C.F. Mller Architects designs Danish school that optimizes learning through design

July 6, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on C.F. Mller Architects designs Danish school that optimizes learning through design

The built environment has a huge impact on shaping on lives, especially when it comes to learning. With that principle in mind, C.F. Møller Architects designed and recently completed the Herningsholm Vocational School, a Danish school that focuses on the creation of optimal learning and study environments. Green space, designed by C.F. Møller Landscape, is woven throughout the school to provide opportunities for outdoor work and learning. Winner of a 2014 architectural competition , the design for the 4,700-square-meter Herningsholm Vocational School is an independent building placed within an existing campus cluster of educational buildings . The school comprises three building volumes of varying scales under one roof arranged in an angular layout. Diverse and flexible learning spaces were created to match opportunities for alternative learning styles and unconventional uses. Mobile furnishings allow teachers and students to mold their learning space to their needs. Related: C.F. Møller unveils eco-conscious highrise in Sweden Outdoor urban and learning spaces tie the buildings together and include the Plaza, a quiet green study garden, and a semi-public front garden. A variety of common study spaces dot the school and range from more open environments for workshop uses to quieter nooks for individual study. Natural light fills the school through carefully oriented glazed facades optimized for energy efficiency. In a nod to environmental sustainability, two depressed pockets of greenery in the Plaza offer seating in the dry weather but double as natural infiltration and retention basins to relieve the sewers during rainfall. + C.F. Møller Architects Images by Martin Schubert

More here: 
C.F. Mller Architects designs Danish school that optimizes learning through design

Former concrete factory begins anew as an alternative high school with no curriculum

March 30, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Former concrete factory begins anew as an alternative high school with no curriculum

A former concrete factory west of Copenhagen has taken its first steps towards transformation into an experimental Danish folk high school. Designed by MVRDV and Cobe , the Roskilde Festival Folk High School that’s broken ground will include a 3,000-square-meter learning center for art, music, leadership, and activism, as well as 2,600 square meters of student housing. The former industrial appearance of the factory will be largely preserved wherever possible. Inspired by the ideals of the Roskilde festival and by Danish author and teacher N.F.S.Grundtvig’s beliefs on education, the Roskilde Festival Folk High School will differ in many ways from the typical high school and will be the first newly-established folk high school of its kind in Denmark in 45 years. The alternative school has neither curriculum nor exams, and both students and teachers will live on campus during the school year. Education will usually be focused on creative and humanistic topics, as well as on common life at school. Designed to accommodate around 150 students, the Roskilde Festival Folk High School will be organized into three main learning zones: the Mind, which caters to writing, debate, and leadership training; the Body, for dance and music education; and the Hand, with facilities and classrooms for the visual arts, architecture, and design. These zones will be housed within boxes inserted into the renovated factory. One of the boxes will include a 150-person auditorium. Students will be encouraged to decorate the industrial interiors with their art. Related: MVRDV and COBE to Transform Danish Concrete Factory Into Rock and Roll Museum The folk high school is part of the 11,000-square-meter ROCKmagneten masterplan that will transform the on-site cement factories into a district for “rock music, creativity and youth culture.” The Roskilde Festival Folk High School is slated for completion in fall 2018. + MVRDV + COBE Images via MVRDV

The rest is here:
Former concrete factory begins anew as an alternative high school with no curriculum

Circular school hides a kaleidoscope of color and geometry

March 30, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Circular school hides a kaleidoscope of color and geometry

Don’t be fooled by this Australian school’s staid appearance. A walk around to its main entrance reveals a surprising and dynamic kaleidoscope of color and geometry hidden at its heart. Designed by Australian architecture firm McBride Charles Ryan , the Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Center in Victoria is a multifunctional learning space that visually blends the school’s commitment to a well-rounded education and classical approach to learning with an embrace of the imagination and arts. McBride Charles Ryan made a name for themselves with their penchant for angular geometry and playful design, and the Ivanhoe Grammar Senior Years & Science Center is no exception. The project was recently announced winner of the WAN Color in Architecture Award 2016 and was chosen for its use of color as a key element throughout the design. The building’s dark facade and circular shape is dramatically contrasted with the angular geometry and colorful surfaces in the central courtyard. “The contrast so evident in this building’s language encapsulates the contemporary methodologies for a well-rounded education,” write the architects. “The circular form is classical, representing order, and the certainty of knowledge – the building’s inner world, with its expressive and complex mosaic of spaces, represents the uncertainty and complexity of modern life and scientific understanding, and the necessity of the qualities of wonder and imagination to see us through.” Related: Simple Edwardian House Bursts Into a Daylit Cloud in Australia The building facade is made up of vertical fins that provide solar shading and is heavily insulated and built of robust materials that need little maintenance. The landscaped inner courtyard and the building’s large openings in the roof and at the main entrance help blur the lines between indoor and outdoor space and bring in ample natural light. The classrooms and learning spaces are strategically placed to maximize access to daylight and natural ventilation while minimizing solar glare. + McBride Charles Ryan Images by John Gollings

Excerpt from: 
Circular school hides a kaleidoscope of color and geometry

Haiti renovation project boosts community using local labor and materials

January 27, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Haiti renovation project boosts community using local labor and materials

