Triptyque gives a 1970s office building an eco-friendly makeover in Brazil

October 10, 2016 by  
Filed under Business, Eco, Green

Comments Off on Triptyque gives a 1970s office building an eco-friendly makeover in Brazil

Located within the heart of Rio de Janeiro’s business and economic district, the 85-meter-tall RB12 sports a new bioclimatic facade with zigzagging glazed panels and louvers that reduce solar heat gain but allow desired natural light in. Natural ventilation flows throughout the building. Plant-filled balconies punctuate the sculptural facade and aid in natural cooling. The landscaping is irrigated with harvested rainwater, which is also used to flush the toilets. Related: Bioclimatic Rio Branco 12 Tower to Set New Standards for Green Offices in Brazil “RB12 embodies an innovative new concept of sustainable development based on energy production, thus following the global trend of green-refurbishment, which consists in adapting and upgrading old buildings in order to align them with sustainable development criteria,” say the architects. “Among the environmental requirements that RB12 comprises are: thermal comfort, managing water consumption, optimizing natural light system, clean energy production through solar panels and fuel cells .” RB12 was redeveloped as part of Porto Maravilha, an area undergoing urban revitalization to improve living conditions in downtown Rio de Janeiro. + Triptyque Via ArchDaily Images via Triptyque

Here is the original post:
Triptyque gives a 1970s office building an eco-friendly makeover in Brazil

Parametrically designed Louverwall house maximizes winter sunlight

October 10, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Parametrically designed Louverwall house maximizes winter sunlight

The residence has a daylit cafe that occupies the west-facing part of the ground floor, while the second and third floors house a bedroom, living room and a small kitchen. The south side facing a neighboring building, features a clerestory which continues to the west, creating a flowing curtain wall . The wall features a system of aluminium louvers designed using PLDS (Parametric Louver Design System) based on an algorithm that calculates optimal position, spacing and orientation of each louver. Related: Students design and build a gorgeous LEED Platinum-seeking forum in Kansas Thanks to the presence of the louver system, the interior is bathed in soft natural light that emphasizes the verticality of the space. The rhythmic pattern created through the interplay of light and shadows references the rhythm of music. + AND Via Archdaily Photos by Kyungsub Shin

View original post here:
Parametrically designed Louverwall house maximizes winter sunlight

Rio de Janeiro’s Trump Towers Are Filled With Greenery on Every Floor

January 18, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Rio de Janeiro’s Trump Towers Are Filled With Greenery on Every Floor

Read the rest of Rio de Janeiro’s Trump Towers Are Filled With Greenery on Every Floor Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: 2016 Olympics , Alfalo and Gasperini , eco design , green design , Louver System , Porto Maravilha , rio de janeiro , sustainable design , Trump Towers , vertical garden

Read the rest here:
Rio de Janeiro’s Trump Towers Are Filled With Greenery on Every Floor

Bad Behavior has blocked 1397 access attempts in the last 7 days.