Light-filled family home sensitively embraces a British Islands native landscape

April 17, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Light-filled family home sensitively embraces a British Islands native landscape

When DLM Architects was asked to create an energy-efficient and sustainable family home in St Peter Port of Guernsey, the site’s densely planted vegetation proved both a boon and a challenge. The local planning department had imposed many site restrictions due to the number of protected trees, but after four years of negotiation the architects managed to settle on a solution resulting in a beautiful and light-filled dwelling with a sensitive environmental footprint. Named ‘The Glade’ after the its location in a clearing surrounded by forest, the new-build family home occupies a spacious 3,230 square feet of living space spread out across two floors in a roughly L-shaped plan. To preserve privacy and views from and to neighboring properties, the home is partly sunken into the site’s natural topography with the basement set into an existing swimming pool excavation from the previous build. Guernsey granite and reclaimed brick , mostly sourced on site, clad the ground floor. Cladding is split on the upper floor, with the eastern side featuring a steel-framed cantilever covered in a living wall of 4,000 plants of 13 native species to camouflage the building into the tree canopy. The living wall also doubles as an extra layer of insulation while providing a buffer from acoustic and air pollution from the nearby roads. A double-glazed link housing the staircase separates the plant-covered east wing from the west end where the second level is clad in cedar. Related: Gorgeous modern home makes stunning use of recycled and salvaged materials Open-plan living is prioritized throughout the home, as is ample glazing to maintain a fluid connection with the outdoors. A natural materials palette is also used throughout the interior. “A skin of locally reclaimed brick is coated with lime slurry, raw pigment plasters line the walls, with grey limestone to the floors, oak joinery, machined brass ironmongery, a bespoke raw steel staircase and furnishings and a reclaimed granite trough as the cloakroom sink,” wrote the architects. “Where possible local materials and fabrication has been utilised delivering a soft traditional character within a contemporary envelope.” + DLM Architects Via ArchDaily Images © Peter Landers

Original post: 
Light-filled family home sensitively embraces a British Islands native landscape

Soak in views of the Indian Himalayas at this bamboo-clad hotel villa

April 17, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Soak in views of the Indian Himalayas at this bamboo-clad hotel villa

Perched high on the mountains of Uttarakhand, India sits The Kumaon , a rustic yet elegant hotel with breathtaking Himalayan views. Boasting floor-to-ceiling mountain views, the hotel designed by Zowa Architects seeks to highlight the natural landscape as much as possible with its minimized footprint and use of locally sourced materials. All hotel structures were designed to harvest rainwater that’s stored in a large holding tank at the bottom of the site, while interstitial spaces between buildings are planted with seasonal crops to be used in the kitchen. Located in the village of Kaser devi near the town of Almora, The Kumaon comprises 10 rooms housed in chalets and separates the main shared facilities—the lounge and dining room, library, reception, and spa—in the main building at the highest point of the site from the services building placed at the bottom. The rooms are embedded into the terraced sloping landscape. “We decided to design the rooms in pairs, one atop the other and scatter them across the site at different levels,” wrote the architects. “This was partly to reduce the bulk of the building and also to reduce the overall footprint of the development.” The main building consists of two floors: the ground floor houses the managers’ quarters and offices in addition to a spacious lounge and library. The floor above is dramatically cantilevered to the north to allow for spectacular views of the Indian Himalayas , which are best enjoyed in the second-floor dining room. The roof of the ground floor doubles as a terrace for outdoor dining and yoga. Related: Himalayan Village: A Charming Mountain Resort Made of Local Materials in Northern India To pay homage to the local culture, the architects enlisted the help of local craftsmen and used local materials wherever possible, such as local pinewood that’s found in the flooring, doors and windows. Furnishings were also designed and made on site. The structures, built of concrete, are clad in bamboo stringed together with copper wiring to soften the architecture. The handcrafted furnishings, natural materials palette, and emphasis on natural light give the hotel a rustic back-to-nature vibe. + Zowa Architects Via ArchDaily Images © Akshay Sharma

View original here: 
Soak in views of the Indian Himalayas at this bamboo-clad hotel villa

Mole Architects Updates Hawthbush Farmhouse With Reclaimed Brick Extension

March 22, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Mole Architects Updates Hawthbush Farmhouse With Reclaimed Brick Extension

Read the rest of Mole Architects Updates Hawthbush Farmhouse With Reclaimed Brick Extension Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “natural materials” , Eco Architecture , green design , green extension , hawthbush house extension , mole architects , sustainable renovation , traditional architecture

Read more:
Mole Architects Updates Hawthbush Farmhouse With Reclaimed Brick Extension

Bad Behavior has blocked 7332 access attempts in the last 7 days.