Nothing warms our design-loving hearts like a project built by and for communities, and with local resources to boot. Working pro bono, Thrive Architecture teamed with nonprofit organization Building Goodness Foundation and local workers to expand an existing Center of Hope Haiti school and orphanage just outside of Hinche. Not only is the project socially meaningful, but environmentally-conscious as well. The project, which was completed in October, 2016, included a series of new facilities for an existing school and orphanage run by The Center of Hope Haiti (COHH). As the funding allowed, the construction team was able to build four new buildings to create much-needed space for the educational complex. Related: Earthquake-resistant orphanage is a welcoming ray of hope in Haiti The entire project followed BGF’s construction scheme, which includes using a team of skilled craftsmen and trade professionals along with local unskilled and semi-skilled laborers. The entire group works on the project from start to finish, from site planning and concept design to construction, allowing the communities to create a capable, self-sustaining labor force. The layout for the school included a new “sheltering landscape” built on the highest elevation possible in order to offer additional protection during the storm seasons . The team was also careful to protect two existing Mango trees that offer shade from the tropical heat. Related: Architectural Association School of Architecture bamboo workshops in Haiti teach post-disaster construction techniques From the beginning of the project, the construction plan consisted of using conventional Haitian construction techniques, including the use of traditional Haitian “parging”, which was left unpainted. Locally-sourced materials made up a good part of the project, including quarried stone that wraps around each of the buildings’ exteriors. Additionally, locally-sourced steel pipes were used as the tie-downs for the roofs, offering solid protection from strong winds. To reduce the school’s energy usage and costs, the buildings mainly depend on natural daylight, but LED lighting is installed throughout the buildings. All of the buildings were constructed with an extended roof, which double as shade and shelter from the harsh summers. As for the project’s energy conservation strategy , the exterior walls have low operable windows on the courtyard side of the buildings designed to optimize natural air ventilation. For insulation, the walls were built with lightweight Ubuntublox made from repurposed Styrofoam trays that were cleaned, shredded and sewn into rice bags by women in Port-au-Prince. + Thrive Architecture + Building Goodness Foundation + Center of Hope Haiti Images via Thrive Architecture and Tom Cogill

See the original post here:
Haiti renovation project boosts community using local labor and materials

Copenhagen’s South Harbor School rises from the sidewalk to promote community

May 31, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Copenhagen’s South Harbor School rises from the sidewalk to promote community

The building is located in a densely populated area that required additional educational facilities. As the new public school , the building merges its institutional and maritime qualities. With various seating and walking areas rising from the sidewalk onto the roof of the building, the school is designed to become an active part of the community. Related: World’s First LEGO School to Open in Denmark this August The interior features spaces of different heights and natural lighting , ensuring that students, teachers and visitors are both surprised and challenged. This dynamic spatial condition also supports learning and developing social abilities among students. “When you look at it, absolutely every single space is being used. I also love how this sits, it’s completely contextual and it has its own identity,” said Keith Papa, Architect Director at Building Design Partnership (BDP), and member of the WAN Awards jury. Congratulations on an exemplary and inclusive design. + JJW Architects Via v2com Photos by Torben Eskerod

The rest is here:
Copenhagen’s South Harbor School rises from the sidewalk to promote community

Farming preschool would teach kids how to grow their own food

February 29, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Farming preschool would teach kids how to grow their own food

Read the rest of Farming preschool would teach kids how to grow their own food

See the rest here:
Farming preschool would teach kids how to grow their own food

CEBRA’s Smart School Meadow is an inclusive learning space that doubles as community center in Russia

September 11, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on CEBRA’s Smart School Meadow is an inclusive learning space that doubles as community center in Russia

Read the rest of CEBRA’s Smart School Meadow is an inclusive learning space that doubles as community center in Russia

Read the original here:
CEBRA’s Smart School Meadow is an inclusive learning space that doubles as community center in Russia

New 2016 Nissan Leaf can travel 107 miles on a single charge

September 11, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on New 2016 Nissan Leaf can travel 107 miles on a single charge

Nissan has unveiled the updates to the 2016 Nissan Leaf and the biggest update is now the availability of a larger 30 kWh battery that gives the Leaf a driving range of 107 miles – a 27-percent increase over the standard battery. The estimated 107 mile driving range now means that the Leaf has the longest driving range of any other electric vehicle in its class. Read the rest of New 2016 Nissan Leaf can travel 107 miles on a single charge

View post: 
New 2016 Nissan Leaf can travel 107 miles on a single charge

BOARD designs a column-free lightweight bridge extension for a school in Germany

August 24, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on BOARD designs a column-free lightweight bridge extension for a school in Germany

Read the rest of BOARD designs a column-free lightweight bridge extension for a school in Germany

Here is the original post:
BOARD designs a column-free lightweight bridge extension for a school in Germany

Ward + Blake Architects Use Low-Tech Solutions for High Efficiency School Design in Wyoming

February 28, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Ward + Blake Architects Use Low-Tech Solutions for High Efficiency School Design in Wyoming

Award-winning Jackson Hole architecture firm Ward + Blake Architects received special funding for its energy-efficient design of a new central administration facility for the Teton County School District in Jackson, Wyoming. The new 8,600-square-foot Jackson Hole facility houses conference rooms, a large board room, and office space, and was able to save money for the school district while meeting stringent county sustainable construction standards. Ward + Blake Architects helped the Teton County School District apply for Jackson Hole Energy Sustainability Project funding to help offset the cost of some of the Teton County School District Central Administration Office’s innovative sustainability features, such as the natural gas furnace, intelligent building control system, and dimming sensors. In addition to high-tech sustainable design techniques, architects relied on more low-tech solutions such as daylighting to reduce energy loads and create an enjoyable work atmosphere. + Ward + Blake Architects The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: green design , green schools , jackson hole , low tech , passive solar , reader submitted content , sustainability funding , sustainable design , Teton County School , Ward and Blake Architects , wyoming        

More here: 
Ward + Blake Architects Use Low-Tech Solutions for High Efficiency School Design in Wyoming

Next Page »

Bad Behavior has blocked 3438 access attempts in the last 7 days.