Award-winning grass-covered pavilion in India constructed with over 1,000 recycled pallets

February 14, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Award-winning grass-covered pavilion in India constructed with over 1,000 recycled pallets

Over a thousand discarded shipping pallets went into the making of this partly planted, undulating pavilion in New Delhi. Local architecture firm M:OFA Studios drew inspiration from India’s ruins and their love of upcycling to create Pensieve, an award-winning experimental pavilion with a name inspired by the “memory basin” in J.K. Rowling’s Harry Potter series. The temporary installation served as an urban playground and public gathering space that inspired people to contemplate their surroundings. Built as part of India Design ID 2014, the Pensieve is no longer standing though it continues to be recognized in awards, such as its nomination in the Kohler Bold Design Awards 2016. Over 1,200 recycled pallets were stacked together in an asymmetrical shape inspired by the hundreds of stone ruins that dot the capital, where many locals used as playgrounds in their childhood. Compost added inside some of the open pallets was used as a growing medium for grass and other plants. Related: Charming Wine Shop Built with Repurposed Shipping Pallets Pops Up in Poland “The concept initiated from the basic idea of ‘fluid’ thoughts,” write the architects. “Built out of recycled wood , this pavilion was asked on the idea of unobstructed thoughts associated often with the children. The pavilion became a reminder of those simpler times, where the kids looked at the world beyond a 4 inch by 3 inch display screen in their hands.” The large 800-square-foot installation framed a public gathering space that also included solar-powered furniture that lit up when people sat on them and a hundred fiber-optic sculptures that used motion sensors to light up at night. + M:OFA Studios Images via M:OFA Studios

Original post:
Award-winning grass-covered pavilion in India constructed with over 1,000 recycled pallets

Mexican winery built from recycled wood and rammed earth blends into the valley landscape

December 28, 2016 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Mexican winery built from recycled wood and rammed earth blends into the valley landscape

Mexico’s booming wine country of Valle de Guadalupe in Baja California recently welcomed the chic BRUMA winery , a large complex constructed with a natural materials palette to blend beautifully into its surroundings. TAC Taller de Arquitectura Contextual designed the BRUMA winery as part of a 75-acre masterplan that includes a bed and breakfast, pool, spa, event space, and restaurant. Rammed earth and recycled wood feature prominently in the rustic winery building. Despite its 22,000-square-meter size, the BRUMA winery visually disappears in the dusty red and green landscape of Valle de Guadalupe. Part of the winery is tucked underground to take advantage of the earth’s thermal mass that protects against volatile temperature changes. A large reflecting pool nearby also serves as a natural heat insulator. Related: Rammed earth house blends traditional materials with modern techniques in Vietnam’s last frontier Recycled wood and steel are the primary materials used to construct the winery. The timber slats are naturally weathered and are of varying shades to give the building an interesting and earthy texture and parts of the wooden walls are punctuated by small glass openings for beautiful effect. Pieces of natural unmilled wood are used as seating or decorative objects. Native plants cover the roof of the winery. Curving rammed earth walls also make up part of the complex, further integrating the building into the landscape. + TAC Taller de Arquitectura Contextual Via ArchDaily Images © Humberto Romero

Go here to read the rest: 
Mexican winery built from recycled wood and rammed earth blends into the valley landscape

Romantic Treehouse huts are tucked away in Beijings tranquil mountains

October 6, 2016 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Romantic Treehouse huts are tucked away in Beijings tranquil mountains

Wee Studio’s Treehouse structures aren’t treehouses in the strict sense of the word—the timber huts are elevated, but not onto a tree. The name is likely inspired by its placement inside the grove of five poplar trees and two hawthorn trees. The 8-square-meter prefabricated buildings were built with a steel frame and comprise two polyhedrons connected by a deck. The larger of the two huts houses a tearoom with tatami flooring and overlooks the adjacent stream through large floor-to-ceiling glazing on the north side. A skylight frames views of the sky and trees and helps make the interior feel larger than its small footprint lets on. The second hut contains the bathroom. The structures are elevated off the ground to minimize site impact and to give the Treehouse the illusion of floating among the trees. The buildings are wrapped in a thermal insulating layer and are heated in winter. Related: Dramatic Dartmoor Treehouse is Woven From Wood Like a Bird’s Nest “The building of Treehouse is a practice of Wee Studio about the subtle relationship between nature and inhabitation, as well as an exploration about how to achieve the architecture in the era of internet now,” write the architects. “At the end of 2015, we initiated a crowdfunding on the Internet which had a great response in a short time. More than just about building a Treehouse on our own, the practice is more about inviting more people with same interests into the process of design and construction and having fun with it. The Treehouse is a space where you can communicate with mountain, trees, the sky and stream.” + Wee Studio Via ArchDaily Images via Wee Studio , © Sun Haiting – RoadsideAlien Studio

Here is the original post:
Romantic Treehouse huts are tucked away in Beijings tranquil mountains

Plants grow and chickens roam inside this barn turned artist studio

August 18, 2016 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Plants grow and chickens roam inside this barn turned artist studio

