Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

February 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

With its bold curved walls and inner courtyard focus, this minimalist house in Portugal creates a strong sense of intimacy while challenging the architecture of neighboring buildings. dIONISO LAB designed House L27 with the patio as the main protagonist, blurring the line between interior and exterior spaces, yet remaining relatively opaque when seen from the street. The house is located in a suburban area of Póvoa de Varzim in Northern P ortugal . Its design was derived from the area’s new masterplan , dominated by residential lots with centrally positioned structures surrounding by garden and paved areas. The architects came up with an unusual, fluid layout that competes with the predominantly rectangular architecture in its immediate surroundings. Related: Fortress-like house in Portugal hides a surprising light-filled courtyard inside The first floor houses the main social spaces and private areas, while the living room, library, storage and garage occupy the second floor. Offering expansive views of the area, the rooftop terrace can have several uses, including entertaining guests and sunbathing. + dIONISO LAB Photos by Fernando Guerra | FG+SG

Read more from the original source:
Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

Damaged Oroville spillway in California prompts mass evacuations

February 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Damaged Oroville spillway in California prompts mass evacuations

Winter storms continue to drench California , and over the weekend people living near Oroville in Northern California faced a crisis. After officials noticed a hole in the emergency spillway at the United States’ tallest dam , around 180,000 residents were ordered to evacuate , some given just one hour to flee their homes. Flooding in the area had been a threat for around a week as the reservoir behind Oroville Dam reached capacity. When the main spillway started eroding, officials opened an emergency spillway that’s never been used since the dam was built in the 1960’s. But then officials noticed the hole, and ordered evacuations on Sunday. Some residents had just one hour’s notice before officials feared the auxiliary spillway could fail, which could precipitate “an uncontrolled release of flood waters from Lake Oroville,” according to the National Weather Service . Related: Record winter storm pounds California Late Sunday reservoir water levels finally lowered, providing a bit of a respite. But officials said evacuations should continue, and conditions are still perilous. Governor Jerry Brown proclaimed a state of emergency on Sunday for three counties , saying in a statement, “I’ve been in close contact with emergency personnel managing the situation in Oroville throughout the weekend and it’s clear the circumstances are complex and rapidly changing.” During the night evacuation shelters were still being outfitted with blankets and beds, according to NPR. Gizmodo reports residents of Oroville, Wheatland, Marysville, Plumas Lake, Hallwood, and Olivehurst were told to evacuate. According to the Los Angeles Times, if the emergency spillway failed, large amounts of water could gush into the Feather River, which travels through downtown Oroville. Flooding and levee failures would likely follow in the wake of a spillway failure for miles south of the Oroville Dam. Many communities could be flooded if that were to happen. Via NPR , the Los Angeles Times , and Gizmodo Images via California Department of Water Resources Facebook and Wikimedia Commons

See the original post here:
Damaged Oroville spillway in California prompts mass evacuations

Breath-taking courtyard hidden inside recently renovated colonial home in Merida

January 12, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Breath-taking courtyard hidden inside recently renovated colonial home in Merida

Secluded behind a quiet turquoise wall in the historic center of Merida is the recently renovated Casa Remate. Local design firm AS Arquitectura began work on the home years ago, slowly transforming the once-decaying building into a sophisticated minimalist design centered around a breath-taking courtyard. Considering that the building is located in a historic part of Merida, the architects had to work with the existing structure. Working within those building restrictions , the design called for focusing on creating a soothing interior space that leads to the heart of the home: the central courtyard. Related: Subtle hacienda renovation in Mexico marries contemporary and vernacular design Like many traditional colonial constructions in Mexico, the living quarters revolve around a central patio, which, in return, brings in optimal natural light and ventilation to the home. Taking into account the historic character of the project, the design team chose to convert this central space into a welcoming, open-air living area, respectfully reconfigured to “maintain the sense of serenity, silence, intimacy and surprise that has characterized the colonial homes of our city.” The renovation process also called for adding a new wing to the design, which now houses the kitchen, bathroom and extra bedroom. The master bedroom and a studio are on the top floor, reached by the large exterior staircase. On the very top of the building is also a large rooftop terrace , which serves as a private refuge with incredible views of the historic center. For building materials , the architects once again went with tradition, choosing a polished white cement for the exterior stairs and terraces, which contrasts nicely with the textured exterior walls. This polished cement was also used in the kitchen, bathroom and even some furniture to bring a cohesive feel to interior and exterior space. + AS Arquitectura Via Platforma Arquitectura Photographs by Rolando Córdoba

More here: 
Breath-taking courtyard hidden inside recently renovated colonial home in Merida

