Site-sensitive Woodhouse Hotel promotes agricultural tourism in Guizhou

March 20, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Site-sensitive Woodhouse Hotel promotes agricultural tourism in Guizhou

In China’s southwest province of Guizhou, Shanghai-based architectural practice ZJJZ has completed the Woodhouse Hotel, a government-backed agricultural tourism project that consists of 10 single-story timber cabins embedded into the hillside in the remote village of Tuanjie. As one of the first projects carried out under the government’s policy to help alleviate rural poverty through environmentally sensitive tourism, the Woodhouse Hotel was designed and constructed with as little site impact as possible. Because the village of Tuanjie had little traditional architecture to draw inspiration from, the architects took cues from the surrounding landscape instead. Free from pollution and blessed with striking views, the village’s surroundings prompted the architects to divide the hotel up into a series of simple timber volumes so as to minimize the development’s visual presence. Each cabin, clad in charred timber , was carefully placed on the rocky terrain to minimize site damage and to capture the best views. “The design of the wood houses aims to harmonize with the landscape and the rustic atmosphere while forming a contrast to the existing village buildings,” the architects explained in their project statement. “Therefore, we avoided complex or exaggerated designs and selected three basic geometric forms. Each house serves as a separate room. The volumes of the rooms are minimized to reduce the sense of presence in the environment while ensuring indoor comfort. For interior space, various windows are cut out in each house according to their form and orientation, introducing rich layers of surrounding landscapes into the pure volumes.” Related: Disconnect in these A-frame tiny cabins in the Catskills Given the complex terrain and desire to minimize damage to the original rock formations, site surveys were carried out to map the optimal locations for the buildings while all construction materials were manually transported up the mountain. The architects applied a combined structural system for each cabin, built with a wooden frame atop an elevated steel platform. The timber facade was charred on-site to reduce costs. + ZJJZ Photography by  Laurian Ghinitoiu  via ZJJZ

More here: 
Site-sensitive Woodhouse Hotel promotes agricultural tourism in Guizhou

Bad Behavior has blocked 1352 access attempts in the last 7 days.