Futuristic library pops up in an ancient Chinese city

July 17, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Futuristic library pops up in an ancient Chinese city

Incredible, futuristic-looking libraries have been taking root across China , including in one of the country’s most famous ancient cities, Xi’an. Once the capital for thirteen dynasties, the Shaanxi Province city is now home to the curvaceous, all-white Zhongshu bookstore, which has a design that looks like something straight out of a science-fiction film. Crafted by Shanghai-based Wutopia Lab , the bookstore was constructed from 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips. Located on the fourth floor of a commercial center, the Zhongshu bookstore welcomes visitors with a “glittering entrance” that connects the adjacent cinema to an all-white space with swooping curvilinear lines that draw the eye up towards the ceiling and over to a sinuous staircase. The pillar-free interior is supported with a hidden steel frame tucked behind the foundation. Books are set on over 3,000 meters of steel-plated curved bookshelves that appear to float thanks to their thin, cantilevered profiles just five millimeters thick. “I hope my architectural practices reiterate our everyday life through immense imaginations and dramatic artistic expressions,” explains the firm in a project statement. “I also hope that it transforms reality into a ‘magic reality’ and creates an illusion that uncovers bits of truths in our life. The design and construction of Zhongshu Bookstore which lasted 600 days is not only the transcendence of Zhongshu Bookstore itself, but also represents the great urban revival that Xi’an is currently experiencing.” Related: China’s new futuristic library is unlike any we’ve seen before The sinuous forms of the Zhongshu bookstore were achieved using computer 3D modeling, while the steel-plate bookshelves were cut with CNC machines and then assembled on site. The rounded computer-aided design ensures that there are no sharp corners in the store, which the architects liken to a cloud-like environment. The airy and bright atmosphere is reinforced with translucent materials including glass surfaces and translucent acrylic. + Wutopia Lab Images by CreatAR Images

Read the original here:
Futuristic library pops up in an ancient Chinese city

This yurt-inspired modern cabin is a holiday getaway in Slovakia

July 17, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This yurt-inspired modern cabin is a holiday getaway in Slovakia

Bratislava-based architect Peter Jurkovi? of  JRKVC has designed a contemporary cabin by the lake that takes inspiration from traditional yurts . Created for a young married couple who own a creative studio in Bratislava, the holiday retreat — called ‘Attila’ as a nod to the nomadic tribes that used yurts in Central Asia — is located in the village of Vojka nad Dunajom, approximately 12 miles away from Slovakia’s capital city. In addition to serving as a cozy getaway, Attila also includes a meeting space where the couple can get together with clients. Set on the north bank of the Voj?ian Lake, the 775-square-foot Attila was designed to take up no more than 20 percent of the site area, which was left largely in its natural condition. A circular space forms the heart of the cabin and serves as the primary living and meeting area. Like a yurt, the round tent-like room is punctuated by a large round skylight and finished in light-colored natural materials to give it a bright and airy appearance. A large rectangular volume encloses the circular space, around which two bedrooms, a bathroom, storage and a kitchen have been inserted. The cabin can comfortably accommodate up to four people. The home is oriented toward the south to face the lake and features a 161-square-foot covered terrace . The exterior is wrapped in standard black plastic film, typically used for insulation, as well as timber lattice panels that let in light while providing some shade from the sun. Related: Yurt-inspired visitor’s center in China blends into its exceptional surroundings To create a modern and minimalist interior, the architects used light-colored timber for the walls, ceiling, flooring and furnishings. The small kitchen and bunk beds — on the right and left sides of the house upon entering — are hidden behind wooden folding doors. Flush with natural light, the yurt-like living space is anchored by a black wood-burning stove and a low round table surrounded by squat chairs. Built-in wall seating helps minimize visual clutter. The bedroom and the bathroom are set back from the main living space with a curved corridor, which obscures the rooms from view. + JRKVC Via Wallpaper Images via Peter Jurkovi?

Go here to see the original:
This yurt-inspired modern cabin is a holiday getaway in Slovakia

Bad Behavior has blocked 813 access attempts in the last 7 days.