A dark, damp house becomes a sustainable, sun-soaked abode

November 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on A dark, damp house becomes a sustainable, sun-soaked abode

Formerly cold, dim and damp, a terrace house in Northcote, Victoria has been reborn into a vibrant and welcoming dwelling with an emphasis on gardening. Designed by Green Sheep Collective for a client named Jill, the compact project, named Jill’s House, saw a modest expansion of just 22 square meters of space yet gained its bright and spacious feel thanks to a thorough renovation. Created to meet the client’s aspirations for a “very healthy home,” Jill’s House embraces recycled materials, low VOC finishes and passive solar principles for a minimal energy footprint. Having developed deep ties with her local community, the homeowner wanted the renovated house to be suitable for long-term living and retirement. As a result, the redesign prioritized accessibility, low maintenance and durability. Tapping into its extensive experience in eco-friendly retrofits, Green Sheep Collective opened the home to greater amounts of natural light while improving energy efficiency with the reorientation of the living areas to the north and the installation of high-performance materials, such as improved insulation and low-e double glazing. The open-plan living area also enjoys a seamless connection with the outdoors to support the client’s hobby of gardening. “The comfort, energy efficiency and longevity of the house have been improved immeasurably,” the designers noted. “Despite an existing north wall along the boundary, sunlight is brought deep into the house via a raked ceiling paired with electric-operated clerestory windows that soar above the kitchen and dining areas, doubling to encourage the ‘stack effect’ for ventilation and distinguish the extension from the original Victorian home.” Related: Smart Home targets affordability and eco-friendly design in Australia Adding to the overall sense of vibrancy, bright pops of color woven throughout were inspired by the client’s favorite Derwent pencils from childhood. A natural materials palette  — including plantation timber flooring and recycled red bricks — lend additional warmth and complement the restored furnishings that include the dining table, dining chairs and lounge suite. + Green Sheep Collective Photography by Emma Cross via Green Sheep Collective

View post: 
A dark, damp house becomes a sustainable, sun-soaked abode

Tongjiang Primary School in Rural China is Made from Recycled Bricks

July 23, 2012 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Tongjiang Primary School in Rural China is Made from Recycled Bricks

A good design should use as few resources as possible, and one of the best ways to achieve that is to build a structure using recycled materials. Architects Joshua Bolchover and John Lin of Rufwork have designed the Tongjiang Primary School with exactly this concept in mind. The school in the Jianxi Province of southeast China was built using recycled bricks from old broken down houses in the same district, salvaging these materials in innovative ways. Read the rest of Tongjiang Primary School in Rural China is Made from Recycled Bricks Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: china , Jiangxi , john lin , Joshua Bolchover , recycled brick , Recycled Materials , Rufwork , school design , Tongjiang Primary School

More: 
Tongjiang Primary School in Rural China is Made from Recycled Bricks

Studio a+i’s Revised AIDS Memorial Park is a Meditative Green Trellis

July 23, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Studio a+i’s Revised AIDS Memorial Park is a Meditative Green Trellis

While their original concept was denied by community members, Studio a+i has gone back to the drawing board to create a spectacular new design for the AIDS Memorial Park in Manhattan’s West Village.  Their second shot, a triangular trellis planted with vines, which would cover the 1,600 square foot plot, is being applauded as a “quiet, abstract” concept that “celebrates life and growth.” The original design “ Infinite Forest ” was a fenced-in concept filled with looking glasses, which posed not only safety concerns, but was also thought to be too focused on tragedy and loss of life, rather than future advances and positivity. READ MORE > Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: AIDS Memorial Park , green architecture , green design competition , landscaping , new york city parks , St. Vincent’s Hospital Rejuvenation , trellis design , west village

More here: 
Studio a+i’s Revised AIDS Memorial Park is a Meditative Green Trellis

Claude Cormier + Associés Transform the Canadian Museum of Civilization Plaza in Québec into a Lush Grassland

July 23, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Claude Cormier + Associés Transform the Canadian Museum of Civilization Plaza in Québec into a Lush Grassland

Read the rest of Claude Cormier + Associés Transform the Canadian Museum of Civilization Plaza in Québec into a Lush Grassland Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , Ædifica , canada , canadian prairie , Claude Cormier , claude cormier + assoies , eco design , gatineau , green architecture , Green Building , green design , Landscape Architecture , quebec , Sustainable Building , sustainable design , the plaza at the canadian museum of civilization

See the rest here: 
Claude Cormier + Associés Transform the Canadian Museum of Civilization Plaza in Québec into a Lush Grassland

Bad Behavior has blocked 5196 access attempts in the last 7 days.