Schmidt Hammer Lassen designs BREEAM-seeking brewery renovation in Riga

March 23, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen designs BREEAM-seeking brewery renovation in Riga

Schmidt Hammer Lassen Architects has beaten the likes of Henning Larsen and Zaha Hadid Architects in a competition to design Kimmel Quarter, a major urban revitalization project in Riga, Latvia . Located in the capital’s Central District, the project will be centered on the redevelopment of Brewery Kimmel, a 19th century beer brewery rich in history. The adaptive reuse scheme will preserve the site’s historical roots while adding new mixed-use programming that follow sustainable design principles. The 11,500-square-meter Kimmel Quarter will become Riga’s new destination for working, shopping, and recreation. The abandoned industrial buildings that occupy nearly an entire city block will be restored and transformed into a 30,000-square-meter office building, a hotel, a public gym, a child care center, a cafe, a spa, a food court, and a convenience store. Inviting courtyards and plazas will tie the various spaces together. “We wanted to create a new composition of building volumes as pragmatic and straight forward as the old industrial complex with a dynamic façade that pushes back and forth and up and down,” said Rasmus Kierkegaard, Associate Partner at Schmidt Hammer Lassen. “The resulting architecture is distinctly modern, but in a rewarding dialogue with the old restored buildings. We have designed a new Kimmel Quarter in which history and the future are bound by timeless architecture.” Related: Lookout Loop bird observatory in Latvia doubles as a temporary shelter Sensitive adaptive reuse, passive solar orientation, and use of recycled materials and rainwater are part of the design’s focus on sustainability. Kimmel Quarter will follow BREEAM standards and is expected to serve as one of Riga’s model project for meeting the European Union’s 2020 climate and energy package goals. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

Read the original here:
Schmidt Hammer Lassen designs BREEAM-seeking brewery renovation in Riga

Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

October 4, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

Shanghai is adding yet another futuristic building to its modern skyline. The Chinese megacity just broke ground on the Shanghai East Library, a new public library that will serve 4 million visitors a year and be much more than a repository for millions of books. Designed by Schmidt Hammer Lassen Architects , the massive 115,000-square-meter library will be a state-of-the-art, energy-conscious facility that feels like a shared “living room” with diverse programming. In 2016, Schmidt Hammer Lassen Architects won an international competition to design the Shanghai East Library, and recently released new renderings to commemorate last week’s groundbreaking. The library will be located in Pudong next to Century Park, the city’s largest park, and will be surrounded by landscaped courtyards and gardens. The library comprises a monolithic trapezoidal volume that appears to float above the tree canopy as well as two lower pavilions that house a 1,000-seat performance venue, exhibition and events space, and a dedicated children’s library. “The Shanghai Library client had a vision for the library – the future of the library should be a space for inspiration, learning, exchange and creation. Throughout the design process we have followed the same goals and beliefs in what we felt the library should be, that we wanted to create a building that focused on people and create spaces that are interconnected and inclusive. The aim is to create a building that feels like a second home for the citizens of Shanghai,” said Chris Hardie, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “Creating a building of this size is an enormous challenge. The complexity of program spaces required in a new modern library such as this goes far beyond being simply a container for physical books. As we always believe a new modern library should be, we envisage this will become a ‘living room’ for Shanghai’s citizens bringing them new learning and cultural experiences binding them closer to their own city and the world.” Related: Schmidt Hammer Lassen breaks ground on LEED Gold-seeking incubator in Shanghai The library is continuously clad in clear, insulated, and fritted glass organized in horizontal bands of varying transparency to evoke the image of striated rock. These alternating bands of transparent, semi-transparent, and insulated glass let in natural light while controlling solar gain. A grand central atrium forms the heart of the library and is flanked by three staggered reading rooms that open the building up to outdoor views. The modern library will offer both paper and digital reading and, as expected of Shanghai, will be highly integrated with technology. The building will serve as a resource center, knowledge exchange center, technology experience center, think tank, and international communication platform. The library is expected to open to the public by the end of 2020. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

Original post:
Energy-conscious library that doubles as a living room breaks ground in Shanghai

Schmidt Hammer Lassen breaks ground on LEED Gold-seeking incubator in Shanghai

September 21, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen breaks ground on LEED Gold-seeking incubator in Shanghai

