Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

December 26, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Copenhagen-based Henning Larsen Architects has completed The Wave, a striking wave-shaped apartment complex that has made splashes internationally long before the project was finished. Located in Vejle, Denmark, the award-winning building was designed as an extension of its surroundings, from the waterfront location to the rolling, forested hills that rise from Vejle Fjord. The Wave’s sculptural silhouette comprises five rounded towers that create a new visual landmark for the town and are visible from rail, road and sea. Spanning an area of nearly 3.5 acres, The Wave consists of more than a hundred luxury apartment units along with a new public pier in front that aims to revitalize the waterfront. Although construction on the complex started in 2006, the financial crisis halted all progress after the completion of only two towers; construction resumed on the remaining three towers in late 2015. The wave-shaped towers consist of nine floors each and appear identical to one another to create the appearance of a unified building. The fifth and final tower of The Wave was finalized in November 2018. “The land surrounding Vejle is unique for its rolling hills, which are an uncommon sight in Denmark ,” explained Søren Øllgaard, partner and design director at Henning Larsen. “We designed The Wave as striking new presence in the Vejle skyline, one that reflects and embodies the surrounding area. We feel our design merges our own contemporary designs with a strong sense of local identity.” Related: Henning Larsen’s energy-efficient Kiruna Town Hall opens to the public The spectacular nature-inspired building garnered international attention and awards even before the project was completed. In 2009, The Wave’s two completed towers were crowned ‘Residential Building of the Year’ by Danish trade magazine Byggeri. The project has also earned an ABB LEAF Award for innovative architecture in 2012 as well as the prestigious Civic Trust Award in 2013. + Henning Larsen Architects Photography by Jacob Due via Henning Larsen Architects

Read more from the original source:
Henning Larsen completes award-winning Wave apartments in Denmark

Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

December 26, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

The site of a former house in Bogota has been reborn into a gorgeous bakery and cafe that respects the surrounding residential context. Designed by New York City-based Studio Cadena , the sculptural building draws the eye with oversized triangular windows, a monolithic concrete envelope and contemporary interiors featuring playful terrazzo floors, timber furnishings and pops of greenery. With an area of 7,500 square feet, the restaurant marks Studio Cadena’s second and largest commission for Masa, a popular bakery chain in Colombia. Inside, the building comprises a cafe and bakery along with a dining area and separate retail space. Outdoor seating can be found along a street-facing patio as well as in the rear garden area that overlooks the kitchen through a large circular window. To achieve an airy and open feel, the architects used an open-plan layout and delineated spaces with strategically placed elements such as a long concrete bar, cylindrical wood-clad service station and multi-tiered seating platform at the entrance. “The idea is that everything is connected, but the spaces remain fragmented for intimacy,” explained Studio Cadena founder and principal Benjamin Cadena. “In any space in the restaurant , you might hear or smell things that give a sense of the adjacent spaces, but it isn’t completely open. The design defines distinct spatial volumes yet allows you to move through them with the freedom of an open plan.” Studio Cadena designed all of the surfaces, fixtures and furniture. The variety of lighting designs also distinguish the different spaces, from the large paper globes in the corner cafe to the hand-painted metal mesh that hangs down in the middle of the building. Related: An ancient Jaipur palace property is transformed into a modern restaurant The building volume is built with textured cast-in-place concrete walls inside and out. Triangular windows of different sizes punctuate the concrete envelope and open the restaurant up to natural light while establishing a connection between the street and the interior. + Studio Cadena Photography by Benjamin Cadena and Naho Kubota via Studio Cadena

See original here:
Triangular windows bring light and drama to a stunning Bogota bakery

Northern Europes largest aquarium unveiled for former Oslo airport site

October 16, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Northern Europes largest aquarium unveiled for former Oslo airport site

Aquariums are always good fun for families, but the New Aquarium slated for the outskirts of Oslo is sure to bring in architecture and design lovers too. London studio Haptic Architects unveiled renderings for a curvaceous aquarium modeled on local “svaberg” rock formations that hugs the waterfront and offers new public spaces, including an accessible roof. Planned for the former site of the Oslo airport in Bærum, the aquarium backed by developer Selvaag will house 7 million liters of water and be the biggest of its kind in northern Europe. The 10,000-square-meter New Aquarium will form part of a waterfront redevelopment masterplan, designed by Rodeo Architects , that includes boat and surfing clubs, a new urban beach, restaurants and bars, retail, offices, a seaplane terminal, and a new metro link to the city center. The sculptural aquarium is envisioned as two gently sloping rocks that lift up at the waterfront edge to reveal full-height glazing that frames views of the water. Visitors will be able to climb and walk across one of the undulating roofs. Related: South America’s largest aquarium boasts a 650-foot underwater tunnel “I have always loved the Norwegian ‘svaberg’ rocks,” said Haptic Architects’ Tomas Stokke of the local rock formations. “They are beautiful, sculptural objects, that form natural pockets, ponds and seating areas, gently heated by the sun. We wanted to recreate the qualities of this, in creating an aquarium with a distinct Norwegian quality.” Construction on the New Aquarium is expected to begin in 2020 and open in 2023. + Haptic Architects Via Dezeen Images via MIR

View original here: 
Northern Europes largest aquarium unveiled for former Oslo airport site

Frank Gehry-designed luxury hotel brings avant-garde design to historic Spain winery

