UNStudios striking Paris cultural center contorts for optimal daylight

February 22, 2018 by  
Filed under Eco, Green

UNStudio has unveiled competition-winning designs for Centre Culturel DédiéAu 7è Art, a new cultural center that eschews traditional building forms for a twisted, sculptural shape. The eye-catching building, which comprises a cinema and “cultural laboratory,” will become part of EuropaCity , a £2.74 billion tourism and leisure district masterplanned by BIG . Terraced green roofs will top UNStudio’s design to provide thermal insulation, while visually complementing BIG’s “rolling hills” next door. Clad in weathering steel , Centre Culturel is made up of three interconnected volumes that project into different directions. UNStudio describes the design as “a cinema that is designed to go beyond the black box by becoming interactive, social and above all, accessible.” To that end, the architects embrace both an indoor traditional cinema as well as outdoor screens placed on the side of the building and on the rooftop terraces. Restaurants, cafes, and panoramic views can also be enjoyed from the landscaped roofs. Related: BIG Unveils Winning Plans for Massive Green-Roofed Europa City Outside of Paris Film genres will dictate the organization of each of Centre Culturel DédiéAu 7è Art’s three volumes, which will also contain training and production studios. The center’s location and angular rooflines will be optimized for daylighting conditions. Wind studies will also inform the shape of the building. + UNStudio Via Dezeen UNStudio design images by Flying Architecture , EuropaCity masterplan by BIG

More here: 
UNStudios striking Paris cultural center contorts for optimal daylight

This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

February 22, 2018 by  
Filed under Green

A beautiful bamboo amphitheater has risen in the lush tropics of Rio de Janeiro. Brazilian studio Bambutec Design crafted the 2,150-square-foot structure with the help of computer modeling in addition to old-fashioned model making by hand. The Bamboo Amphitheater Space Structure was built for the green campus of the Pontifical Catholic University and was assembled in 25 working days. Set on the banks of the Rainha River and screened in by bamboo, this bamboo structure complements its verdant surroundings with its dark green roof and exposed bamboo frame. The 1.4-ton amphitheater was built atop a foundation previously designed by architect Carlos Pingarrilho. Low landscape impact was emphasized throughout the design and build process, which made use of mobile prefabricated modules, pantographic grids, textile membranes, and a mobile lifting device. The ultra-lightweight dome is anchored to the ground with reinforced concrete and six touch-down pylons. Related: Dumping ground reborn as a bamboo and rammed-earth community space in Vietnam “The dome employs a textile hybrid space structure formed by self-supporting treated bamboo bipods, tensile pantographic gridshells and self-stressed active bending beams, avoiding buckling of the structural members,” wrote the design team. “Gridshell modules were disposed discontinuously in overlapping steps 0.5m apart, allowing air circulation and natural lighting. Active bending beams and pantographic gridshells were subjected to prescribed external loads in a process of elastic deformation during assembly.” The project was inaugurated in 2014 and used to host events, shows, and lectures. + Bambutec Design Via ArchDaily Images via Bambutec Design

Read more here: 
This breezy bamboo amphitheater pops up in just 25 days

Net-zero Genesee Park residence in Seattle is built out of recycled materials

October 9, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Net-zero Genesee Park residence in Seattle is built out of recycled materials

This high-performance home in Columbia City, Washington is a perfect example of sustainable design. It features responsibly-harvested and recycled materials, solar power on the roof and a well-insulated, air-tight envelope – all surrounded by native plants in the garden. The Genesee Park residence, designed by First Lamp Architecture and built by Seattle-based contractor Dwell Development , is net zero energy and achieved 5-Star Built Green certification. The 3,700-square-foot home is located across from Genesee Park in Seattle , near the shores of Lake Washington and a broad open meadow that stretches five blocks north to Stan Sayres Memorial Park on Lake Washington Boulevard. The building sits on a large 8,000-square-foot lot and is surrounded by native plants and ample space for gardening. Related: Dwell Development’s net-zero home in Seattle is packed with sustainable goodness It offers an open-plan living room bathed in natural light , four bedrooms and bathrooms, guest rooms and indoor-outdoor entertainment areas, including a spacious rooftop terrace that offers expansive views of Lake Washington. Related: NBBJ Unveils Striking Biosphere Greenhouses for Amazon’s Seattle HQ The architects layered materials to create a dynamic exterior. Concrete, oak, metal and fiber cement are combined with an array of reclaimed , locally sourced and recycled materials . A large rooftop solar array , airtight envelope, energy-efficient windows and thick, well-insulated walls all contribute to the high performance of the building. + First Lamp Architecture + Dwell Development Photos by Tucker English

See original here:
Net-zero Genesee Park residence in Seattle is built out of recycled materials

Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

February 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

With its bold curved walls and inner courtyard focus, this minimalist house in Portugal creates a strong sense of intimacy while challenging the architecture of neighboring buildings. dIONISO LAB designed House L27 with the patio as the main protagonist, blurring the line between interior and exterior spaces, yet remaining relatively opaque when seen from the street. The house is located in a suburban area of Póvoa de Varzim in Northern P ortugal . Its design was derived from the area’s new masterplan , dominated by residential lots with centrally positioned structures surrounding by garden and paved areas. The architects came up with an unusual, fluid layout that competes with the predominantly rectangular architecture in its immediate surroundings. Related: Fortress-like house in Portugal hides a surprising light-filled courtyard inside The first floor houses the main social spaces and private areas, while the living room, library, storage and garage occupy the second floor. Offering expansive views of the area, the rooftop terrace can have several uses, including entertaining guests and sunbathing. + dIONISO LAB Photos by Fernando Guerra | FG+SG

