MVRDV wins bid for green-roofed Zhangjiang Future Park in Shanghai

October 18, 2017 by  
Filed under Business, Green

MVRDV just unveiled competition-winning designs for Zhangjiang Future Park, a 100,000-square-meter park and cultural center—the latest in a rapidly growing list of large-scale developments in Shanghai . Designed for the city’s Pudong district, the Future Park expands on the existing Zhangjiang Hi-Tech Park, a bustling business and industrial district for national and international companies established in 1992. The Future Park will serve the over 100,000 workers that live in the area and add 10,000 square meters of public plazas, a 56,000-square-meter public park, and green-roofed community buildings. Located on an island, the Zhangjiang Future Park will serve as an easily accessible community-gathering place. The urban complex comprises four major buildings at its heart: a library , an art center, a performance center, and a sports center. All the buildings will be topped with accessible green roofs connected by pedestrian bridges. The sloped building volumes are varied in height and blend into the landscaped environment. Related: Drone video reveals progress on Heatherwick’s “tree-covered mountain” in Shanghai “We wanted to respect the natural green landscape for Zhangjiang Future Park and drew from its island location separated by two rivers”, says Nathalie de Vries, co-founder of MVRDV. “The entire complex will provide high quality public space with public and cultural facilities, making it a place for relaxation and excitement for the people who work and live here.” The project is set for completion in early 2019. Via MVRDV

Original post:
MVRDV wins bid for green-roofed Zhangjiang Future Park in Shanghai

Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

October 4, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

Shanghai is adding yet another futuristic building to its modern skyline. The Chinese megacity just broke ground on the Shanghai East Library, a new public library that will serve 4 million visitors a year and be much more than a repository for millions of books. Designed by Schmidt Hammer Lassen Architects , the massive 115,000-square-meter library will be a state-of-the-art, energy-conscious facility that feels like a shared “living room” with diverse programming. In 2016, Schmidt Hammer Lassen Architects won an international competition to design the Shanghai East Library, and recently released new renderings to commemorate last week’s groundbreaking. The library will be located in Pudong next to Century Park, the city’s largest park, and will be surrounded by landscaped courtyards and gardens. The library comprises a monolithic trapezoidal volume that appears to float above the tree canopy as well as two lower pavilions that house a 1,000-seat performance venue, exhibition and events space, and a dedicated children’s library. “The Shanghai Library client had a vision for the library – the future of the library should be a space for inspiration, learning, exchange and creation. Throughout the design process we have followed the same goals and beliefs in what we felt the library should be, that we wanted to create a building that focused on people and create spaces that are interconnected and inclusive. The aim is to create a building that feels like a second home for the citizens of Shanghai,” said Chris Hardie, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “Creating a building of this size is an enormous challenge. The complexity of program spaces required in a new modern library such as this goes far beyond being simply a container for physical books. As we always believe a new modern library should be, we envisage this will become a ‘living room’ for Shanghai’s citizens bringing them new learning and cultural experiences binding them closer to their own city and the world.” Related: Schmidt Hammer Lassen breaks ground on LEED Gold-seeking incubator in Shanghai The library is continuously clad in clear, insulated, and fritted glass organized in horizontal bands of varying transparency to evoke the image of striated rock. These alternating bands of transparent, semi-transparent, and insulated glass let in natural light while controlling solar gain. A grand central atrium forms the heart of the library and is flanked by three staggered reading rooms that open the building up to outdoor views. The modern library will offer both paper and digital reading and, as expected of Shanghai, will be highly integrated with technology. The building will serve as a resource center, knowledge exchange center, technology experience center, think tank, and international communication platform. The library is expected to open to the public by the end of 2020. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

Original post:
Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

Drone video reveals progress on Heatherwicks tree-covered mountain architecture in Shanghai

August 8, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Drone video reveals progress on Heatherwicks tree-covered mountain architecture in Shanghai

Shanghai’s “tree-covered mountains” are coming to life as evidenced in #donotsettle project’s latest video. Filmed with a DJI Mavic Pro drone, architects Wahyu Pratomo and Kris Provoost’s footage shows a sneak peek into the construction progress of the Heatherwick Studio-designed project for M50, the city’s contemporary art district. The six-hectare plot will feature staggered, mountain-like volumes enveloped by 1,000 trees. Par for the course for Shanghai’s futuristic cityscape, this unusual 330,000-square-meter mixed-use development will comprise housing, offices, retail, a hotel, and a school. As seen in the drone footage, trees have already been installed on the undulating building’s columnar planters. The planting will help soften the appearance of the concrete volume once they mature. Related: Heatherwick Studio wants to build a tree-covered mountain in the middle of Shanghai “Conceived not as a building but as a piece of topography , the design takes the form of two tree-covered mountains, populated by approximately one thousand structural columns,” said Heatherwick Studio . “Instead of being hidden behind the facade, the columns are the defining feature of the design, emerging from the building to support plants and trees.” The development is slated to open in 2018. + Heatherwick Studio Via ArchDaily Images via #donotsettle

