Curvaceous Corten steel office building beats the heat with solar-savvy design

June 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Curvaceous Corten steel office building beats the heat with solar-savvy design

The 4,905-square-foot office building is set on a small corner site abutting a road junction in full view to pedestrians and motorists. To mitigate the harsh solar rays from the south, the architects created a horseshoe-shaped building pointed towards the north that wraps around a cooling, north-facing pool. On the south side of the building, the architects left a void for a small grass courtyard shaded by the building. The Corten steel external walls extend far beyond the building’s internal volumes to serve as solar-shading fins. Related: The Courtyard House Battles Extreme Heat With Passive Strategies In India The office interior is accessed via an entrance on the northwest corner and is organized around a two-meter-wide passage runs the length of the outdoor pool. The various office spaces branch out from the passageway. Large north-facing glazing and other glazed incisions illuminate the workspaces with natural light and frame views of the cityscape and the oasis-like pool, but are shielded from harsh solar by the extended Corten steel walls. “The design creates an energy efficient building in response to the climate of the location and a distinct identity,” write the architects. + Sanjay Puri Architects Via ArchDaily Images via Sanjay Puri Architects , by Vinesh Gandhi

See original here: 
Curvaceous Corten steel office building beats the heat with solar-savvy design

Bad Behavior has blocked 1177 access attempts in the last 7 days.