MAD Architects curvaceous Himalayas Center nears completion in Nanjing

December 14, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on MAD Architects curvaceous Himalayas Center nears completion in Nanjing

Beijing-based architecture firm,  MAD Architects, is nearing completion on yet another of their massive mountain-inspired projects— the Nanjing Zendai Himalayas Center. Inspired by the Chinese traditional painting style of ‘ shan shui ’ (‘mountain water’), the mixed-use development was designed as the “spiritual and poetic retreat in the middle of the city” and features curvaceous forms that mimic Nanjing’s surrounding mountains and waterways. In addition to its impressive mountain-like appearance, the highly complex city-scale urban project also integrates energy-saving strategies from ample glazing and vertical sun shades that mitigate solar gain while letting in natural light to the landscape irrigation systems that use recycled rainwater. Famously unveiled at the Venice Architecture Biennale 2014, the Nanjing Zendai Himalayas Center is one of MAD Architects largest projects and covers approximately 560,000 square meters. The development will consist of a mix of office spaces, retail and restaurants, hotel and residences. “The scheme seeks to restore the spiritual harmony between humanity and nature through the integration of contemplative spaces that, while immersing inhabitants in nature, still meets the conveniences of modern day living,” explains the firm of the nature-inspired architecture. Envisioned as a “village-like community,” the project is centered on publicly accessible gardens and a mix of low-rise commercial buildings connected with footbridges and elevated pathways. The most eye-catching low-rise structure is enveloped entirely in greenery and features a rounded form suggestive of a hill. Surrounding this “village” are the mountain-like towers along the boundary of the site with white, curved glass louvers that “‘flow’ like waterfalls.” A series of water features—from ponds and waterfalls to brooks and pools—connect the buildings alongside lush landscaping. Related: MAD’s mountain-like towers reach completion and LEED Gold in Beijing The Nanjing Zendai Himalayas Center is currently in its third and final phase of construction and is slated for completion in 2020. + MAD Architects Images via CreatAR Images, MAD Architects

More: 
MAD Architects curvaceous Himalayas Center nears completion in Nanjing

Schmidt Hammer Lassen designs BREEAM-seeking brewery renovation in Riga

March 23, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Schmidt Hammer Lassen designs BREEAM-seeking brewery renovation in Riga

Schmidt Hammer Lassen Architects has beaten the likes of Henning Larsen and Zaha Hadid Architects in a competition to design Kimmel Quarter, a major urban revitalization project in Riga, Latvia . Located in the capital’s Central District, the project will be centered on the redevelopment of Brewery Kimmel, a 19th century beer brewery rich in history. The adaptive reuse scheme will preserve the site’s historical roots while adding new mixed-use programming that follow sustainable design principles. The 11,500-square-meter Kimmel Quarter will become Riga’s new destination for working, shopping, and recreation. The abandoned industrial buildings that occupy nearly an entire city block will be restored and transformed into a 30,000-square-meter office building, a hotel, a public gym, a child care center, a cafe, a spa, a food court, and a convenience store. Inviting courtyards and plazas will tie the various spaces together. “We wanted to create a new composition of building volumes as pragmatic and straight forward as the old industrial complex with a dynamic façade that pushes back and forth and up and down,” said Rasmus Kierkegaard, Associate Partner at Schmidt Hammer Lassen. “The resulting architecture is distinctly modern, but in a rewarding dialogue with the old restored buildings. We have designed a new Kimmel Quarter in which history and the future are bound by timeless architecture.” Related: Lookout Loop bird observatory in Latvia doubles as a temporary shelter Sensitive adaptive reuse, passive solar orientation, and use of recycled materials and rainwater are part of the design’s focus on sustainability. Kimmel Quarter will follow BREEAM standards and is expected to serve as one of Riga’s model project for meeting the European Union’s 2020 climate and energy package goals. + Schmidt Hammer Lassen Architects Images via Schmidt Hammer Lassen Architects

Read the original here:
Schmidt Hammer Lassen designs BREEAM-seeking brewery renovation in Riga

Prefab Parisian housing is clad in a double-skin timber facade to optimize solar shading

July 2, 2015 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Prefab Parisian housing is clad in a double-skin timber facade to optimize solar shading

Read the rest of Prefab Parisian housing is clad in a double-skin timber facade to optimize solar shading Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Aubervilliers , double skin facade , Housing in Auvry Barbusse , Housing in Auvry Barbusse by Tectône , natural daylight , Paris housing , patina , Prefab , recycled rainwater , solar shading , Tectône , Tectône architects , timber framed housing , timber house , untreated pine , wooden housing

More here: 
Prefab Parisian housing is clad in a double-skin timber facade to optimize solar shading

Bad Behavior has blocked 2899 access attempts in the last 7 days.