March 14, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Frank Gehry-designed luxury hotel brings avant-garde design to historic Spain winery

The bucolic hills of Spain’s wine country may be one of the last places you’d expect to see a Frank Gehry -designed building, but the starchitect’s iconic deconstructivist style has found home in the heart of the Rioja wine region. Spurred by Gehry’s successful Guggenheim Museum in nearby Bilbao, the Marques de Riscal winery in Elciego commissioned the world-renowned architect to dramatically renovate its 19th century grounds with an avant-garde touch. The new luxury complex features gigantic curving titanium sheets that pop against the lush landscape and includes a five-star hotel, restaurant, viticulture museum, and more. Completed in 2006, the Marques de Riscal complex includes Gehry’s first completed hotel . The 43-room luxury hotel prides itself as a work of art with a sculptural exterior and light-filled interior with cathedral-height ceilings and bespoke detailing. The stunning new complex was commissioned in hopes of bringing the “Guggenheim effect”—a term that refers to how Gehry’s art museum in Bilboa rejuvenated the city—to the winery’s small town of Elciego. Nearly eleven years after the unveiling, the Gehry-designed complex seems to have worked—the hotel has earned glowing reviews and brought greater tourism to the region. Related: How Frank Gehry’s provocative designs go from concept to reality Spread across two buildings linked by a suspended footbridge, the ultra-modern hotel features curved titanium plates tinted rose, silver, and gold—colors that represent the Marques de Riscal bottles, from the burgundy hues of rioja to the silver foil covering the cork. Due to the building’s sculptural design, the luxurious interior includes tilted walls and zigzag windows. The rooms and suites overlook beautiful views of Spain’s wine country. The winery grounds also include the Michelin-starred Marqués de Riscal Restaurant and a spa. + Frank Gehry Images via Marques de Riscal Hotel

Originally posted here: 
Frank Gehry-designed luxury hotel brings avant-garde design to historic Spain winery

Sculptural House in Lubliniec 2 hides an all-white interior within a sleek black envelope

May 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Sculptural House in Lubliniec 2 hides an all-white interior within a sleek black envelope

Read the rest of Sculptural House in Lubliniec 2 hides an all-white interior within a sleek black envelope Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: dark exterior , daylit house , Dyrda Fikus Architekci , family home , House in Lubliniec 2 , polyurethane facade , residential architecture , sculptural architecture , skylights

Read the original here:
Sculptural House in Lubliniec 2 hides an all-white interior within a sleek black envelope

Removable Stacked Metal Cubes Filled With Plants Find Balance in Paris

October 24, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Removable Stacked Metal Cubes Filled With Plants Find Balance in Paris

Read the rest of Removable Stacked Metal Cubes Filled With Plants Find Balance in Paris Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Art , art fair , art installation , art sculpture , eco-art , FIAC , galerie philippe gravier , jardins des tuileries , many small cubes , nomadic house , nomadic installation , nomadic sculpture , Paris , patrick rimoux , philippe gravier , sculptural architecture , sculpture , Sou Fujimoto

Here is the original post:
Removable Stacked Metal Cubes Filled With Plants Find Balance in Paris

High-Tech Rogue C6 May Be the First Carbon Commuter Bike on the Market

October 24, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on High-Tech Rogue C6 May Be the First Carbon Commuter Bike on the Market

David Lupafya recently launched a Kickstarter for the Rogue C6 , an intelligent carbon hybrid bike that combines the ultra-lightweight and responsive features of a road bike with the technology and comfort of a commuter. Weighing in at just 20.5 pounds, the Rogue C6 is poised to be the “first carbon commuter bike on the market” and is equipped with an oil free and waterproof carbon belt drive to cut down on maintenance. Two separate GPS devices are integrated into the bicycle: the first maps your routes and tracks your activity, and the second system will track and text you your bicycle’s location in the event that it is lost or stolen. The Rouge C6 also comes with integrated bike lights and is fitted with the high quality Shimano Alfine group set. If the Kickstarter is successful, the Rouge C6 will retail for $1,950. + Rogue C6 Kickstarter The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: bicycle , bicycles , bike commuting , bike lights , bikes , carbon bicycle , commuter , commuter bicycle , kickstarter , reader submitted content , Rouge C6 , Rouge C6 bicycle , Shimano Alfine

See the original post here:
High-Tech Rogue C6 May Be the First Carbon Commuter Bike on the Market

Scientists Discover Oldest Human DNA Ever Found

October 24, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Scientists Discover Oldest Human DNA Ever Found

Scientists have uncovered what they believe is the oldest human DNA sample ever found, a discovery that could help unravel the mystery of how humans spread out over the planet. Phys.org reports that DNA came from a Homo Sapiens femur bone that was found accidentally on the bank of a west Siberian River in 2008; it is believed to have belonged to a man who died about 45,000 years ago. The DNA found in that bone holds traces of Neanderthals , a cousin of early humans who lived nearby in Eurasia before suddenly disappearing. Read the rest of Scientists Discover Oldest Human DNA Ever Found Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: anthropology , discover , DNA , evolutionary , homo sapiens , human , max planck , neanderthal , oldest , oldest human DNA found , paabo , scientists

Originally posted here:
Scientists Discover Oldest Human DNA Ever Found

Bad Behavior has blocked 1276 access attempts in the last 7 days.