Architects use earthen berms to tuck a central reservoir inside tiered office space

February 20, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Architects use earthen berms to tuck a central reservoir inside tiered office space

Mumbai-based Sanjay Puri Architects have designed an office space concept with a beautiful reservoir as the heart of the design. Inspired by the traditional stepped wells that provide water for India’s severely parched communities, the design incorporates a natural recess found in the landscape to optimize the Reservoir’s natural water collection  abilities. As part of a 95-acre planned community development, the Reservoir is designed to connect a residential and commercial area in India’s arid Rajasthan state. Like most of India, water is a precious resource, and more so in this region where temperatures reach an excess of 100 ° F for eight months of the year. Related: Ghostly ruins of a 400-year-old church rise from the waters of a Mexican reservoir Using the natural topography of the landscape, the architects planned the design around an existing cavity in the ground. This was strategic to let the reservoir naturally fill with water almost year round, eliminating the need for additional water source. Any runoff  water is collected and supports the water supply for the entire complex. The structure itself is supported into green-covered earthen berms, which create the perimeter of the design. Solar panels are installed on these berms, which have cutouts that lead to underground parking. Six floors of office space follow the site’s natural rising topography surrounding the pool, creating a natural open-air terrace for each office. The recessed water design actively lowers the temperature of the immediate microclimate, creating a pleasant work environment while minimalizing energy use. On the interior, large floor-to-ceiling windows allow for optimal natural light, which also reduces the need for artificial lighting. + Sanjay Puri Architects Via Architect Magazine Images via Sanjay Puri Architects

Original post:
Architects use earthen berms to tuck a central reservoir inside tiered office space

Curvaceous Corten steel office building beats the heat with solar-savvy design

June 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Curvaceous Corten steel office building beats the heat with solar-savvy design

The 4,905-square-foot office building is set on a small corner site abutting a road junction in full view to pedestrians and motorists. To mitigate the harsh solar rays from the south, the architects created a horseshoe-shaped building pointed towards the north that wraps around a cooling, north-facing pool. On the south side of the building, the architects left a void for a small grass courtyard shaded by the building. The Corten steel external walls extend far beyond the building’s internal volumes to serve as solar-shading fins. Related: The Courtyard House Battles Extreme Heat With Passive Strategies In India The office interior is accessed via an entrance on the northwest corner and is organized around a two-meter-wide passage runs the length of the outdoor pool. The various office spaces branch out from the passageway. Large north-facing glazing and other glazed incisions illuminate the workspaces with natural light and frame views of the cityscape and the oasis-like pool, but are shielded from harsh solar by the extended Corten steel walls. “The design creates an energy efficient building in response to the climate of the location and a distinct identity,” write the architects. + Sanjay Puri Architects Via ArchDaily Images via Sanjay Puri Architects , by Vinesh Gandhi

See original here: 
Curvaceous Corten steel office building beats the heat with solar-savvy design

Bad Behavior has blocked 897 access attempts in the last 7 days.