Rammed-earth walls make up a beautiful retreat hidden in the Zhejiang mountains

October 10, 2019 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Rammed-earth walls make up a beautiful retreat hidden in the Zhejiang mountains

Hidden in the misty mountains of Zhejiang , a new eco-sensitive resort made from local materials entices visitors with spectacular views and laid-back charms. International architecture firm kooo architects designed the Retreat Village, which comprises a cluster of luxury suites, for their client Hangzhou Origin Villa Hotel & Resort in the Dashan Village in Zhejiang, China. Taking inspiration from the local vernacular, the architects used local materials and techniques, such as rammed-earth construction, to create a resort that blends into its surroundings. Completed over the course of two years, the new Retreat Village is located on a remote, rural mountain. Although most of the original village architecture was built from rammed earth walls using local soils, the architects decided to only use rammed earth for a portion of the new construction so as to keep the interior from feeling too dark and constrained. The earthen walls are complemented by a natural material palette of bamboo, red bricks, stone and carbonized wood. To reduce site impact, the architects used locally produced as well as recycled materials and carefully sited the buildings to follow the natural contours of the mountain. Each of the buildings point in different directions to preserve privacy and to maximize views. An indoor- outdoor living experience is also emphasized in the design. Moreover, the use of natural materials and careful siting help make the village disappear into the landscape. Related: MAD’s ethereal Yiwu Grand Theater will “float” on Zhejiang waters “There is no light coming from this lonely village’s surrounding at night, so one can feel sufficient brightness even with a minimum amount of lighting,” adds the firm. “We kept the lights that can illuminate the entire space uniformly, such as downlights, to the minimum, and used all-directional soft umbrella-like lights such as free-standing lamps and table lights throughout the space. These fixtures project soft arches of light and shadow, illuminating the seamless finish and rounded edges of the walls and ceilings. Wrapped with the warmth of light, the rooms feel more calming and comfortable.” + kooo architects Images by Keishin Horikoshi / SS

See more here:
Rammed-earth walls make up a beautiful retreat hidden in the Zhejiang mountains

Bamboo community center empowers the local Brazilian community

December 11, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Bamboo community center empowers the local Brazilian community

The beautiful beach town of Camburi, Brazil, has gained a new community center that not only serves as a communal gathering space, but is also an inspiring social development project that was built for and by the local low-income community. Belgium and Brazil-based design practice CRU! architects provided the design as well as technical assistance and financial support, however, it was the community that decided all of the programming. The project started in 2004 and its first completed building is the community center, a low-impact building primarily built of bamboo and rammed earth. Located on the Brazilian coast not far from Sao Paulo , the community center at Camburi is a multi-phase project that includes a computer room, library, preschool, office space, assorted storage space and a bakery that is currently undergoing construction. CRU! architects was careful not to interfere in all of the decision making behind the programming and scope of the project beyond the design and technical details. The firm’s final design was shaped by the local association of Camburi’s brief for a centrally located communal space with space for classrooms and storage that would be visually integrated with the surrounding landscape and the neighboring school. “The entire Bamboostic project was foreseen as an educative training for this cooperative to perfect their techniques, whilst building community infrastructure,” explains the firm of the project, which spans 175 square meters. “The community decided all of the content and program of the building and its different parts built in different times over the last 10 years.” Related: Community hub built of recycled materials spotlights exploitation of nature in Vietnam Set 50 meters in land from the beach, the community center is oriented towards the sea to take advantage of cooling cross breezes that flow unimpeded through the building thanks to the raised roof and minimized perpendicular walls. The rammed earth bricks provide natural insulation and thermal mass, while bamboo was used for the structural frame and on the exterior doors and windows to help shield the interiors from harsh sunlight. + CRU! architects Images by Nelson Kon

Read more from the original source: 
Bamboo community center empowers the local Brazilian community

This rammed earth home in India uses recycled materials throughout

October 26, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on This rammed earth home in India uses recycled materials throughout

When a family of six approached Indian architectural practice Wallmakers for a low-cost home, the architects saw the limited budget as an opportunity to innovate and experiment rather than as a drawback. To keep costs low, recycled and natural materials were prioritized in the design of the Debris House, an approximately 2,000-square-foot dwelling that makes the most of its compact site. In addition to locally sourced materials, the environmentally sensitive home includes a rainwater harvesting and recycling system as well as passive air circulation. Located in Pathanamthitta of Kerala in the south of India, the Debris House derives its name from the site that was peppered with the remnants of many demolished buildings, elements of which were recycled into the new construction. Although smaller towns like Pathanamthitta have increasingly looked to building homes out of glass, concrete and steel in an attempt to mirror their urban neighbors, the architects resisted those trends in hopes that their site-specific design could inspire “the towns to find their own language.” As a result, the architects built the home’s rammed earth walls using soil that was excavated onsite. Recycled materials, also salvaged from the immediate area, were used to form a spiraled wall — dubbed the Debris Wall — that serves as a focal point defining the central courtyard, which allows cooling cross-winds into the home. Furniture was also built from reclaimed wood, specifically from the client’s storage boxes. To protect against unwanted solar gain, the windows are protected with meter boxes sourced from a local scrapyard. The concrete roof and slab were mixed with coconut shells, thus reducing the amount of cement used. Related: Rammed earth walls tie this modern home to the Arizona desert landscape “While the house uses numerous alternate technologies, there is a certain whimsy and playfulness in its design,” the architects said. “Looking at the local context, the project strikes out, humbly maintaining its commitment to the society and the environment .” + Wallmakers Photography by Anand Jaju via Wallmakers

View original post here:
This rammed earth home in India uses recycled materials throughout

Bad Behavior has blocked 3441 access attempts in the last 7 days.