Net-zero home brings sustainable design to a walkable Iowa City neighborhood

August 31, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Net-zero home brings sustainable design to a walkable Iowa City neighborhood

A 1960s home has been reborn into an eco-friendly abode with an impressive net-zero energy footprint. Designed by local architecture firm Neumann Monson , the Koser II is a single-family home that combines forward-thinking sustainable strategies within a contemporary envelope in a leafy and walkable Iowa City neighborhood. Powered by solar and geothermal energy, the home doesn’t sacrifice comfort or luxury in its pursuit of energy efficiency — it even includes a beautiful backyard pool. Covering an area of 2,850 square feet (including a 420-square-foot finished basement), the Koser II house is mainly spread out over a single level. To provide privacy, the street-facing facade is primarily clad in dark cedar planks and punctuated with few windows. A long slatted timber screen near the entrance also shields the home from views and frames an outdoor dining area. In contrast to its introverted exterior, the home’s interior is bright and airy with full-height glazing that lets in plenty of natural light and views. “The design bears the mark of the 1960s home that came before it,” the architecture firm explained. “Removing the existing house’s superstructure and incorporating its slab-on-grade foundation into the new construction makes the most of the predecessor’s limited potential. Additional foundations and a concrete collar support exterior walls of nine- and 10-foot pre-cut studs. Their height differential provides adequate slope to the 14-inch truss-joists spanning the 20-foot width. Operable windows extend to the ceiling plane, maximizing daylight penetration and encouraging cross-ventilation .” Related: After a makeover, this local “shack” becomes the envy of the neighborhood The renovated home also features foamed-in-place insulation and a continuous rigid insulation shell with R-24 walls and an R-40 roof. The light-filled interior is supplemented by LEDs at night and equipped with EnergyStar appliances. Radiant floor heating is complemented with a geothermal climate control system connected to an underground horizontally bored loop. A rain garden in the backyard mitigates stormwater runoff, while a 10.08kW solar array brings the home to zero-energy building performance. + Neumann Monson Images by Cameron Campbell Integrated Studio

Original post:
Net-zero home brings sustainable design to a walkable Iowa City neighborhood

This beautiful tiny home doubles as a tasty doughnut shop

August 31, 2018 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on This beautiful tiny home doubles as a tasty doughnut shop

Although we’ve seen a lot of tiny homes from Tiny Heirloom that make our design-loving hearts flutter, its latest masterpiece is making our mouths water. The prolific tiny home builders have just unveiled the ‘Kentucky Donut Shop’ — a compact structure that has been custom designed to let the owners of KY Son Eats bakery make and sell their doughnuts from one beautiful, sophisticated tiny house. The gorgeous tiny home and doughnut bakery was custom built for a couple who dreamed of selling their tasty products from a home on wheels. Tiny home design is challenging at any level, but the team at Tiny Heirloom went above and beyond to create a 275-square-foot space that would enable the owners to run a business without sacrificing the comforts of home. Related: Tiny Heirloom unveils ‘The Goose’ — a custom tiny home with stunning interiors From the outside, the tiny house looks like any other compact living space on wheels. Built on a 34-foot-long trailer, the exterior is clad in cedar siding, with the exception of the blue panels that frame the front door. On the interior, pine tongue and groove panels, engineered wood flooring and a beetle kill ceiling create a cabin-like aesthetic. The living area is flooded with natural light thanks to an abundance of windows. At the heart of the home is the professional-grade kitchen , which features stainless steel countertops and top-of-the-line appliances, such as a large baker’s oven, various sinks and a flat-top grill. There is also a microwave, deep fryer and large refrigerator. To avoid clutter and keep the shop organized, there is plenty of shelving space. As impressive as the spacious baker’s kitchen is, the designers didn’t sacrifice on the family’s main living areas when building the tiny home. Adjacent to the professional kitchen is the living room, which has a comfy couch and a small kitchenette, so the family can make a quick snack without having to use the larger kitchen. The home’s two bedrooms are located on sleeping lofts reached by two small ladders that can be stowed away when not in use. Now, the talented family can fully enjoy their time at home, even when they are hard at work. + KySon Eats Bakery + Tiny Heirloom Via New Atlas Images via Tiny Heirloom

