New Feyenoord sports center has a perforated facade made from weathered steel

June 1, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on New Feyenoord sports center has a perforated facade made from weathered steel

A perforated weathered steel envelope shelters the interior of the new Feynoord Training Complex in Rotterdam , providing privacy and daylight for players and staff. Moederscheim Moonen Architects designed the complex as a new landmark for the city which will house various medical and wellness facilities, changing rooms for players, hospitality spaces and an auditorium. Offering facilities in line with the needs of a modern football club, the Feynoord Training Complex will be realized in a sub-area of the new Stadionpark district in Rotterdam as part of a larger masterplan . The building opens up towards two football pitches, while its rear facade “turns its back” to the public road. This provides privacy while enabling as much transparency and interaction as possible between the fields and the building. Related: Zigzagging Het Anker community center in the Netherlands is partially buried underground A sharply delineated facade doubles as a pronounced roof overhang . This element is made up of trapezium-shaped, expanded weathering steel panels with varying degrees of perforation . A red hue referencing the club’s distinctive colors reinforces the unique Feyenoord atmosphere. + Moederscheim Moonen Architects

Go here to read the rest: 
New Feyenoord sports center has a perforated facade made from weathered steel

Rotterdam’s new Parkstad development puts urban parks on every block

December 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Rotterdam’s new Parkstad development puts urban parks on every block

The new Parkstad residential development will introduce a new city block typology to the city of Rotterdam . The project designed by DELVA Landscape Architects and Powerhouse Company will consolidate three large city blocks and form parks in the heart of each one. Real estate companies Stevast Baas & Groen and Syntrus Achmea commissioned DELVA Landscape Architects and Powerhouse Company to design a new layout for a large residential area on Rotterdam’s Laan op Zuid avenue, part of the Afrikaanderwijk neighborhood which lies in the Feijenoord district of the city. The team’s proposal won the tender for Parkstad in South Rotterdam, and will provide 250 owner-occupied and rental dwellings organized around three unique urban parks . Related: DELVA Landscape Architects created a community oasis for the city of Utrecht Undulating landscapes, vegetables gardens and play areas for kids will dominate the three parks, while warm-toned wood and brick facades will ensure harmony between the built and natural environment. The project’s construction is expected to begin in 2018 and conclude in late 2019 or early 2020. + DELVA Landscape Architects + Powerhouse Company

View post: 
Rotterdam’s new Parkstad development puts urban parks on every block

Rotterdam couple lives in a skinny house built from 15 tonnes of industrial waste

September 20, 2016 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Rotterdam couple lives in a skinny house built from 15 tonnes of industrial waste

The waste-based house was built on one of Rotterdam’s many empty plots of land—a consequence of the city’s post-war landscape—and is sandwiched between two existing brick-clad buildings. To match its neighbors, the architects envisioned a brick façade but also wanted to build with recycled materials to divert landfill waste. The duo collaborated with Tom van Soest of StoneCycling to create the first project made from the company’s

Read the rest here:
Rotterdam couple lives in a skinny house built from 15 tonnes of industrial waste

Everything we thought we knew about the moon’s origins is probably wrong

September 20, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Everything we thought we knew about the moon’s origins is probably wrong

Everything we thought we knew about the moon’s origins is probably wrong, according to a new study written by two Harvard scientists. The leading theory since the 1970’s suggests a Mars-sized object scratched Earth in a ” giant impact event ,” leading to the moon . But new analysis of moon rocks reveals the collision that led to the moon was likely far more violent than we thought, which could offer insight into what the solar system was like long ago. Kun Wang and Stein B. Jacobsen, who are both affiliated with the Department of Earth and Planetary Sciences at Harvard , scrutinized ” old Apollo samples from the ’70’s ” with better technology than was available 40 or more years ago. They found elements that couldn’t fully be explained by the old theory, including ” heavy isotopes of potassium .” The process to separate out those potassium isotopes would have needed super hot temperatures. Those temperatures could have resulted after a very violent collision. Related: The Moon was created when young Earth collided with another planet, says new study Wang told Gizmodo, “We need a much, much bigger impact to form a moon according to our study. The giant impact itself should be called extremely giant impact. The amount of energy required isn’t even close.” Instead of the Mars-sized object scraping Earth, the collision would have been more akin to a “sledgehammer hitting a watermelon.” The collision was so hot and forceful that the scientists think some of Earth actually vaporized. When the vapor cooled, it condensed into our moon. Nature published their study online this week. The new information about the moon’s origins led the scientists to think long ago, the solar system could have been a lot more violent and volatile. They think the moon rocks could hold more secrets about the ” early solar system ” and plan to keep probing the samples for more thrilling hints about the past. Via Gizmodo Images via Pixabay and Wikimedia Commons