See the rest here: 
Drone video reveals progress on Heatherwicks tree-covered mountain architecture in Shanghai

Light-filled library doubles as a home-like environment in Shanghai

May 29, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Light-filled library doubles as a home-like environment in Shanghai

There’s nothing quite like curling up with a good book. Brooklyn-based nARCHITECTS imbues those feelings of comfort into their design of “Library As Home,” the winning entry in the 110,000-square-meter Shanghai Library East Hall competition held by the city government. The cylindrical library draws inspiration from Chinese traditional architecture and culture while maintaining a contemporary design. In addition to winning first prize in the Shanghai government’s 2016 International Young Architects Design Competition, “Library As Home” recently won a Jury Prize from the 2017 Architizer A+Awards in the Institutional Unbuilt category. “Library as Home, envisions a library as a large house for all, with a rich variety of environments that Shanghai’s citizens could appropriate as their own,” said Eric Bunge, co-principal at nARCHITECTS. Connection with nature was emphasized in the design. The architects connect each of the library’s four open levels to exterior gardens and views of the city, while natural light flows into the building from all sides. The slightly staggered four levels comprise the Patio, Living Room, Atelier, and Study. A variety of spaces are offered, from private and quiet study areas to open spaces geared to social gatherings. Related: This library shows how beautiful sustainable design builds community The cylindrical library is envisioned with a checkered pattern facade that draws inspiration from terra-cotta printing blocks. The tiled facade would feature a glazed exterior to reference the pages of a book and the opposite side that faces the interior would be left unglazed to show off the natural terra-cotta color. The library’s compact urban form extends a large street level and sub-surface plinth below the park level to minimize the footprint of parking and to open up the area for landscaped public space. + nARCHITECTS

Read more: 
Light-filled library doubles as a home-like environment in Shanghai

This electric car charging tower can power up a fleet of EVs at the same time

April 17, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This electric car charging tower can power up a fleet of EVs at the same time

One of the biggest hassles of owning an electric car is finding a charger when you’re on the go. Looking to address this issue on an urban scale, Ennead Lab just unveiled an EV charging tower that can simultaneously store and power up a fleet of electric cars at the same time. The project, which is slated for a new urban development in Shanghai, takes the form of a stacked parking garage with transparent walls and a supercharger on the ground floor for drivers in a hurry. Ennead Lab’s tower seeks to provide a simple solution for electric car drivers who need to recharge away from home. The Car Charging Tower provides EV owners with two options: a super charge (which typically takes 25 minutes), or a place to park and charge while they go out and enjoy the city around them. Related: Quebec may require EV charging stations for all homes The charging tower would accommodate multiple sized cars and use a standard charging system to maximize the number of cars being charged simultaneously while parked. For those in a hurry, various super charger stations would be located on the ground floor underneath a lightweight canopy. The tower itself would be clad in a reflective perforated metal – a feature that pays homage to the “chrome-filled aesthetic history of the automobile.” + Ennead Lab Images via Ennead Lab

See the rest here: 
This electric car charging tower can power up a fleet of EVs at the same time

The brickwork inside this beautiful Tehran community center will blow your mind

March 3, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on The brickwork inside this beautiful Tehran community center will blow your mind

Kalout Architecture Studio ‘s Imam Reza Cultural and Religious Complex in Tehran, Iran is a vibrant urban space that locals of all ages and social groups enjoy. To make the building’s ethos absolutely clear, the architects built the roof in the form of interlocking fingers, symbolizing “unity and social cohesion”. The beautiful 7000-square-meter center, which is located in the cultural zone of the capital, houses a mosque , an art gallery, a bookstore coffee shop, an amphitheater and an IT center. The building’s various functional zones are organized around the central glass-paneled dome in stone-clad wings. Related: Mosque for All: BIG Wins Competition To Design Inside-Out Albanian Cultural Center The dome arches over a traditional shabestan – an underground space typically found in Iranian houses, mosques, and schools. According to the architects, the unique design was influenced by both tradition and functionality, “The main form of the shabestan, with the grandeur of a religious space, provides the opportunity for a unique experience to fulfill the immemorial ambition to connect with the creator and feel the symbolic form of the dome. Following this main form, the side wings of the building with the supplementary functions rise from and rest on the ground to create an innovative form visually.” The dome is composed of handmade glass carved with the various words for god. On the exterior walkway, bricks are laid in an intricate pattern that runs the length of the walls. According to the architects, the two materials were used to represent the “ascending movement from earth to light”. Additional traditional features found in the complex include a sunken courtyard with a small reflecting pool, and a cedar statue that symbolizes “constancy, life and freedom”. + Kalout Architecture Studio Via Dezeen Photography by Parham Taghiof

