This alpine hotel is built with modular rooms stacked together

April 13, 2018 by  
Filed under Green

This minimalist and modular hotel in the mountain resort of Lenzerheide, Switzerland offers a streamlined and modern take on the traditional mountain chalet. Carlos Martinez Architekten designed Hotel Revier with prefabricated room modules, each with a glazed end wall and lined in natural, unfinished plywood. The long and narrow larch-clad building comprises three rectangular segments angled to follow the shoreline of the Heidsee and positioned to face panoramic mountain views. An exercise in minimalism, the sports-oriented Hotel Revier is “reduced to the bare essentials,” wrote Carlos Martinez Architekten. “The hotel unites the atmosphere of a mountain chalet with the liberating feeling of a campervan and the functionality of a ship’s cabin. All rooms face West toward the water and bring to mind the image of a VW bus: one park at the lake opens the tailgate and feels a sense of freedom.” Related: Hotel Tverskaya Transforms a Disused Building in Moscow with Sleepbox Modules The hotel’s communal core, made up of the lobby, bar, and restaurant, occupies the ground floor, while the four floors with a total of 96 rooms are stacked above. The 160-square-foot standard rooms, prefabricated and fully equipped offsite, were assembled into a metal framework. Each standard room includes a wall-to-wall bed that can be folded up into a sofa, TV, floor-to-ceiling window , hooks, narrow ventilation wings, a deep windowsill, and a heating unit for drying gloves and clothing. Hotel Revier also includes four barrier-free and 29 triple-bed rooms, also prefabricated. By stacking the modules side by side, the architects create a “double-wall” effect with the advantage of improved acoustic insulation. + Carlos Martinez Architekten Via ArchDaily Images © Marc Lins, Hannes Thalmann, and Revier Mountain Lodge

Go here to see the original:
This alpine hotel is built with modular rooms stacked together

Experimental furniture eyeing urban regeneration pops up in Madrid

April 9, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Enorme Studio teamed up with MINI to create an urban installation that taps into concepts of sustainability and urban regeneration. Called Mountain on the Moon, the experimental project comprises three mobile structures: a glass house/office and terraced bench seating units with attractive greenery on either side. The installation, located in Plaza de la Luna, was created for the Madrid Design Festival. Mountain on the Moon embraces the ideas of flexible and portable architecture as a means of encouraging collaboration and connection in the city. “Every day we all become increasingly aware of the need to improve our habits and the collective awareness about our environment, although nonetheless our cities—gigantic and vast—are often far from reflecting this change of paradigm,” wrote Enorme Studio. “It is urgent that, as citizens we contribute, along with different players like designers, public institutions, brands… and to start to collectively rethink new collective visions for our cities, which can regenerate the urban landscape in a way cohesive with people and their environment.” Related: Portable ParkedBench parklet injects a breath of fresh air in London The installation’s green spaces serve as informal seating, while the gabled glass house doubles as an office or lecture space equipped with USB charging points and reading lights powered by solar energy . Plywood lines the light-filled interior decorated with plants for a greenhouse -like feel. The paintings on the outside of the green terraces, which appear to mimic mountains or waves, reinforce this connection to nature. + Enorme Studio Via domus Images by Javier de Paz García, Luis Alda

Original post: 
Experimental furniture eyeing urban regeneration pops up in Madrid

Hairy micro-office teleports you to a world of calm

January 18, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Hairy micro-office teleports you to a world of calm

