Zaha Hadids 2022 World Cup stadium in Qatar adapts for future use

May 21, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Zaha Hadids 2022 World Cup stadium in Qatar adapts for future use

After six years in the making, Qatar has finally inaugurated Al Janoub Stadium, the country’s first purpose-built stadium for the 2022 FIFA World Cup. Designed by Zaha Hadid Architects in collaboration with AECOM, the stadium’s eye-catching pleated shape takes inspiration from the hulls of dhows, the traditional boat of the region. To ensure long-term use by the community, the stadium includes demountable seats and temporary concessions that can be removed for post-World Cup events. Located in Al Wakrah, a city 20 kilometers south of Doha, the Al Janoub Stadium is a 40,000-seat football stadium that can be reduced to 20,000 seats after the 2022 FIFA World Cup to better serve the community; the removed seats can be transported to a developing country in need of sporting infrastructure. “The stadium was designed in conjunction with a new precinct so that it sits at the heart of an urban extension of the city, creating community-based activities in and around the stadium on non-event days,” Zaha Hadid Architects explained. “Al Janoub stadium will be a memorable venue and destination during the Qatar 2022 FIFA World Cup and afterwards, at the center of its Al Wakrah community.” The stadium is further grounded into the local context with its boat-inspired design that reflects the maritime traditions and history of Al Wakrah, while the stadium’s operable roof, designed by Schlaich Bergermann Partner, mimics a sail and is built from pleated PTFE fabric and cables to match the cladding. The opaque roof and walls are articulated as pleated cross sections in a nod to Arabic motifs and calligraphy. The stadium’s white and off-white glossy surface finish evokes seashells. Related: Qatar unveils first-ever FIFA World Cup stadium to be built from shipping containers In addition to the operable roof, the designers also ensure player and spectator comfort with passive design principles , computer modeling, wind tunnel tests and seating bowl cooling. + Zaha Hadid Architects Photography by Hufton+Crow via Zaha Hadid Architects

Read the rest here: 
Zaha Hadids 2022 World Cup stadium in Qatar adapts for future use

A modern farmstay suite minimizes site impact in Brazil

May 21, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on A modern farmstay suite minimizes site impact in Brazil

In the state of Paraná in the south of Brazil, architect Bruno Zaitter has created a contemporary and low-impact suite for the charming Hotel Fazenda Cainã in the countryside. Dubbed the Refúgio da Cainã, the building features walls of glass to take in sweeping views of the native forest, surrounding mountains and the city of Curitiba in the far distance. Elevated to reduce site impact, the prefab structure includes a repurposed container measuring nearly 40 feet in length. Spanning an area of 538 square feet, the modern Refúgio da Cainã has been dubbed by Hotel Fazenda Cainã as their Hannah Arendt suite after the renowned American philosopher and political theorist. Included in their Villa do Bosque collection, the contemporary chalet is equipped with full-height windows for taking in views of the large native forest to the south, as well as city and valley views towards the east. The streamlined interiors are dressed with a natural materials palette that complements the outdoors. “In this natural space marked by a wide green area and the characteristic geology of the site, the Refúgio da Cainã contemplates a simplistic structural concept that reveals the connection of the interior with the exterior by the minimal intervention in the natural environment,” explains the architect, who adds that the hotel is located in the area of a geological fault called the “Escarpa Devoniana.” “It has in its essence, the relation between the artificial structure and the natural universe, where the concept of the project is to harmonize with nature without trying to disguise it, revealing its straight lines as opposed the curved and organic lines of nature.” Related: Site-sensitive Woodhouse Hotel promotes agricultural tourism in Guizhou To reduce environmental impact, the architect reused a nearly 40-foot-long metal container for the bulk of the building, which includes the bathroom on one end, the bedroom in the middle, along with a dining area and living room on the other end. A “glass box” was added to the container and houses a sitting area enclosed on three sides by floor-to-ceiling glazing . The building is elevated with pillars to preserve the natural terrain and minimize site impact. + Bruno Zaitter Images via Bruno Zaitter

The rest is here:
A modern farmstay suite minimizes site impact in Brazil

Bad Behavior has blocked 1209 access attempts in the last 7 days.