Research facility minimizes its carbon footprint to attract international talent

June 16, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Research facility minimizes its carbon footprint to attract international talent

Spain’s coastal city of Badalona has recently welcomed the Centre for Comparative Medicine and Bio-Image, a new research facility designed to meet high standards of energy efficiency and sustainability. Pilar Calderon and Marc Folch of Barcelona-based architecture firm Calderon-Folch Studio teamed up with Pol Sarsanedas and landscape designer Lluís Corbella to create a site-specific building that would offer the highest levels of comfort as a means to attract and retain both local and international talent. Embedded into the landscape, the compact facility was constructed with a prefabricated wooden framework and clad in larch to blend in with the nearby forest. Because the Centre for Comparative Medicine and Bio-Image is located on sloped terrain, the architects placed the portion of the building containing the research floors partly underground to take advantage of thermal mass for stable climatic conditions year-round. Building into the landscape has also allowed the architects to create two access levels: one used as a general entrance for the administrative area, and the other for logistic purposes for the scientific-technical area. The separation of areas by levels optimizes building operations and adheres to the strict requirements of biological containment. Related: Green-roofed Honey Bee Research Centre targets LEED Gold “The new Centre for Comparative Medicine and Bio-Image holds a research center of the first order,” the designers explained in a project statement. “A research facility based on ethical research criteria, technical and functional complexity, and comfort features that have been resolved in an efficient and sustainable way that strongly considers its relationship with the environment.” Natural materials, large glazed openings and naturalized exterior spaces visually tie the research facility to the environment. Eco-friendly considerations were also taken with the use of a modular , lightweight wooden framework with loose-fill cellulose and structural insulated panels that minimize material waste. Moreover, the building follows passive solar principles. The research facility is equipped with high-performance energy and air-flow recycling technologies as well as a 250-square-meter rainwater collection tank for sanitary and irrigation purposes. + Calderon-Folch Studio Photography by José Hevia via Calderon-Folch Studio

Here is the original post: 
Research facility minimizes its carbon footprint to attract international talent

These modular plywood sanctuaries are completely customizable

June 16, 2020 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on These modular plywood sanctuaries are completely customizable

As more and more people around the world adjust to remote employment and socially distanced hobbies, Equals Architecture is offering a way to add sustainability to a customizable personal space suitable for work or play. Enter the Equals Sanctuary, a modular, prefabricated space that customers can tailor to their exact work or life requirements. Multifunctional and installed onsite, each Equals Sanctuary is made-to-order. The design calls for multiple core elements called “loops,” each fabricated using five sheets of plywood via a machine that leaves only about 2% waste. The loops can then be fitted into eight different options. To add another element of customization, the sanctuaries can be left without insulation, or insulation can be added between the plywood ribs using sustainable materials such as expanded cork, hemp batts or recycled denim. The exterior finishes are made of rubber, reused waterproof canvas and corrugated steel. Customers can choose between a number of face options as well, depending on the use, site and function. Window options range from standard size to full-height. Related: Prefab eco-pods offer luxury lodging in any environment No matter the type of layout, Equals Architecture will only use FSC-certified, sustainable and recycled materials . Necessary structural plates and ground anchors are used in place of invasive concrete foundations whenever possible. According to the architects, the main goal is to make each structure entirely reconstructable to maintain longevity. Each sanctuary will be easy to move, adapt and reconfigure throughout its lifespan. Equals Sanctuaries can be viewed, customized and purchased on the architects’ website in the form of flat-pack DIY kits delivered straight to the chosen site. If customers don’t want to build it themselves, they can opt for an onsite team to build it for them. There are four presets to start with — Vitae, Officium, Studio and Tabernam — each designed to appeal to a distinct target audience. + Equals Architecture Images via Equals Architecture

Read the original here: 
These modular plywood sanctuaries are completely customizable

Historic LA port to get new life as a deep green ocean research hub

June 14, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Historic LA port to get new life as a deep green ocean research hub

AltaSea’s state-of-the-art, net-positive campus will be built on City Dock No. 1, with access to the deep sea. This location will allow scientists to study marine life and develop programs for sustainability. The organization’s executive director, Jenny Krusoe, said in press release , “AltaSea will be a campus dedicated to finding ocean-related solutions to our most pressing challenges: food security , energy security and climate security.” Related: Gensler proposes electricity-generating bike paths for London Underground’s disused tunnels The dock’s historic features will be both honored and updated as renovation proceeds, thanks to the mesmerizing design by Gensler . Renewable models for energy and rooftop solar fields illuminate the campus’ central themes and engage visitors in its mission. The Wharf Plaza Education Center is part of the $150 million Phase 1, where ocean exploration and sustainable solutions are at the core of the project’s vision. Other phases will include a Science Hub for oceanographic and marine biology research, where the Southern California Marine Institute will be housed, and an educational Engagement Center for visitors. + AltaSea + Gensler Via Gizmodo Images via Gensler

See original here: 
Historic LA port to get new life as a deep green ocean research hub

Jakob + MacFarlane-Designed Prefab Tubular Art Center Opens in France

July 30, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Jakob + MacFarlane-Designed Prefab Tubular Art Center Opens in France

Read the rest of Jakob + MacFarlane-Designed Prefab Tubular Art Center Opens in France Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: aluminium envelope , aluminium facade , Archilab FRAC , art exhibition Orleans , biomimetic architecture , biomimicry , cultural center France , Electronic Shadow , exterior lighting diodes , FRAC Centre , hybrid architecture , jakob + macfarlane , Paris architects , prefab architecture , prefabricated structure , research facility , tubular architecture        

Here is the original post:
Jakob + MacFarlane-Designed Prefab Tubular Art Center Opens in France

Probiomed is a High-Tech & Eco Friendly Medical Research Center in Mexico

May 18, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Probiomed is a High-Tech & Eco Friendly Medical Research Center in Mexico

Read the rest of Probiomed is a High-Tech & Eco Friendly Medical Research Center in Mexico Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , biomedical facility , Daylighting , eco design , eco laboratory , green architecture , Green Building , green design , grupo de diseno urbano , medical facility , mexico , probiomed , rainwater collection , rainwater harvesting , research facility , Sustainable Building , sustainable design

See the rest here: 
Probiomed is a High-Tech & Eco Friendly Medical Research Center in Mexico

Bad Behavior has blocked 9464 access attempts in the last 7 days.