A striking new high-tech building in Shanghai is going for gold— LEED Gold , that is. Schmidt Hammer Lassen Architects just broke ground on the new CaoHeJing Guigu Creative Headquarters, an incubator for high-tech firms designed for LEED Gold certification. Engineered for climate control, the boxy green-roofed center will mitigate Shanghai’s muggy summers and bone-chilling winters with its stacked and staggered massing. Located east of downtown Shanghai near Hongqiao Airport, the government-backed CaoHeJing Hi-Tech Park is one of Shanghai’s earliest high-tech business parks serviced by its eponymous metro station. The technological development zone covers an area of 14.5 square kilometers and is home to around 1,200 domestic and overseas high-tech companies. The CaoHeJing Guigu Creative Headquarters is Schmidt Hammer Lassen’s third project for CaoHeJing, following the firm’s transformation of an old office building into the CaoHeJing Innovation Incubator. Related: Schmidt Hammer Lassen Architects unveils competition-winning design for the Shanghai Library The CaoHeJing Guigu Creative Headquarters is made up of three stacked and staggered glass volumes connected with two external landscaped terraces. The divisible incubator studio spaces are located on the upper levels while the ground-floor volume comprises the main lobby, exhibition and event space, and a coffee bar. “The volumes are playfully staggered to create a combination of exposed and shaded external spaces that can be utilised at different times of the year in Shanghai’s variable weather conditions”, said Schmidt Hammer Lassen Partner, Chris Hardie. “By doing this we create a direct connection to exterior green space for the buildings occupants to use throughout the year.” Full-height glazing with operable windows maximizes access to natural light and ventilation to keep energy costs low, while deep overhangs mitigate solar heat gain in the summer. + Schmidt Hammer Lassen Architects

View original here:
Schmidt Hammer Lassen breaks ground on LEED Gold-seeking incubator in Shanghai

Schmidt Hammer Lassen adds modern Scandinavian design to Detroit

August 25, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen adds modern Scandinavian design to Detroit

Schmidt Hammer Lassen’s first project in the U.S. will dramatically modernize the look of downtown Detroit . Expected to break ground in early 2018, the Monroe Block project is a mixed-use development with shimmering glass towers. The cluster of five buildings will feature pedestrian friendly design with plenty of greenery inside and out. Located next to Detroit’s historic theater district, the Monroe Block will comprise 810,000 square feet of office space , 170,000 square feet of retail, 482 apartments, and 48,000 square feet of public plazas and green space. Schmidt Hammer Lassen is working alongside local architects Neumann Smith and engineering firm Buro Happold. Developer Bedrock Detroit commissioned the project alongside a mixed-use development designed by SHoP Architects that includes Detroit’s tallest tower and will replace the historic Hudson’s department store. Related: Schmidt Hammer Lassen Architects unveils competition-winning design for the Shanghai Library “Our Scandinavian heritage has a strong influence on the way we approach city building on this scale,” said Schmidt Hammer Lassen senior partner Kristian Ahlmark according to Dezeen . “We always try to think urbanism, city space and the built environment in that order. In Detroit, we found many existing spaces that held a great amount of urban qualities, but laid undefined due to the vast amount of open space. Our project is very much about stitching together and re-establishing some of the indisputable qualities of the original masterplan.” The Monroe Block is expected for completion in early 2022. + Schmidt Hammer Lassen Architects Via Dezeen

Read more here:
Schmidt Hammer Lassen adds modern Scandinavian design to Detroit

Schmidt Hammer Lassen Architects unveil designs for ARoS Aarhus Art Museum extension

November 17, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen Architects unveil designs for ARoS Aarhus Art Museum extension

As the original designers of ARoS in 2014, Schmidt Hammer Lassen Architects sees Next Level as a continuation of their relationship with the museum. In 2011, Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson added his “Your rainbow panorama,” a permanent ring-shaped installation that hovers above the museum roof. The new extension will add a 1,200-square-meter subterranean gallery and a gigantic semi-subterranean art installation named “The Dome” disguised as a nine-meter-tall grassy hill on street level. The architects describe the 40-diameter Dome, topped with a circular skylight, as “one of the most spectacular spaces ever built into an art museum.” Related: Twilight Epiphany Skyspace by James Turrell Suspends Time and Space With LEDs in Houston “The Next Level project will connect to the existing building developing the museum horizontally in contrast to the existing vertical movement and working with the natural flow of the city from the river to the square of the Aarhus Music Hall,” say the architects in a press release. “This references the main architectural concept of the museum building which created a public route through the museum that transforms the building into a bridge linking two of the city’s cultural centres.” The new extension will offer a new Turrell-designed experience of color and light to visitors as they make their way down into the galleries and exhibition spaces. The Next Level project will open to the public in 2020. + Schmidt Hammer Lassen Architects + James Turrell Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

Continued here:
Schmidt Hammer Lassen Architects unveil designs for ARoS Aarhus Art Museum extension

Corals at Keppel Bay combine the best of luxury and sustainability

November 17, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Corals at Keppel Bay combine the best of luxury and sustainability