Originally posted here:
Everything we thought we knew about the moon’s origins is probably wrong

The Hague’s elegant new light rail station masters curved glass and steel

August 18, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on The Hague’s elegant new light rail station masters curved glass and steel

The new station features a sculptural roof that lends it a distinctive appearance but maintains a connection to the human scale. A long viaduct leads trams to the station over 12 meters above ground level, the slender design reducing its impact on the surroundings – particularly the Bezuidenhout-West residential district. Related: Gargantuan Solar-Powered Rotterdam Centraal Station Opens Anew The steel construction enables spans of 35 meters between the pillars, which maintains unobstructed views at ground level and allows the project to subtly blend into the existing urban fabric. The canopy provides protection for passengers walking between the HSE departure station and the main hall of The Hague Central Station. + ZJA Zwarts & Jansma Architects Photos by ProRail via ZJA Zwarts & Jansma Architects

View original post here:
The Hague’s elegant new light rail station masters curved glass and steel

Luxury off-grid Autonomous Tents can pop up almost anywhere in the world

August 18, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Luxury off-grid Autonomous Tents can pop up almost anywhere in the world

Founded by a Denver, Colorado-based startup, the Autonomous Tent promises portable luxury glamping in two selections: the 700-square-foot Cocoon and the 1,000-square-foot Tipi. Both metal-framed tents are set atop a raised wooden deck, which accounts for the majority of the cost, and beautifully covered with a high-tech, translucent fabric shell resistant to mildew, rot, and pests. No foundations are necessary, however the Autonomous Tents are engineered to withstand 90-mile-per-hour hurricane winds and heavy snow loads of up to 30 pounds per square foot. Related: This gorgeous bamboo (f)route POD is perfect for your next glamping getaway To maximize space, the compact structure features an open-floor plan with soaring ceilings and promises all the necessities needed for comfortable off-grid living. Solar panels power all the electricity needs, including lighting, pumps, water filters, and a composting system. Solar water heater panels or an on-demand propane water heater provide hot water for the showers and sink. A filtration system safely returns gray water from the showers and sinks back to the earth, and the composting toilet handles blackwater. Luxury without boundaries doesn’t come cheap, however. The startup says that a finished Cocoon can cost around $100,000, while a finished Tipi can set you back $200,000. All Autonomous Tents are handcrafted in the U.S. and are customizable. + Autonomous Tent Via Dezeen Images via Autonomous Tent

More here:
Luxury off-grid Autonomous Tents can pop up almost anywhere in the world

MVRDV moves into an iconic post-war monument with their new colorful offices

July 18, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on MVRDV moves into an iconic post-war monument with their new colorful offices

The MVRDV House is located close by to the firm’s famous project the Markthal , a stunning tunnel-shaped food market integrated with apartments. The 2,400-square-meter office houses 140 staff members and 150 work spaces. The MVRDV House also shares the building with a large community of creative, technical, and entrepreneurial industries. “The expanding MVRDV family needed a new house; so this is exactly what we tried to capture. Everything that the home requires, a living room, a dining room, a sofa for the whole house to sit together,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “This was also a chance to capture how we work and function as an office, then tailor-make new spaces that would boost our working methods and output; efficient spaces that enhance the collaborative ways in which we work.” The office is centered on the large Family Room, a light-filled communal space with “the couch” symbolized by timber stairs that double as seating and overlook a drop-down projection screen; the long “dinner table” for communal dining; and a “vegetation chandelier” that hangs above the reception. An open-plan working area takes up a large section of the central space. Meeting rooms are slotted behind transparent, multicolored glazed walls on two levels. Each meeting room is customized to a different theme, from the Drawing Room with whiteboard magnet walls for workshops to the Game Room set up for informal meetings at the table-tennis table. All aspects of the design were created to promote collaboration. + MVRDV Images via MVRDV

More: 
MVRDV moves into an iconic post-war monument with their new colorful offices

Former museum in Rotterdam is transformed into a luxury energy-saving villa

April 13, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Former museum in Rotterdam is transformed into a luxury energy-saving villa

Read the rest of Former museum in Rotterdam is transformed into a luxury energy-saving villa

Read the original here:
Former museum in Rotterdam is transformed into a luxury energy-saving villa

These two arboretum buildings were built using waste timber sourced and milled on-site

April 13, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on These two arboretum buildings were built using waste timber sourced and milled on-site

Read the rest of These two arboretum buildings were built using waste timber sourced and milled on-site

Read more: 
These two arboretum buildings were built using waste timber sourced and milled on-site

Floating forest to pop up on Rotterdam waters

January 11, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Floating forest to pop up on Rotterdam waters

Read the rest of Floating forest to pop up on Rotterdam waters

See original here: 
Floating forest to pop up on Rotterdam waters

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1359 access attempts in the last 7 days.