single Himalayan birch tree and collects rainwater and melting snow. Operable windows and sliding doors provide a more direct connection with the outdoors. Weathering steel panels used as exterior cladding material further integrate the home within its lightly disturbed natural surroundings. + MERGE architects Via Design Milk Photos by John Horner

Here is the original post: 
Grow Box home clad in weathering steel harmonizes with a plot full of Japanese maple trees

Light-filled dentist clinic shows how good design can calm patient fears

May 26, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Light-filled dentist clinic shows how good design can calm patient fears

Like many medical environments, the LeXin dental clinic is dominated by white surfaces that give the interior a hygienic and pristine feel. However, Canon and Mengshu’s design notably departs from the norm with their unusual take on the reception room that looks more like a cozy living room rather than the typical waiting room. Floor cushions, a variety of seating styles, and ample natural light help create a calming home-like environment. Related: Shift Architecture + Urbanism Transforms a 1930s Dutch Villa Into a Light-Filled Modern Dental Clinic To maximize access to natural light, the designers installed glazed sliding doors and frosted partitions that also make the clinic feel more open, spacious, and accessible. “Our aim was to design a clinic we would be less afraid to go to: a space that feels accessible, rather than hermetic,” said Canon. Timber surfaces used in the furnishings and doorways lend a sense of warmth, while small and playful design details, like the colorful zigzag bathroom floor tiles and wooden toothbrush shelving, add unique character. The light-filled treatment room also connects to a small photography studio where patients can take before-and-after treatment photos. + Germain Canon Via Dezeen Images via Germain Canon

See the original post: 
Light-filled dentist clinic shows how good design can calm patient fears

Yves Béhar showcases his sweet handmade surfboard in a temporary Miami Surf Shack

December 16, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Yves Béhar showcases his sweet handmade surfboard in a temporary Miami Surf Shack

San Francisco designer Yves Béhar built a temporary installation as a showroom for his handcrafted surfboards in Miami Design District. The wooden Surf Shack is accompanied by an exhibition called Connecting, where the designer showcased his original sketches, prototypes and the well-known activity-tracking wristband Jawbone and the One Laptop Per Child project. Read the rest of Yves Béhar showcases his sweet handmade surfboard in a temporary Miami Surf Shack

More:
Yves Béhar showcases his sweet handmade surfboard in a temporary Miami Surf Shack

Camouflaged Thoreau cabin in the woods of Utrecht has no running water or electricity

November 24, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Camouflaged Thoreau cabin in the woods of Utrecht has no running water or electricity

Read the rest of Camouflaged Thoreau cabin in the woods of Utrecht has no running water or electricity

More here: 
Camouflaged Thoreau cabin in the woods of Utrecht has no running water or electricity

1970?s Roman apartment reconfigured as modern Twin Flats

June 24, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on 1970?s Roman apartment reconfigured as modern Twin Flats

Read the rest of 1970′s Roman apartment reconfigured as modern Twin Flats Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: apartment transformation , green renovation , italy , mosaic floors , natural light , Officina Leonardo , parquet floor , rome , sliding doors , twin flats , wood cladding , wood siding

See the original post:
1970?s Roman apartment reconfigured as modern Twin Flats

1950s Boathouse Turned Into Cozy Marine Cottage

September 11, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on 1950s Boathouse Turned Into Cozy Marine Cottage

Read the rest of 1950s Boathouse Turned Into Cozy Marine Cottage Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , boathouse , Bosworth Hoedemaker , green materials , green renovation , Hood Canal Boathouse , local wood , sliding doors        

Read more from the original source: 
1950s Boathouse Turned Into Cozy Marine Cottage

Bad Behavior has blocked 1094 access attempts in the last 7 days.