This LEED Gold wastewater treatment center is helping a community rethink poo

June 13, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on This LEED Gold wastewater treatment center is helping a community rethink poo

As anyone who’s been to a community meeting knows, the NIMBY (Not In My Backyard) syndrome is often a frustrating roadblock. So when Vancouver-based firm PUBLIC: Architecture + Communication was approached to build a wastewater treatment center in the middle of a residential neighborhood in British Columbia, the project predictably ran up against some challenges. Fortunately, the architects turned widely held perceptions of the sewage treatment plant on their head with the design of the Sechelt Water Resource Centre, a stunning LEED Gold -certified facility with a built-in educational component that shows the public the fascinating lifecycle of its waste. The multimillion-dollar Sechelt Water Resource Centre replaces the Ebbtide Wastewater Treatment Plant, an aging facility that was noisy and infamous for its odors. The new treatment center not only contains its smells and sounds more effectively, but also discharges 10 times less solid waste into Trail Bay and is more cost-efficient to operate. Moreover, resources — including biosolids, heat and reclaimed water — that were once wasted are now reused for industry, parks and agriculture. “The LEED Gold-certified Sechelt Water Resource Centre (SWRC) rethinks traditional municipal wastewater treatment by creating a transparent space in the residential heart of Sechelt that engages the public in meaningful ways,” PUBLIC: Architecture + Communication said in a statement. “Instead of sequestering this essential service behind a locked chain-link fence, the facility reveals mechanical and biological systems that clean wastewater, encouraging the public to witness their role in the hydrological cycle. The current incarnation of flush toilet infrastructure — by way of magic, a sort of ‘disappearing’ by water — is no longer viable in our times.” Related: Bicycle highway in the Netherlands built using recycled toilet paper The wastewater treatment center tells the story of the water recycling process through the teaching facility, botanical garden and sewage treatment plant. The waste moves from primary treatment to a plant-based filtration system and finally through UV disinfection, after which the water is redirected to industry. The greenhouse , located in a striking glass structure with a roofline inspired by surrounding residential architecture, grows a variety of plants including tomatoes and roses fed by treated water. The office spaces are clad in charred cedar in reference to the carbon used in filtration, while the heavy equipment areas are sheathed in sulfur-yellow cement board. + PUBLIC: Architecture + Communication Images by Martin Tessler

See the original post here: 
This LEED Gold wastewater treatment center is helping a community rethink poo

This custom tiny home features a surprisingly spacious interior

June 13, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on This custom tiny home features a surprisingly spacious interior

Creating a comfortable living space is the always first challenge of tiny home design . Although many people decide to forgo a spacious sleeping area for a larger living room, the savvy tiny home builders from Alabama Tiny Homes have created the ultra-sophisticated Journey tiny house, which includes a gorgeous loft space with high ceilings guaranteed to not bump heads. The Journey was specifically crafted for a client who was looking for a micro-dwelling on wheels with a relatively spacious interior. The result is a beautiful tiny home with an interior that rivals any contemporary home twice its size. Related: These solar-powered tiny homes are designed just for millennials Clad in 6-inch cedar planks with aqua blue accents, the exterior of the structure is rustic, but sophisticated. This luxury cabin feel continues into the 324-square-foot interior, which is strategically comfortable, functional and stylish. The kitchen is large, with plenty of counter space. Along with a stainless steel fridge, stove top oven and dishwasher, the kitchen offers a six-bottle wine stand. The living area, designed in a parlor layout, is extremely inviting. Well lit with an abundance of natural light , this space is a homey lounge with various seats configured to encourage conversation. When guests stay, the room can be easily cleared out for a trundle bed, which is stored in the bathroom when not in use. Although the first floor’s design is stunning to say the least, at the very core of the Journey’s design is its ultra-high ceiling. This enabled the designers to go vertical and add a second level. Starting at the kitchen, a stairwell with built-in drawers leads up to the sleeping loft , which is big enough for a queen-sized bed. The tiny home includes several energy-efficient features in order to withstand various climates. A closed cell spray foam insulation and double-pane windows help the residents save money on utilities.  LED lighting throughout the home, along with an electric hot water heater, also reduces energy usage. + Alabama Tiny Homes Via New Atlas Images via Alabama Tiny Homes

Read more here:
This custom tiny home features a surprisingly spacious interior

Bad Behavior has blocked 787 access attempts in the last 7 days.