BIG completes an energy-efficient sculptural skyscraper in Shenzhen

August 9, 2018 by  
Filed under Business, Green

Designed by Bjarke Ingels Group , the new home for the Shenzhen Energy Company has just reached completion in the business center of Shenzhen , China. Conceived as a new social and sustainable landmark in the heart of the city, the striking office development comprises two towers — one rising 220 meters to the north and the other to a height of 120 meters in the south — both of which are linked by a 34-meter-tall podium. Dubbed the Shenzhen Energy Mansion, the skyscraper is wrapped in an undulating facade that optimizes solar orientation while minimizing energy consumption. Created in collaboration with ARUP and Transsolar, BIG’s Shenzhen Energy Mansion design was selected the winner of an international design competition in 2009. Spanning an area of 96,000 square meters, this new headquarters for the Shenzhen Energy Company includes a pair of office towers and a mixed-use podium comprising the main lobbies, a conference center, a cafeteria and exhibition space. Circulation for visitors and workers are divided; the commercial spaces can be accessed through sliding glass walls on the north and south ends of the buildings while office workers enter from the front plaza to the lobby. Instead of the traditional glass curtain wall, BIG designed a pleated building envelope specially engineered to reduce solar loads and glare. Site studies and passive solar principles optimize the building’s orientation, which includes maximized north-facing openings for natural light and minimized exposure on the sunnier sides. Green roofs top the building. Related: BIG unveils designs for LEED-certified skyscraper in NYC “Shenzhen Energy Mansion is our first realized example of ‘engineering without engines’ — the idea that we can engineer the dependence on machinery out of our buildings and let architecture fulfill the performance,” said Bjarke Ingels, founding partner at BIG. “Shenzhen Energy Mansion appears as a subtle mutation of the classic skyscraper and exploits the building’s interface with the external elements: sun, daylight, humidity and wind to create maximum comfort and quality inside. A natural evolution that looks different because it performs differently.” + BIG Images by Chao Zhang

Excerpt from:
BIG completes an energy-efficient sculptural skyscraper in Shenzhen

HW-Studio transforms a warehouse into a food market in Mexico

August 9, 2018 by  
Filed under Green

When local architecture practice HW-Studio was tapped to redevelop an abandoned warehouse into a food market in the Mexican city of Morelia, the firm looked to the site’s extant conditions and the surroundings for inspiration. HW-Studio founder and lead project architect Rogelio Vallejo Bores was born and raised in the city and loved the site’s sense of solitude — a quality that he says is uncommon in the downtown of any Mexican city. As a result, he and his team used a minimalist design and material palette to create a food market, named the Mercado ‘Cantera’ (also known as the Morelia Market), that would defer to its surroundings. Completed this year on a budget of approximately $80,000 USD, the new food market in Morelia spans an area of 3,444 square feet. Before the architects began work on the design, they studied the perimeter and found it was located two blocks from one of the country’s most important music schools — a former convent of XCI Century Dominican nuns of Santa Catalina de Siena — as well as one of the most beloved and popular city squares, Las Rosas. Then the architects mapped out the most popular food spots in the area and found that people congregated in the public squares to eat. As a result, the guiding principles of the food market are borrowed from the design of public squares, from the use of natural materials, axial routes and sense of openness and connection with nature. “We thought that the place had lost its soul,” said the architects of the warehouse due to its numerous renovations. “Everything antique with architectural value would be rescued, and the new would formally and materially have a different nature: a white and defined nature that would demonstrate its own presence and its own historical and conceptual moment. With this, we would try to achieve a balance between the new and the old.” Related: Grain silo transformed into a community food hall in the Netherlands In contrast to the stone walls and other antique details that were preserved, the architects inserted minimalist and modern white volumes to house the food vendors. They also added a new tree-lined central corridor between the new volumes to emphasize the open-air market’s connection with the outdoors. The eating areas are located on the top of the stalls. The architects noted, “Its most important function is to frame, without exclusion, the different layers of architectural history left over the centuries.” + HW-Studio Via Dezeen Images by Bruno Gómez de la Cueva

View post: 
HW-Studio transforms a warehouse into a food market in Mexico

Bad Behavior has blocked 763 access attempts in the last 7 days.