Stunning carbon-neutral home uses traditional materials to create a synergy with its natural setting

November 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Stunning carbon-neutral home uses traditional materials to create a synergy with its natural setting

London-based practice Foster Lomas , has unveiled a stunning carbon-neutral home on the Island of Man. The Sartfell Retreat is a private home built by local craftsman using locally-sourced drystone walls. The home boasts plenty of sustainable features, including an off-grid water system for fresh water and a plush green roof, covered in carbon-capturing hay and native wildflowers, further creating a strong connection with the home’s breathtaking natural setting. Located near Sartfell Mountain, the home is tucked into seven acres of restored hillside. The retreat is actually part of an ambitious plan by the homeowners, a retired scientist and teacher, who set out with the goal of restoring the existing landscape and protecting the existing biodiversity . In collaboration with Foster Lomas and the local charity, Manx Wildlife Trust, the project is part of a master plan which will eventually have a Vistor’s Center that will be used as an educational platform to showcase the area’s biodiversity. Related: Portuguese stone ruins rise anew as a minimalist dream home Before breaking ground on the modern home, the homeowners and the architects conducted various studies on the local climate and topography. First and foremost, the project was focused on fully restoring the land , which included removing nitrates from the soil in order to allow native plants to grow on site. Additionally, a year before the project was due to start, the architects installed a weather station on the site to gather important data, which was ultimately used to guide the design of the home. Crafted by local builders, the home’s volume follows the natural slope of the land. Locally-sourced drystone was used to create ultra-thick walls in order to provide a tight thermal mass. Large ribbon windows were embedded into the drystone exterior to provide unobstructed views from virtually anywhere in the home. The triple-paned windows were placed into protruding frames of corten steel, which helps prevent solar gain. While the exterior of the home seamlessly blends into the incredible rural landscape, the interior design is quite contemporary. Polished concrete was used for the flooring and walls throughout the home. Minimal, modern furnishings create an open, uncluttered space that puts the focus on the surrounding nature. At the heart of the modern home is a large staircase, made out of perforated metal, that winds up through the home’s three levels. On each level, the stairs are flanked by what the homeowners call the “Knowledge Centre”, a soaring three-level library, stocked with books. Although certainly an eye-catcher, the stairs actually double as a ventilation stack, enabling the home to achieve its zero-carbon classification . + Foster Lomas Via Wallpaper Photography by Edmund Sumner via Foster Lomas

View original here: 
Stunning carbon-neutral home uses traditional materials to create a synergy with its natural setting

A spectacular staircase draws you into this breathtaking daylit loft in Vienna

June 7, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on A spectacular staircase draws you into this breathtaking daylit loft in Vienna

This renovated loft in Vienna has a sculptural staircase at its core that appears to support the entire upper floor. Design studio Smartvoll sought to preserve as much of the original space as possible while cultivating a minimalist feel reminiscent of Adolf Loos’s interiors. The renovation of the 3,767-square-foot Loft Panzerhalle introduced an abundance of natural light into the interior. The architects left the ribbon windows on the upper floor intact instead of creating galleries typical in modern loft design . An impressive central staircase sweeps upwards like a concrete sculpture, rounding off the composition. The staircase also divides the room while creating a roof over the kitchen, recesses and elevations. Related: Architects turn a cramped apartment into a gorgeous loft where the owner’s cats can roam freely While concrete dominates the space, semi-transparent materials were used to delineate the guest area and bedroom. All the furniture looks integrated into the construction, celebrating free space and minimalist aesthetics. “We wanted to revitalize the space’s original charm,” said the architects. “Magnanimity and a spatial experience of both storeys were priorities. In all dimensions.” + Smartvoll Architects Via v2com Photos by Tobias Colz/smartvoll

Read more here: 
A spectacular staircase draws you into this breathtaking daylit loft in Vienna

Bad Behavior has blocked 1969 access attempts in the last 7 days.