Original post: 
This beautiful tiny home doubles as a tasty doughnut shop

Ecocentric cantilevered home was designed to conform to the sloping Brazilian landscape

August 26, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Ecocentric cantilevered home was designed to conform to the sloping Brazilian landscape

The architecture firm created a design that would require minimal, if any, grading of the land for building. To address the existing slope, the home was envisioned in multiple levels, with an elevated volume on concrete columns holding the main living space. The home’s overall footprint takes on a T-shape reminiscent of Frank Lloyd Wright that wraps around a serene pool and patio, which can be spotted from almost every room in the house. Related: CASA22 in Brazil is a light-filled interactive home for a family of 10 Steering clear of major land grading is not the only eco-friendly feature of this beautiful home. The residence has a rainwater collection system as well as natural ventilation and lighting throughout. It relies on solar energy for heat and was constructed with double exterior walls that contain air chambers, insulating the interior and regulating temperatures. Double-glazed windows offer another boost to the home’s energy efficiency. + Basso Engenharia Via Design Milk Images via Marcelo Donadussi

See the original post here:
Ecocentric cantilevered home was designed to conform to the sloping Brazilian landscape

Wild poolside oasis in Spain disguises offensive grey wall

June 29, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Wild poolside oasis in Spain disguises offensive grey wall

The Spanish architect ’s challenge was deceptively simple on the surface: transform the private garden’s blighted view into a magical retreat. Prior to tapping Ocaña, the homeowners had struggled with a variety of approaches for softening the stark, grey wall, and abandoned each of those projects along the way. Plans for a living green wall had already been tossed aside, as the homeowner wouldn’t be satisfied with a wall of a different color. Something much more spectacular would have to come along in order to salvage the pool’s previous peaceful atmosphere. Once that mission was realized, and embraced, things got decidedly wild. Related: Gorgeous natural swimming pool uses no chlorine Ocaña’s proposal surmounts countless challenges with an out-of-the box approach to creating a new atmosphere around the pool area. As if in memoriam of the lost sunset view, the architect proposes an arrangement of round mirrors positioned at various heights and angles, in order to capture and reflect the sun at different times of the day. Behind the mirror array, diverse vegetation would create a soft, lush barrier to shield the offending grey wall. In order to pull off such an outlandish renovation, Ocaña’s design had to meet some difficult criteria. Because the concrete wall belongs not to the homeowners but to their neighbors, the new design had to stand independent from the wall, rather than rely on it as a building surface. Additionally, there were other considerations to accommodate, such as existing plants, the pool itself, and a stairway leading to the home’s basement. Hilariously, if those challenges were not enough, the entire structure also had to be modular because, in order to get it into the pool area in the first place, the elements had to be carried through a regular-sized door. So, the final design is comprised of 33 individual modules, which will be assembled to create a forked scaffolding that will also support a network of 60 nebulizers, which spray a mist of water into the air, creating ‘clouds.’ The forks allow the plants to overflow the scaffolding where they please, eventually hiding the bones of the structure and lending to the private microclimate created in this backyard oasis. + Manuel Ocaña Via Archdaily Images via Imagen Subliminal for Manuel Ocaña

Read more: 
Wild poolside oasis in Spain disguises offensive grey wall

SXSW Eco Announces Winners of the 2014 Place by Design Competition

October 8, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on SXSW Eco Announces Winners of the 2014 Place by Design Competition

Read the rest of SXSW Eco Announces Winners of the 2014 Place by Design Competition Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: + pool , 2014 place by design , bcworkshop , Libros Libres , pavegen , Pavegen Systems , placemaking , sxsw , sxsw eco , sxsw eco place by design , Urban design

Go here to read the rest:
SXSW Eco Announces Winners of the 2014 Place by Design Competition

Natural Swimming Pools Let You Beat the Heat, and Ditch the Chemicals

June 26, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Natural Swimming Pools Let You Beat the Heat, and Ditch the Chemicals

