This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

October 4, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

Acclaimed architecture firm Safdie Architects has been tapped to design a new residential tower that’s expected to be one of the tallest in Quito , Ecuador. Rising to 24 stories, the eye-catching project — dubbed Qorner — features a staggered tower with large garden terraces on every floor. Created in collaboration with local construction firm Uribe & Schwarzkopf, the striking high-rise will also feature operable glass walls for residents to embrace indoor-outdoor living and take advantage of Quito’s year-round temperate temperatures. Oriented to face the city’s central park, La Carolina, at the corner of the popular shopping street Avenida Portugal, Qorner mirrors the neighboring park’s lush environment in its design. In addition to the double-height garden terraces on each floor, the north facade of the building is partly covered with a dramatic living wall planted with native vegetation. A tree-lined infinity-edge swimming pool and garden top the roof. The projecting terraces on the east and west faces of the tower help shield full-height glazed openings from the sun and create a variety of double-height corner terraces that boast views in multiple directions. Perimeter concrete walls and columns as well as a central stabilization core were used to create a column-free interior with maximum flexibility. Related: Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing “We pride ourselves on developing projects unique to the place and program, and at the same time, incorporating principles that have long guided our work,” Moshe Safdie said. “While our projects around the world are diverse, our principles remain steadfast for each one: access to green space , the maximization of daylight and views in each dwelling, and fostering a sense of a ‘vertical neighborhood’ wherein each apartment forms part of a greater whole.” The Qorner is slated for completion in 2020. + Safdie Architects Images via Safdie Architects

See more here: 
This staggered, residential tower is draped with greenery in Quito

A hygrothermal-optimized house boasts thermal comfort with volcano views

October 4, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on A hygrothermal-optimized house boasts thermal comfort with volcano views

Known for its hot and humid summers, the Costa Rican town of Naranjo de Alajuela can be a tricky place to build a cool and comfortable home with a small energy footprint. Yet San Rafael de Escazú-based design studio 10?84? Arquitectura shows that crafting a naturally cool home can be a breeze if you employ the right passive design strategies. One such example can be seen in the VV Residence, a 2,023-square-foot abode that features a well-ventilated environment as well as a strong connection to nature, including spectacular northern vistas of three volcanoes and the Central Valley. The key to the design of VV Residence was 10?84? Arquitectura’s approach to the home’s hygrothermal properties, an assessment that led to careful management of the building’s heat and moisture so as to prevent early degradation and homeowner discomfort. To that end, the one-bedroom home was strategically oriented to minimize excessive thermal load, and openings were maximized to capitalize on the existing views of nature and promote natural ventilation . A solar study informed the placement of sun overhangs and blinds; the north and south-facing facades, for instance, were constructed with vertical and horizontal solar shades to protect the interior from direct solar radiation. To promote natural ventilation and passive cooling, the architects designed double-height spaces and installed glass louver windows. Ample glazing also lets in plenty of natural light to help reduce energy demands. Moreover, VV Residence is equipped with a rainwater harvesting system that supplies water for home sanitation and irrigation as well as solar hot water heaters. To reduce landscape impact, the building’s steel structure was pre-cut offsite, and the surrounding landscape design incorporated existing native species. Related: Natural stone and an expansive green roof blend the stunning Gozu House into the Andes Mountains “Through the incorporation of various passive design strategies, the VV Residence reaches a high performance level in reducing its environmental impact and energy use during its life cycle,” the architects explained. “The project achieves a high hygrothermal comfort rating while taking full advantage of its surrounding environment to create optimal living spaces without sacrificing connections with nature and the surrounding landscape.” + 10?84? Arquitectura Via ArchDaily Images by Adrián Aguilar González

Read more from the original source:
A hygrothermal-optimized house boasts thermal comfort with volcano views

Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

October 1, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

International design practice Safdie Architects recently completed the Eling Residences, a nature-inspired housing development built to look like an extension of the highest plateau of Eling Hill in Chongqing , China. Elevated high above the Yangtze River, the residences are nestled in a densely forested environment yet enjoy close proximity to the city. In addition to optimizing residents’ access to natural light, ventilation and greenery, each unit is also equipped with a private balcony for indoor-outdoor living. Completed this year in the city’s Yuzhong District, the Eling Residences cover an area of 460,000 square feet with 126 apartments. The architects took cues from the existing slope to develop the various building designs, which change from terraced structures at the bottom of the hill to a pair of freestanding dome-shaped villas near the top. The stepped configuration and layout also helps ensure that every apartment enjoys uninterrupted views of the landscape. In addition to the apartment units, the Eling Residences also features a four-story clubhouse, multiple pools and additional recreational areas. According to the architects, these amenities not only help build a sense of community but are also reflective of the firm’s commitment to design spaces with humanizing scale and vibrant social atmospheres. Unlike the concrete jungle that defines much of Chongqing, the Eling Residences feels like a retreat into nature thanks to ample landscaping, organic curved forms and the use of a natural materials palette . Related: A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape “Complementing the sloped low-rise buildings is an intricate landscape system, which interweaves terraces , gardens, trellises, overlooks, stairs and promenades throughout the site,” the architects said. “The combination of landscape and architecture works together to evoke the character of lush, hanging gardens, integrating the project site with the green oasis of Eling Park. The terraced levels maximize residents’ access to light, air and greenery, while architectural screens partially shade individual apartments, extending living spaces outward into the garden landscape.” + Safdie Architects Via ArchDaily Images via Safdie Architects, by ArchExist

Original post:
Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

October 1, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

International design practice Safdie Architects recently completed the Eling Residences, a nature-inspired housing development built to look like an extension of the highest plateau of Eling Hill in Chongqing , China. Elevated high above the Yangtze River, the residences are nestled in a densely forested environment yet enjoy close proximity to the city. In addition to optimizing residents’ access to natural light, ventilation and greenery, each unit is also equipped with a private balcony for indoor-outdoor living. Completed this year in the city’s Yuzhong District, the Eling Residences cover an area of 460,000 square feet with 126 apartments. The architects took cues from the existing slope to develop the various building designs, which change from terraced structures at the bottom of the hill to a pair of freestanding dome-shaped villas near the top. The stepped configuration and layout also helps ensure that every apartment enjoys uninterrupted views of the landscape. In addition to the apartment units, the Eling Residences also features a four-story clubhouse, multiple pools and additional recreational areas. According to the architects, these amenities not only help build a sense of community but are also reflective of the firm’s commitment to design spaces with humanizing scale and vibrant social atmospheres. Unlike the concrete jungle that defines much of Chongqing, the Eling Residences feels like a retreat into nature thanks to ample landscaping, organic curved forms and the use of a natural materials palette . Related: A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape “Complementing the sloped low-rise buildings is an intricate landscape system, which interweaves terraces , gardens, trellises, overlooks, stairs and promenades throughout the site,” the architects said. “The combination of landscape and architecture works together to evoke the character of lush, hanging gardens, integrating the project site with the green oasis of Eling Park. The terraced levels maximize residents’ access to light, air and greenery, while architectural screens partially shade individual apartments, extending living spaces outward into the garden landscape.” + Safdie Architects Via ArchDaily Images via Safdie Architects, by ArchExist

Original post:
Nature-inspired housing mimics the curvature of the landscape in Chongqing

Rainwater-Harvesting Artscience Museum Floats Like a Lilypad on the Singapore Waterfront

October 28, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Rainwater-Harvesting Artscience Museum Floats Like a Lilypad on the Singapore Waterfront

Read the rest of Rainwater-Harvesting Artscience Museum Floats Like a Lilypad on the Singapore Waterfront Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , Artscience Museum Singapore , arup , Fiber Reinforced Polymer , floating building , lilypad architecture , musem , rainwater collection , rainwater harvesting , safdie architects , Singapore , singapore architecture

The rest is here: 
Rainwater-Harvesting Artscience Museum Floats Like a Lilypad on the Singapore Waterfront

Dramatically Daylit Kansas City Kauffman Center By Moshe Safdie Now Complete

June 30, 2011 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Dramatically Daylit Kansas City Kauffman Center By Moshe Safdie Now Complete

Read the rest of Dramatically Daylit Kansas City Kauffman Center By Moshe Safdie Now Complete Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , arts center , BIM , BNIM , cultural center , Daylighting , eco design , green architecture , Green Building , green design , kauffman center , kauffman center for the performing arts , Moshe Safdie , moshe safdie architects , nagata acoustics , performance center , safdie architects , Sustainable Building , sustainable design , yasuhisa toyota

Originally posted here: 
Dramatically Daylit Kansas City Kauffman Center By Moshe Safdie Now Complete

Bad Behavior has blocked 1332 access attempts in the last 7 days.