Old Paris railway site will transform into a carbon-neutral ecosystem neighborhood

September 23, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Old Paris railway site will transform into a carbon-neutral ecosystem neighborhood

An abundance of green will soon take over the heart of Paris with the transformation of the city’s old railway site, Ordener-Poissonniers, into a lush 3.7-hectare “ecosystem neighborhood.” The mixed-use masterplan will be spearheaded by Danish landscape architecture practice SLA and French architecture firm BIECHER ARCHITECTES , who won an international competition with the “Jardin Mécano” (“Mechanical Garden”) proposal for a sustainable urban development emphasizing bioclimatic design. In addition to the creation of large public parks, the neighborhood will include carbon-neutral architecture and renewable energy systems. Located in the 18th arrondissement, the new “ecosystem neighborhood” will pay homage to the former railway site by preserving its industrial heritage while injecting new functionality to the underused area. The mixed-use masterplan will include housing for 1,000 residents — half of which will be for social housing, 20 percent for intermediate and the remainder for private housing — as well as 13,800 square meters of office space, new school buildings, an industrial design incubator for SME, a nine-screen cinema complex, urban farming areas and plenty of restaurant and retail space. Related: Benjamin Fleury creates affordable, modern apartments with a low-energy footprint in Paris “The Ordener-Poissonniers project will act as a green generous gift to the city of Paris,” said Rasmus Astrup, partner in SLA. “In the transformation of the old post-industrial railway site, we have especially focused on the values and the qualities we want the new development to give back to the neighborhood. By combining the strong industrial character with innovative, nature-based designs and public ecosystem services, we create a new standard for nature in Paris — where nature is everywhere and where humans, plants and animals can live and flourish together.” To minimize the development’s environmental footprint in the long run, the buildings will be optimized for wind and solar conditions. Other sustainable features include photovoltaic panels mounted onto the roofs, planting plans that promote biodiversity and the use of natural materials and prefabricated low-carbon concrete floors. The project is slated for completion in 2024. + SLA + BIECHER ARCHITECTES Images via SLA

Read the original:
Old Paris railway site will transform into a carbon-neutral ecosystem neighborhood

3XN unveils competition-winning designs for Denmarks Climatorium

October 3, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on 3XN unveils competition-winning designs for Denmarks Climatorium

Danish architectural practice 3XN Architects recently won a competition for the Climatorium, Denmark’s new international climate center that will be located in Lemvig. Created in collaboration with urban development consultancy SLA and technical advisory company Orbicon, the winning entry will help establish Lemvig as a center for climate change adaptation and support the country’s role as an exporter of climate solutions. Slated for completion in 2020, the sculptural waterfront building will serve as a public forum for knowledge, education, innovation and development projects that can promote climate-related growth and job opportunities. Inspired by the coastal location, the architects have integrated a wave motif to the entrance section of the two-story structure. The surrounding landscape, named the Climate Wedge, also mimics the local environment with its undulating shape structured with meteorological isobar lines in reference to the city’s wind conditions. The outdoor space is planted with native , low-maintenance vegetation and includes sheltered spaces where the public can gather and reconnect with the harbor front. A site-specific approach was taken to the building design as well. The Climatorium is carefully sized to match the existing scale of the other waterfront buildings and is clad in a simple material palette of wood, concrete and steel in a nod to the nearby boat halls. A ground-floor glass facade helps activate the building on the ground level and attracts passersby to come and visit exhibitions about climate change or enjoy food in the cafe. The lower floor can also be used for conferences, concerts and other events. Related: This dreamy Malibu beach house is designed to withstand climate change “We have aimed to create a building that tells the story about climate ,” said Jan Ammundsen, Senior Partner and Head of Design at 3XN. “The building has a rectilinear, stringent expression but forms a wave shape that lends it a distinct and easily decoded identity. The wave tells the story of the site and also refers to the serious challenges we face as a result of climate change.” + 3XN Architects Images via 3XN Architects

Read the original: 
3XN unveils competition-winning designs for Denmarks Climatorium

Henning Larsen Architects dramatically pointed skyscraper will transform Manila skyline

September 6, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Henning Larsen Architects dramatically pointed skyscraper will transform Manila skyline

Henning Larsen Architects just won an international competition for a new landmark building in the heart of Manila, Philippines. Designed in collaboration with landscape architects SLA and BuroHappold Engineering , the dramatically tapered high-rise for Bonifacio Global City is a sculptural beauty that combines Filipino traditional design with contemporary influences. The mixed-use building will be filled with natural daylight and prioritize access to nature. Rising to a height of 308 meters, the landmark tower is designed to redefine the skyline of Bonifacio Global City, a centrally located financial district in Manila . The high-rise will comprise state-of-the-art workspaces, restaurants, a civic center with exhibition spaces, and a public observatory at the top of the structure. The large public plaza that surrounds the building will be densely planted with tall trees and mimic the shade and ambiance of a Filipino tropical forest. The plaza serves as a protected public space for large gatherings and celebrations, a tradition emphasized in Filipino culture. Related: Incredible museum by Kengo Kuma will be set inside a lush nature-infused cave in Manila “We aimed to create a design that will be the benchmark of how a high-rise can give back to a city and its people. The project is characterized by a high degree of responsibility, in relation to not only materials and production but also regarding positive, social spaces encouraging intimacy and community,” says Claude Bøjer Godefroy, Partner and Design Director in Henning Larsen’s Hong Kong office. “This building represents a milestone for Manila and the Philippines. We aimed to make it a truly Filipino building by understanding and integrating elements of Filipino nature, culture and climate.” Trees grow inside the building and will be visible through the glazed facade. At night, the tower is illuminated and doubles as a kind of lighthouse for the city. + Henning Larsen Architects

View original post here:
Henning Larsen Architects dramatically pointed skyscraper will transform Manila skyline

Bad Behavior has blocked 1239 access attempts in the last 7 days.