This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

October 27, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

Wallflower’s client commissioned the home design for the upscale area of Bukit Timah in central Singapore. Rising to the request for a “luxurious, tropical, contemporary family home,” the design team produced a unique, airy space with a mostly open floor plan and multiple decks and terraces to take advantage of the region’s temperate climate. The home has a sunken basement and a long swimming pool , which work together to open up the ground-level areas of the house on the sloped lot. Related: Sunny Side House transforms a narrow lot into an airy family home The home’s predominant shapes are rectangular, with an L-shaped footprint comprised of smaller boxes. Interspersed throughout the structure, though, are expansive round skylights that invite wide bright spotlights to dance around the home’s interior, adding curves to what is otherwise a very angular space. The home also features a protected interior atrium, where two-story trees grow in front of a dense privacy wall, offering the homeowners a uniquely cozy living space without sacrificing daylight or views of nature. Perhaps one of the best features about the home itself is the rooftop terrace, which stretches the length of the building’s elegant L shape. With a clear glass perimeter protecting from missteps, the deck features multiple lounging areas and plenty of greenery , a nod to the home’s lush surroundings. Just off in the distance, high-rises obscure the mountainous view, but the Secret Garden House offers plenty of other delicious sights, without the eyestrain. + Wallflower Architecture + Design Via ArchDaily Images via Marc Tey

Here is the original post: 
This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

Revamped NYC rooftop is brought to life with tinted resin panels

July 1, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Revamped NYC rooftop is brought to life with tinted resin panels

Evan C. Lai Landscape Design (ECLLD) designed this green rooftop above a gritty East Village townhouse in Manhattan. The 400sf space was maximized with an extensive green roof, neutral stone, and tinted resin panels. In the lounge the green resin transforms a skylight into a glow-in-the-dark daybed; in the foyer it casts a semi-translucent shade over an exterior shower and sauna; by the bar it adds a concentrated brushstroke across walls and benches. The design is topped off with a green roof above the sauna that improves insulation and water runoff. + Evan C. Lai Landscape Design The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing!

Read the original: 
Revamped NYC rooftop is brought to life with tinted resin panels

Beautiful Spanish Retreat is a Shipping Container-Capped Rooftop Casa

October 9, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Beautiful Spanish Retreat is a Shipping Container-Capped Rooftop Casa

Read the rest of Beautiful Spanish Retreat is a Shipping Container-Capped Rooftop Casa Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: ‘Container House , container addition , eco B and B , eco house , eco rental , Green B&B , rooftop shipping container , shipping container architecture , spanish green building

Read the original:
Beautiful Spanish Retreat is a Shipping Container-Capped Rooftop Casa

Frisch vom Dach To Convert Former Berlin Malt Factory Into a Rooftop Aquaponics Farm!

December 12, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on Frisch vom Dach To Convert Former Berlin Malt Factory Into a Rooftop Aquaponics Farm!

Community gardens are already very popular in Berlin , but a group of agro-entrepreneurs is planning to take urban farming to the next level in the German capital. A team of three Berliners is planning to convert an enormous old malt factory in the city’s Schöneberg district into a rooftop farm that promises to be one of the most ambitious urban agriculture projects in the world. The Frisch vom Dach (“Fresh from the Roof”) project will be an aquaponics farm where both fish and vegetables are produced and distributed on-site. Read the rest of Frisch vom Dach To Convert Former Berlin Malt Factory Into a Rooftop Aquaponics Farm! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: adaptive reuse , aquaponics , berlin , Frisch vom Dach , germany , rooftop farm , shipping containers , sustainable food , upcycling , urban agriculture , Urban Farming

See the original post: 
Frisch vom Dach To Convert Former Berlin Malt Factory Into a Rooftop Aquaponics Farm!

Walgreens and IKEA Ramp Up Rooftop Solar, a Green Museum Goes ‘Double Platinum’ & More

September 28, 2011 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Walgreens and IKEA Ramp Up Rooftop Solar, a Green Museum Goes ‘Double Platinum’ & More

Walgreens and IKEA install a slew of solar power systems on store rooftops, the award-winning California Academy of Sciences building receives another prestigious green kudo and more.

Continued here:
Walgreens and IKEA Ramp Up Rooftop Solar, a Green Museum Goes ‘Double Platinum’ & More

Is Riverpark Farm the "Most Urban Farm"? Decide For Yourself

August 15, 2011 by  
Filed under Green

Comments Off on Is Riverpark Farm the "Most Urban Farm"? Decide For Yourself

Riverpark’s Sicha Ortuzar with his rooftop farm celery I had heard a lot about the Riverpark Farm before I arrived at the rooftop farm above 430 East 29th Street near First Avenue in midtown Manhattan. The press release touted Riverpark Farm at Alexandria Center as New York City’s “most urban farm.” Quite a few farms have been sprouting up recently on rooftops and public spaces across NYC, so I was curious to see what made this 15,000 square-foot farm the “most urban,” aside from its location in the concrete jungle that is midtown Manhattan, near the infamous Bellevue Hospital. Riverpark Farm co-founders,… Read the full story on TreeHugger

Read the original here:
Is Riverpark Farm the "Most Urban Farm"? Decide For Yourself

HOK conceptualizes net zero emission office building for St. Louis

November 29, 2010 by  
Filed under Eco

Comments Off on HOK conceptualizes net zero emission office building for St. Louis

Eco Factor: Sustainable building generates renewable solar energy. HOK and the Weidt Group have come up with a concept office building that has been designed to Net Zero Emission Building standards of the US Department of Energy. The office, called the Net Zero Co2urt , has been conceptualized to be built in midtown St.

See the original post here:
HOK conceptualizes net zero emission office building for St. Louis

Next Page »

Bad Behavior has blocked 5760 access attempts in the last 7 days.