The project features buildings clad in glazed, white aluminum and glass panels , which create a rhythm accentuated by ribbons of balconies. It comprises 366 apartments that range from one-to-four bedrooms and penthouses, with sizes ranging from 538 square feet to 8,503 square feet. The residents will have exclusive access to Marina at Keppel Bay on Keppel Island which includes a clubhouse with members’ lounge, fine dining establishments and yacht charter services. Related: Daniel Libeskind’s ambitious design for The Kurdistan Museum in Iraq To help foster biodiversity, harvested “donor” coral fragments are grown in a nursery, after which they are transplanted to King’s Dock, near the residences. To further sustainability, reflecting pools run the length of each building. These pools serve to help cool the residences. The site also features a green roof, rainwater collection and solar panels. https://www.youtube.com/watch?v=bFwTiG9_XOI “Just like a coral reef , the composition of each cluster of buildings is unique—the common thread is spectacular bay views and expansive balconies throughout,” said Daniel Libeskind. “I sought to imbue the entire site with openness and greenery—the true core of this project is sustainable living,” he added. + Studio Libeskind

See original here:
Corals at Keppel Bay combine the best of luxury and sustainability

Boxy new library by Schmidt Hammer Lassen Architects designed to regenerate Halifax

May 25, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Boxy new library by Schmidt Hammer Lassen Architects designed to regenerate Halifax

The library, comprising four slightly tilted volumes, reflects the historical axis between the Halifax Citadel and the city harbor. It references the city’s maritime heritage and aims to regenerate the downtown area. Thanks to its diverse programs, the building functions as a cultural hub. Related: Schmidt Hammer Lassen’s university center is inspired by local mountains in Wenzhou, China The interior features a large atrium space filled with stairs and walkways connecting five stories. This area leads to a 300-seat performance space , two cafes, music studios, reading rooms and boardrooms for local entrepreneurs. Kids and young adults can use the second floor, organized according to different age groups. Adaptability and an innovative approach to programming are the main trademarks of the building. The library design encourages interaction and collaboration by functioning as a free public space . + Schmidt Hammer Lassen Architects + Fowler Bauld &Mitchell Photos by Adam Mørk

Read more:
Boxy new library by Schmidt Hammer Lassen Architects designed to regenerate Halifax

First urban park on Las Vegas Strip is an oasis in the middle of the desert

May 25, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on First urban park on Las Vegas Strip is an oasis in the middle of the desert

Rather than cutting down trees to put up a parking lot, !melk designed a park to take over a previously paved section of the Vegas strip, occupying approximately six acres between New York New York and Monte Carlo. The Park, which opened April 4, is a water-wise urban microclimate with 250 shade trees and over 7,000 individual plants—native and adapted varieties—as well as several fun water features. Several 60-foot-tall shade structures were manufactured by a ship-building company in the Netherlands, and are outfitted with lights to illuminate the park at night. Related: Las Vegas gambles on green with world’s first solar kinetic street lights This area of Las Vegas, owned predominantly by MGM Resorts International, sees more than 40 million visitors each year. Due to the high foot traffic on the Strip, the Park has the potential to become the most visited park in the world. By comparison, New York City’s Central Park receives around 42 million visitors each year, so the competition is stiff. In fact, the top six most heavily trafficked city parks are located in NYC, so the new park in Las Vegas is bound to make history, even if it doesn’t steal the top spot. “[The Park] celebrates the Mojave desert, using its colors, patterns, materials and vegetation,” said Jerry van Eyck, Founder & Principal, !melk landscape architecture & urban design, in a statement. “Amidst the hectic hustle and bustle of the Strip, we were able to create something that is not just sustainable, but also genuinely authentic to the City. In addition to its iconicity, The Park reinstates what Vegas once was: an oasis in the middle of the desert.” + !melk Images via Hans Joosten

Read the original: 
First urban park on Las Vegas Strip is an oasis in the middle of the desert

Schmidt Hammer Lassen complete first part of the Malmö Live cultural complex

May 13, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen complete first part of the Malmö Live cultural complex

Read the rest of Schmidt Hammer Lassen complete first part of the Malmö Live cultural complex Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: conference hall , cultural complex , Danish architects , glass facade , hotel deisgn , Malmö Live , promenade , public spaces , schmidt hammer lassen , Skatepark , Sweden

Original post: 
Schmidt Hammer Lassen complete first part of the Malmö Live cultural complex

Vineyard Schmidt’s striking tasting room is wrapped in a vertical wooden lattice

April 27, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Vineyard Schmidt’s striking tasting room is wrapped in a vertical wooden lattice

Read the rest of Vineyard Schmidt’s striking tasting room is wrapped in a vertical wooden lattice Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: contemporary architecture , Elmar Ludescher Architekt , germany , lake constance , rural environment , sculptural building , Vineyard Schmidt , wine cellar , wine production , wooden lattice

Go here to see the original: 
Vineyard Schmidt’s striking tasting room is wrapped in a vertical wooden lattice

Next Page »

Bad Behavior has blocked 2044 access attempts in the last 7 days.