There are few experiences that are as refreshing as dipping into a cool swimming pool on a sweltering summer day. As climate change continues and summer temperatures soar, taking refuge in cool water is one way to beat the heat (and keep sanity intact). Unfortunately, most swimming pools are full of chemicals which are harmful to human skin/eyes and toxic to surrounding soil and plants. A natural swimming pool is one that is designed to harness the processes of nature to produce clean, clear water. These types of pools have been available in Europe for a while, but are only starting to catch on in North America. Fortunately, as more people become aware of the importance of environmental stewardship, these natural pools are starting to grow in popularity. Read the rest of Natural Swimming Pools Let You Beat the Heat, and Ditch the Chemicals Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: + pool , chemical free , chlorine , chlorine free , Natural swimming pools , no chemical , no chemical pool , no chemicals , no chlorine , pond pool , pond pools , pools , reed bed filtering , swimming pond , swimming ponds , swimming pool

Original post:
Natural Swimming Pools Let You Beat the Heat, and Ditch the Chemicals

No Chlorine Necessary for this Gorgeous Natural Swimming Pool Surrounded by Edible Plants

April 29, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on No Chlorine Necessary for this Gorgeous Natural Swimming Pool Surrounded by Edible Plants

Read the rest of No Chlorine Necessary for this Gorgeous Natural Swimming Pool Surrounded by Edible Plants Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: + pool , backyard , backyard pool , chlorine free , chlorine free pool , eco design , eco yard , Gardening , green design , green yard , Landscape Architecture , landscape design , natural swimming pool , no chlorine , plant filters , pool without chlorine , Spain , sustainable design , swimming pool , urbanarbolismo , Valencia

Here is the original post:
No Chlorine Necessary for this Gorgeous Natural Swimming Pool Surrounded by Edible Plants

Floating East River Pool Inches Closer to Reality with Mini Float Lab

April 10, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Floating East River Pool Inches Closer to Reality with Mini Float Lab

The team behind the + Pool , a floating pool proposed for the East River, has launched a mini version of their design to test its water filtering abilities. Called the Float Lab, the model will be tested in the Hudson River and if all goes well, the + Pool team hopes to upgrade to a large-scale iteration this summer. READ MORE > Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: + pool , arup , Columbia’s Lamont-Doherty Earth Observatory , CUNY , eco design , floating East River Pool , green design , hudson river park trust , Olollo , Persak & Wurmfeld , Pier 40 , River Project , riverkeeper , sustainable design

See the original post here: 
Floating East River Pool Inches Closer to Reality with Mini Float Lab

Plus-Shaped Pool is One Step Closer to Floating on NYC’s East River

June 28, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Plus-Shaped Pool is One Step Closer to Floating on NYC’s East River

An amazing floating pool is being planned for NYC’s East River, but it needs your help . Called the + Pool because of its plus-shaped design, the waterbody already has the backing of many New York officials but it needs extra financing to complete a test model this summer. In exchange for contributions to its Kickstarter campaign, + Pool is offering personalized tiles to be permanently placed on the walls of the pool when it’s complete as well as the chance to be one of the first New Yorkers to take a dip ! READ MORE > Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , + pool , Archie Lee Coates IV , arup , Columbia University , Dong-Ping Wong , East River , eco design , family design firm , Floating Pool , fundraising , green architecture , green design , Jeffrey Franklin , kickstarter , new york city plus pool , new york city water ways , NYC , one nature , play lab , plus pool , plus pool project , pool in east river , recreation , summer activity , sustainable design , swimming pool , water purifying pool        

See the original post:
Plus-Shaped Pool is One Step Closer to Floating on NYC’s East River

Herzog & de Meuron’s Naturbad Riehen Natural Swimming Pool Breaks Ground in Switzerland

April 9, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Herzog & de Meuron’s Naturbad Riehen Natural Swimming Pool Breaks Ground in Switzerland

Read the rest of Herzog & de Meuron’s Naturbad Riehen Natural Swimming Pool Breaks Ground in Switzerland Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: + pool , chlorine free pool , eco design , green design , Herzog & De Meuron , natural pool , natural swimming pool , naturbad riehen , riehen , sustainable design , swimming pool , Switzerland , water issues        

Excerpt from:
Herzog & de Meuron’s Naturbad Riehen Natural Swimming Pool Breaks Ground in Switzerland

Next Page »

Bad Behavior has blocked 725 access attempts in the last 7 days.