Award-winning innovation center harnesses recycled rainwater and solar energy

January 15, 2019 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Award-winning innovation center harnesses recycled rainwater and solar energy

Rio de Janeiro-based architecture firm Atelier77 recently completed CASA FIRJAN, an innovation center that’s been turning heads for its award-winning design and sustainable attributes. Recently crowned the Best New Building in the Annual Award of the Architect’s Institute of Rio de Janeiro, the project is a contemporary counterpart to the Palacete Linneo de Paula Machado, a historic twentieth-century building with French-inspired architecture. CASA FIRJAN has raised the cultural cachet of the site by providing even more room for educational activities, offices and creative pursuits. Atelier77 won the bid for the design of the CASA FIRJAN in an architectural competition in 2012. Designed to encourage collaboration and complement the Palacete Linneo de Paula Machado, which has been sensitively restored to serve as a cultural hub, CASA FIRJAN consists of rooms that cater to lectures, business forums, exhibition and a fab lab. The outdoor green space even features an outdoor cinema on the central square. Atelier77 also designed custom furniture for the building. “Within the intense and bustling neighborhood of Botafogo, the site of the CASA FIRJAN forms a space of repose in the urban fabric of the neighborhood , a place of relaxation where the historical Palacete and its century-old, tree-lined gardens generate an environment of reflection and contemplation,” Atelier77 explained in a project statement. “The insertion of a building for education, production, exhibition and discussion provokes an instigating dialogue with the environment and evokes new occupation of the historical place, guiding the space to creativity, knowledge, art and leisure.” Related: Former convent in Valencia is reborn as an ornate entertainment hub In contrast to the historic building on site, the modern addition is marked by large expanses of glazing that promote transparency as well as an inviting atmosphere. The glass facades are double-glazed and fitted with mobile panels of vertical wood louvers to minimize unwanted solar heat gain while letting in natural light. Natural ventilation and economical air conditioning systems also add to the building’s energy efficiency. In addition, the architects installed solar photovoltaic systems and a rainwater harvesting and reuse system, which have helped the project earn second place in the Saint-Gobain Prize for Architecture – Sustainable Habitat in the ‘Institutional Design’ category. + Atelier77 Photography by Monique Cabral via Atelier77

Original post:
Award-winning innovation center harnesses recycled rainwater and solar energy

Gorgeous new Apple store is powered entirely by renewable energy in Paris

January 3, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Gorgeous new Apple store is powered entirely by renewable energy in Paris

The latest Apple store designed by Foster + Partners has opened in a beautifully renovated 19th-century building on Paris’s Champs-Élysées. Powered with 100 percent renewable energy, Apple Champs-Élysées draws energy from the photovoltaic panels integrated into its kaleidoscopic roof light and collects rainwater for reuse in the bathrooms and irrigation systems. Described by Apple as the tech company’s “grandest Forum,” the retail location blends historic architecture with contemporary design in a light-filled setting filled with greenery. Located on the corner of Champs-Élysées and Rue Washington, Apple Champs-Élysées is housed within a Haussmann-era apartment building. In addition to the careful restoration of the 19th-century facade and entryway, Foster + Partners also extended original materials—such as the exterior Burgundy stone and French oak parquet flooring—throughout the building to achieve an appearance the firm describes as a “Parisian apartment.” The entryway, which branches off to display spaces on either side, leads to the recently revived courtyard flanked with large mature trees and bathed in daylight. Above, the kaleidoscopic solar roof light is fitted with mirrored pyramids that reflect dappled sunlight into the interior. The original timber and marble scalier d’honneur (grand staircase) connects the ground floor to the floors above, where rooms are equipped with balconies opening onto the Champs-Élysées.   Related: Dramatic fountain and plaza define Foster + Partners’ newest Apple Store in Milan “This is one of the most unique Apple Flagships in the world, located along the world’s most beautiful avenue,” Stefan Behling, Head of Studio, Foster + Partners said. “In true Parisian style it is rich in texture and envelopes a range of experiences that stimulate your senses. This is emblematic of the idea of juxtaposition that runs throughout the interior spaces, bringing together the historic and contemporary, interior and exterior, and ground and sky. As a place that inspires creativity, I love the fact that this was previously home to the aviation genius Alberto Santos-Dumont.” + Foster + Partners Images by Nigel Young

More here: 
Gorgeous new Apple store is powered entirely by renewable energy in Paris

Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

January 3, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

Stockholm-based architecture practice Tham & Videgård Arkitekter has unveiled designs for a new housing typology in Gothenburg, Sweden, that will be built from cross-laminated timber. Named the “vertical village,” the project is a “solid timber” iteration of the firm’s previous development by the same name that had been designed for Stockholm in 2009. Like its predecessor, the Gothenburg “vertical village” champions a dense and family-centric development built around a series of connected garden spaces. Proposed as part of a larger site along Landvetter Lake, the Gothenburg “vertical village” was created as an alternative to the row house typology. Each dwelling will be set on a rounded plot surrounded by tall evergreen hedges to create a secluded and private garden for each homeowner. The vertical green massing will also help shape the network of winding pathways that connect the homes to the wider community. All the houses in the development will look identical with a tapered shape that rises to three stories in height. “The houses represent a new vertical typology that minimizes the footprint in order to leave as much land as possible for cultivation,” the architects said of the housing typology. For visual variety, the 140-square-meter row homes will be finished in different colors ranging from red, green, black and gray. The buildings will be constructed with cross-laminated timber and prefabrication construction methods to meet the highest environmental and energy standards. Related: Row house in Vietnam is wrapped in vertical gardens and a lace-like skin The homes will offer a range of one to four bedrooms. The ground floor houses the main social spaces that—thanks to the privacy afforded by the tall hedges—open up to a private garden through full-height glazing. The second floor contains the bedrooms overlooking views of the neighborhood and landscape. The topmost floor consists of a studio with a large skylight . + Tham & Videgård Arkitekter Via ArchDaily

More here: 
Tham & Videgrd Arkitekter designs Swedish vertical village built from CLT

A recycled brick wall runs through this breezy home in Australia

October 19, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on A recycled brick wall runs through this breezy home in Australia

Bright, breezy and surrounded by nature, the Cedar Lane House is a place of peaceful respite on the southern coast of Australia. Sydney-based architect and photographer Edward Birch designed the light-filled residence at the base of a mountain in Meroo Meadow. Spread out across 280 square meters, the linear home is anchored by a recycled brick wall that runs the length of the building and imbues the interior with warmth and softness. The Cedar Lane House is organized into three pavilion-like spaces linked by a central east-west hallway. While indoor-outdoor living is celebrated with ample glazing and a natural materials palette, the views are deliberately obscured from the entrance to create an element of surprise when visitors turn the corner and see spectacular landscape vistas through the living room’s walls of glass. In addition to the whitewashed recycled brick wall, the home interiors are dressed in Australian hardwood, white surfaces and other minimalist materials to keep the focus on the outdoors. The open-plan living spaces — including a living room, dining area and kitchen — occupy the heart of the home and branch off to an outdoor terrace and an indoor lounge on either side. The easternmost side of the home is defined by a master en suite with an outdoor shower and a spa. Three additional bedrooms, a rumpus room and an outdoor courtyard are located on the west side. The arrangement of spaces makes it easy for the homeowner to close off portions of the house depending on the number of people staying. Instead of main water connections, the house relies on recycled rainwater , which is collected in underground tanks and re-circulated around the building. Related: Passive solar home stays naturally cool without AC in Australia “From the recycled bricks, rough oak floor to the zinc bench top in the kitchen, the internal materials are intended to be imperfect, to mark and scratch and to tell the story of the lives lived inside the house,” Birch said in a project statement. “As the timber cladding silvers and the wash on the bricks get eroded away, the house ages gracefully and settles into the landscape around it.” + Edward Birch Via ArchDaily Images by Edward Birch

See the original post here: 
A recycled brick wall runs through this breezy home in Australia

A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape

October 29, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape

Read the rest of A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape

Go here to read the rest: 
A sprawling green roof fuses this community center with Chongqing’s mountainous landscape

Kengo Kuma & Associates’ Outdoor Training Center Melds Into the Japanese Hillside

March 19, 2012 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Kengo Kuma & Associates’ Outdoor Training Center Melds Into the Japanese Hillside

Read the rest of Kengo Kuma & Associates’ Outdoor Training Center Melds Into the Japanese Hillside Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: a-frame , Ando Momofuku Centre , eco center , Japan green building , Kengo Kuma + Associates , Koromo , natural cooling , outdoor center , rainwater reuse

Read the original: 
Kengo Kuma & Associates’ Outdoor Training Center Melds Into the Japanese Hillside

Bad Behavior has blocked 5968 access attempts in the last 7 days.