Continued here:
The brickwork inside this beautiful Tehran community center will blow your mind

This showroom in China looks like a piece of paper floating on water

December 5, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on This showroom in China looks like a piece of paper floating on water

The design of this showroom and management office in China was inspired by a piece of paper floating on water. FMD Architects designed the building as an addition to a large industrial office park in Minhang District, Shanghai, and combined exposed concrete, wood and steel to give it an industrial feel. The designers created the building to look like a piece of paper floating on water, only touching the surface in two points. Its simple structural system comprises a concrete base and core, wooden columns and a sloping roof that shelters a double-height space . Related: Tesla’s Red Hot and Green Los Angeles Showroom The concrete base protects the wood from the elements, while the solid concrete core takes most of the horizontal loads. Additional natural light is introduced through the skylight which also improves natural ventilation . The architects chose to hide all the lights and equipment, leaving exposed only the original concrete, wood and steel joints, giving the entire space an industrial feel. + FMD Architects Via Archdaily Photos by Yinhui Wang

See the original post:
This showroom in China looks like a piece of paper floating on water

Ennead Architects break ground on celestial Shanghai Planetarium

November 18, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Ennead Architects break ground on celestial Shanghai Planetarium

Inspired by astronomical principles, the Shanghai Planetarium comprises three main forms: the Oculus, the Inverted Dome, and the Sphere. All three components double as astronomical instruments tracking the sun, moon, and stars and communicate the changes to visitors through light patterns and views. Every visit to the planetarium will offer a different experience, depending on the time of day and year. Related: Ennead Architects unveil futuristic designs for spiraling Shanghai Planetarium “In linking the new Museum to both scientific purpose and to the celestial references of buildings throughout history, the exhibits and architecture will communicate more than scientific content: they will illuminate what it means to be human in a vast and largely unknown universe,” said Thomas Wong, lead designer of the building and Design Partner in Ennead Architects. The modern building is also a symbol of China’s future ambitions in space exploration. The Shanghai Planetarium is slated to open in 2020. + Ennead Architects Images via Ennead Architects

The rest is here: 
Ennead Architects break ground on celestial Shanghai Planetarium

Aedas sleek office tower and green space will bring a "missing humanism to Shanghai

November 10, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Aedas sleek office tower and green space will bring a "missing humanism to Shanghai

The 45,000-square-meter Gemdale Changshou Road development is nicknamed “Cloud on Terrace” after its rounded and reflective tower set on a terraced retail podium. The landscaped terraces soften the building’s appearance and break down the development to a human scale. The terraces step up to form a tower with rounded edges and an angular orientation—a contrast to the surrounding boxy skyscrapers . The terraced building is a visual bridge between the low-rise, residential developments to the south and Changshou Road in the north. Related: Aedas unveils mountainous mixed-use building that looks like a stack of books The building is mostly glazed and will be installed with high-performance, low-e , and low-iron glass to save on energy. The landscaped terraces help provide a cooling microclimate , purify the air, and reduce solar heat gain. Horizontal solar shades extrude from the tower’s glass curtain wall to further reduce solar gain. The building is slated for completion by 2019. + Andrew Bromberg Aedas Via ArchDaily Images via Aedas and AsymmetricA

View original post here: 
Aedas sleek office tower and green space will bring a "missing humanism to Shanghai

Visitors become hour hands in this temporary museum for luxury watchmaker Piguet

November 9, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Visitors become hour hands in this temporary museum for luxury watchmaker Piguet

The architectural installation , which Mathieu Lehanneur refers to as The Ring, is nestled within the Yuz Museum of Contemporary Art in Shanghai . Exploring both the rich history of the Audemars Piguet brand and Lehanneur’s interest in combining nature and technology, the Ring aims to be emotionally engaging and informative. Its monolithic exterior is elegant and simple, while the interior is reminscent of the intricate inner mechanisms of Piguet watches. Related: Superstudio Più’s Temporary Museum Leaves a Permanent Impression at Milan Design Week The main entrance leads visitors to 12 open doors, separated by lush green walls, that evoke the hours of a watch dial. This layout converts visitors into imaginary needles that mark the different moments in the brand’s history and its technical innovation. Mathieu Lehanneur said, “This temporary museum is a reflection on time… a dreamy vision of time where each instant differs from the previous one. Here every door opens onto a new story.” + Mathieu Lehanneur

Read the rest here: 
Visitors become hour hands in this temporary museum for luxury watchmaker Piguet

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1458 access attempts in the last 7 days.