The studio sits on a vineyard in Sebastopol , blending with the surroundings thanks to its vernacular architecture. The restored 2500 square foot building shelters an artist studio, office and storage building, and was clad using the old barn’s wood. Its inverted gabled-roof adds a contemporary twist, while enhancing the interiors with double height areas – making it perfect for exhibiting the owner’s works. Related: Takeshi Hosaka’s Inside-Out House has Trees Growing Inside! A contrasting modern structure shaped like a white amoeba flows outward from the main building, creating additional living space. Pockets of green flourish on the floor, and the interiors receive plenty of daylight through a skylight placed above a scissor-beam ceiling. Right on the edge, glazed sliding doors bring the outdoors in quite literally — cats, dogs and chicken are very welcome to roam free inside. + Mork-Ulnes Architects Via Blog Gessato Photos by  Bruce Damonte  and Grant Harder

Read the original here:
Plants grow and chickens roam inside this barn turned artist studio

Two compact modern homes fill challenging empty lots in an old, urban neighborhood

November 12, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Two compact modern homes fill challenging empty lots in an old, urban neighborhood

Read the rest of Two compact modern homes fill challenging empty lots in an old, urban neighborhood

Here is the original: 
Two compact modern homes fill challenging empty lots in an old, urban neighborhood

Chontay house was made using locally-sourced wood and clay to help it blend in with the surrounding mountains of Peru

August 12, 2015 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Chontay house was made using locally-sourced wood and clay to help it blend in with the surrounding mountains of Peru

Read the rest of Chontay house was made using locally-sourced wood and clay to help it blend in with the surrounding mountains of Peru

View original post here: 
Chontay house was made using locally-sourced wood and clay to help it blend in with the surrounding mountains of Peru

Lanterns Sea Village offers temporary housing for surfers in Spain

March 16, 2015 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Lanterns Sea Village offers temporary housing for surfers in Spain

Lanterns Sea Village is a proposed temporary housing solution for the many surfers who visit Tarifa’s shores in southern Spain. Hundreds of  bamboo tetrahedra combine to create a strong, solid structure that extends from the beach out to the sea. Since it’s modular, it can easily be expanded as needed, or even disassembled and recycled entirely, leaving no trace. The floors are made of recycled wood and the sunshades are made of recycled surfboards, which have been cut and glued together. Life in the Sea Lanterns Village is organized on two levels: walkways and stairs are placed at both ground level and 4 meters above sea level for access to the upper-level residences, with kitchens and bathrooms accessible to all. To make the residences energetically independent, it’s possible to draw upon the driving force of the sea by installing mini-turbines, or to take advantage of the large surface area of the roof to install a mini-windmill and amorphous photovoltaic/solar panels. Design team: Maurizio Barberio and Micaela Colella + Lanterns Sea Village The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: bamboo , bamboo architecture , bamboo construction , Lanterns Sea Village , Maurizio Barberio , Micaela Colella , recycled surfboards , recycled wood , surf housing , surfer housing , surfers , sustainable bamboo , temporary housing , tetrahedra , tetrahedrons

Originally posted here:
Lanterns Sea Village offers temporary housing for surfers in Spain

Creepy Skull Sculptures Rise from the Remains of Dead Skateboards

October 22, 2014 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Creepy Skull Sculptures Rise from the Remains of Dead Skateboards

More frightening than those bruises, broken bones, or arthritis, your old skateboards have come back to haunt you. Carved from the remnants of shattered boards by designer Beto Janz , these creepy heads mysteriously started to appear around the town of Curitiba in Brazil—no doubt hunting down the jumps and flips that killed them. Read on for the story behind these spooky designs, if you dare… Read the rest of Creepy Skull Sculptures Rise from the Remains of Dead Skateboards Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: beto janz , creepy skulls , dead skateboards , guerilla art , halloween , Recycled Materials , recycled skateboards , recycled wood , skate parks , skateboard , skateboard skulls , skateboards , skull , skulls , Ultra SKate Store , up cycled skateboards , urban art , urban art installations , wooden skulls

Originally posted here:
Creepy Skull Sculptures Rise from the Remains of Dead Skateboards

Analog Watch Co. Designs Comfortable and Chic Wooden Watches From Reclaimed Lumber

October 10, 2014 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Analog Watch Co. Designs Comfortable and Chic Wooden Watches From Reclaimed Lumber

Analog Watch Co. have designed a gorgeous set of minimalist watches made from the offcuts of lumber. Unlike other wooden watch manufacturers, this Philadelphia-based company is the first to fit each watch with a flexible wooden and leather strap, rather than clunky wooden links. The sturdy unisex watches are 80% biodegradable and are presented in recyclable packaging. The company will plant a tree for every watch sold through a nonprofit partner. + Analog Watch Co. The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Analog Watch Co. , biodegradable watches , reader submitted content , reclaimed timber , reclaimed wood , recycled wood , watches , wooden watches

Read more:
Analog Watch Co. Designs Comfortable and Chic Wooden Watches From Reclaimed Lumber

Wooden Discovery Centre Blends in With the Forests of Québec

October 10, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Wooden Discovery Centre Blends in With the Forests of Québec

Read the rest of Wooden Discovery Centre Blends in With the Forests of Québec Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: canada , Canadian architects , Discovery Centre Québec , facade design , lake house , rustic house , Smith Vigeant Architects , wood facade , wooden architecture , wooden structure

Read more:
Wooden Discovery Centre Blends in With the Forests of Québec

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1475 access attempts in the last 7 days.