Multi-family timber home perches atop a Norwegian slope

April 25, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Multi-family timber home perches atop a Norwegian slope

Reiulf Ramstad Arkitekter recently completed their latest residence: a multi-family dwelling set atop a steep slope in Oslo , Norway. As with the Norwegian architecture firm’s many other projects, the home is primarily clad in vertical planks of natural timber which helps tie the building into its wooded surroundings. Named the Two-in-One House, the residence houses two families as well as an independent apartment. When the client came to Reiulf Ramstad Arkitekter with the project, the brief asked for a house that could comfortably accommodate two families while appearing as a single, unified home. In response, the architects crafted a slender and rectangular cedar -clad volume that emerges from a concrete base. To give the monolithic building a sense of lightness and to take advantage of surrounding views, the building is wrapped in glazing on the lower and top-most levels. Related: Norwegian-inspired timber cabins unveiled for a landscape hotel in France “The main task was for the project to appear as a unify house despite its duality, and still ensure the privacy of both units,” wrote the architects. “The ground floor integrates the main public functions of the homes and elegant windows frame the landscape scenery and invite nature into the building. On the contrary, the first floor protects the intimacy of the families and provides a more introvert area, with windows subtly appearing behind the cedar cladding.” The contemporary home also connects to a series of outdoor terraces on the east. + Reiulf Ramstad Arkitekter Images by Ivar Kvaal

Read the original:
Multi-family timber home perches atop a Norwegian slope

New light-filled learning center celebrates the food history in one of Denmarks oldest towns

August 3, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on New light-filled learning center celebrates the food history in one of Denmarks oldest towns

Reiulf Ramstad Arkitekter just won a competition to design a new cultural center for one of the oldest settlements in Denmark . The winning proposal, called Kornets Hus (“Grain House”), will be an activity-based learning center in Hjørring focused on the importance of grain to Jutland—a region believed to have been populated 10,000 years ago. Kornets Hus will be of a minimalist and modern design built largely from brick and timber that takes inspiration from the region’s diverse landscapes, folk culture, and agricultural heritage. Commissioned by Realdania , the L-shaped 680-square-meter Kornets Hus is set on a site with an existing farm and bakery. The learning center will offer visitors as well as locals and employees engaging educational experiences about the region’s rich food and farming culture. In addition to educational and exhibition spaces, the building will also include a cafe, store, and offices. Related: Norwegian Mountaineering Centre mimics a dramatic snow-covered mountain The building features a simple and flexible plan to accommodate a wide variety of activities. Two brick-clad light wells , reminiscent of baker kilns, bookend the structure’s two ends. Skylights and large windows also help maximize access to natural light . Glazing on the west facade frame views of wheat fields and connect to an outdoor terrace. A large bread oven forms the heart of the public spaces. + Reiulf Ramstad Arkitekter Images via Reiulf Ramstad Arkitekter

See original here:
New light-filled learning center celebrates the food history in one of Denmarks oldest towns

Bad Behavior has blocked 7380 access attempts in the last 7 days.