Read more from the original source:
Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

October 27, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

Wallflower’s client commissioned the home design for the upscale area of Bukit Timah in central Singapore. Rising to the request for a “luxurious, tropical, contemporary family home,” the design team produced a unique, airy space with a mostly open floor plan and multiple decks and terraces to take advantage of the region’s temperate climate. The home has a sunken basement and a long swimming pool , which work together to open up the ground-level areas of the house on the sloped lot. Related: Sunny Side House transforms a narrow lot into an airy family home The home’s predominant shapes are rectangular, with an L-shaped footprint comprised of smaller boxes. Interspersed throughout the structure, though, are expansive round skylights that invite wide bright spotlights to dance around the home’s interior, adding curves to what is otherwise a very angular space. The home also features a protected interior atrium, where two-story trees grow in front of a dense privacy wall, offering the homeowners a uniquely cozy living space without sacrificing daylight or views of nature. Perhaps one of the best features about the home itself is the rooftop terrace, which stretches the length of the building’s elegant L shape. With a clear glass perimeter protecting from missteps, the deck features multiple lounging areas and plenty of greenery , a nod to the home’s lush surroundings. Just off in the distance, high-rises obscure the mountainous view, but the Secret Garden House offers plenty of other delicious sights, without the eyestrain. + Wallflower Architecture + Design Via ArchDaily Images via Marc Tey

Here is the original post: 
This Secret Garden House in Singapore is full of elegant surprises

Renovated CCF house in So Paulo preserves the neighbor’s beautiful street art

September 16, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Renovated CCF house in So Paulo preserves the neighbor’s beautiful street art

Located in the Vila Anglo Brasileira neighborhood of São Paulo, the existing property was in need of reorganization in order to maximize its spatial potential. The transformation began by removing all the existing informal construction, followed by the reorganization of openings. The architects established a stronger connection between interior and exterior spaces, and incorporated a A rainwater cistern into the design. Related: Terra e Tuma revives ramshackle home in Brazil with blocks and vegetation The architects then added a rooftop terrace and connected the kitchen to the patio . The wooden volumes, containing new programs, stand out from the existing structures. A street-facing blind facade was kept in its original form, preserving a large work of graffiti of great value to the client. + GOAA Via Archdaily Photos by Pedro Vannucchi

View post: 
Renovated CCF house in So Paulo preserves the neighbor’s beautiful street art

North Carolina home embodies the spirit of Raleigh’s first progressive street car neighborhood

July 28, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on North Carolina home embodies the spirit of Raleigh’s first progressive street car neighborhood

The design doesn’t aim to mimic the architecture of the surrounding buildings, but tries to embody the spirit of the neighborhood. Four levels of living spaces are framed by two board-framed concrete walls that stretch from the public sidewalk into the site and the private service access area. A multi-level circulation gallery hall flows through the house and the site, establishing a strong connection between interior and exterior spaces. Related: Net-zero passive home in North Carolina can power an electric car with solar The main living room is flexible and extends out towards the garden. This space offers views of several other areas of the house, creating a fluid spatial arrangement. A metal staircase connects all four levels and lead up onto the rooftop terrace which provides views of the neighborhood. + Alphin Design Build + North Carolina Modernist Houses (NCMH) Via Architect Magazine Photos by James West / JWest Productions

Read more: 
North Carolina home embodies the spirit of Raleigh’s first progressive street car neighborhood

Pioneering new urban design for Stockholm includes a soaring green sky walk park

December 3, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Pioneering new urban design for Stockholm includes a soaring green sky walk park

Read the rest of Pioneering new urban design for Stockholm includes a soaring green sky walk park

Read more: 
Pioneering new urban design for Stockholm includes a soaring green sky walk park

State-of-the-art Dineen Hall at Syracuse University digs for LEED Gold

November 16, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on State-of-the-art Dineen Hall at Syracuse University digs for LEED Gold

Read the rest of State-of-the-art Dineen Hall at Syracuse University digs for LEED Gold

Here is the original: 
State-of-the-art Dineen Hall at Syracuse University digs for LEED Gold

Ceramic clad Vanke Pavilion is topped with a vast rooftop garden at Milan Expo 2015

May 2, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Ceramic clad Vanke Pavilion is topped with a vast rooftop garden at Milan Expo 2015

Read the rest of Ceramic clad Vanke Pavilion is topped with a vast rooftop garden at Milan Expo 2015 Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 2015 Milan Expo , Casalgrande Padana , china , Daniel Libeskind , green architecture , green design , italy , milan expo , milan expo 2015 , red ceramic tiles , Rooftop Terrace , self-cleaning tiles , sustainable design , Vanke , World Expo , world expo 2015

Read more from the original source:
Ceramic clad Vanke Pavilion is topped with a vast rooftop garden at Milan Expo 2015

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1455 access attempts in the last 7 days.