We’ve seen our fair share of unusual architecture , but this “hairy” building is a first. UK-based 2hD Architecture Workshop designed a surreal structure called “Mission Control” that’s entirely clad in brown bristles and appears to be mysteriously void of any doors or windows. Created as a micro-office and haven for concentration, the workspace located in a Nottingham garden is described by the architects as “an exercise in teleportation, designed to take us from the everyday hurly burly to another world, one of calm, quiet, and focus.” Built to replace a derelict glazed shed of the same size, Mission Control was constructed as a freestanding workspace extension of 2hD Architecture Workshop’s home office . Unlike the collaborative home office environment, Mission Control functions as an isolation chamber for uninterrupted concentration. The architects describe the short walk from the home office to the new micro-office—a distance of 13 feet—as an important “ceremonial commute” for leaving distractions behind and getting into the working mindset. “We built this custom-designed structure as the antithesis of a ‘contemplation space with landscape views and flowing inside-outside space’,” said the architects. “In contrast, we needed an almost monastic cell, removed from physical context and worldly distraction, where we could retreat to immerse ourselves in brain work.” Related: You can build one of these tiny backyard offices in less than a week for under $7000 Interlocking natural coco-fiber broom heads cover the outer facade of the 75-square-foot micro-office and create a visually seamless surface with a well-hidden door. The “hairy” exterior sheathes a pitched structure with a sloping roof made with polycarbonate and punctuated by an operable skylight to let in natural light and ventilation. Inside, whitewashed plywood clads the walls and ceilings that are wrapped with sheep’s wool insulation. Two back-to-back desks are placed beneath the low ceiling. + 2hD Architecture Workshop Images by Thibaut Devulder and Tom Hughes

Read more from the original source: 
Hairy micro-office teleports you to a world of calm

Funky Gemma Observatory in New Hampshire is the perfect place for stargazing

August 31, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Funky Gemma Observatory in New Hampshire is the perfect place for stargazing

The new Gemma Observatory in New Hampshire defies architectural tradition by rejecting the established dome form. Instead, this private astronomical observatory looks like it has been carved out of the rock on which it stands. Anmahian Winton Architects designed the building as a faceted volume that creates optimal conditions for sky observation. The building is located on a remote mountain summit in central New Hampshire. It sits on a granite outcropping, amidst a very “dark” landscape with minimal light pollution,  which would potentially obstruct views of the night sky. Related: X-Studio’s Lightweave Palm Observatory is Made Entirely From Palm Leaves Gemma’s faceted form reflects the surrounding terrain, while its zinc cladding makes it look like a single piece of stone. Its interior, on the other hand, provides warmth through the presence of fir plywood . It houses a research office, sleeping bunk, and warming room on the first floor, and an exterior observation deck accessible via a helical stair. One of the most important aspects of the design is the role its shape and cladding plays in facilitating its function. The outstanding heat transfer capability facilitates sky observation by minimizing temperature differential distortion. Furthermore, cuts in the zinc cladding create strategically placed openings oriented towards both geological and celestial landmarks. + Anmahian Winton Architects Via v2com

See the rest here:
Funky Gemma Observatory in New Hampshire is the perfect place for stargazing

Adorable owl cabins let you camp inside for free and off the grid in France

July 7, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Adorable owl cabins let you camp inside for free and off the grid in France

A giant trio of adorable timber owls has popped up in rural France—and you can sleep inside them for free! Perfect for summer camping in Bourdeaux, these beautiful cabins are the work of Bruit du Frigo partner Zebra3/Buy-Sellf and built as part of the Refuges Périurbains (Peri-urban shelters) in the Bordeaux region. Named “Les Guetteurs” (The Watchers), this sixth unique cabin of the series is located off the grid along the edge of the city and is designed to encourage urban hiking and exploration of lesser-known sites. Zebra3/Buy-Sellf designed and built “Les Guetteurs” in the likeness of Bourdeaux’s ground-dwelling owls that live in open landscapes. The three enchanting owls are huddled together as a single mass, creating a large cabin with three floors. The building features a circular plywood frame clad in strips of curved wood. Shingles cut to look like feathers top the roof, while giant circular windows are installed for the owl’s “eyes.” The shelter is built atop a boardwalk elevated over a wetlands area. Related: MVRDV to upgrade historic French city with modern, ecological design A forest-inspired glazed door opens up to a light-filled interior with faceted timber walls. Operating off-grid without running water or electricity, the cabin is fairly bare bones yet its timber palette creates a cozy environment. Circular white beds built to look like nests are located on the different levels connected via ladders. Like all of the shelters in the Refuges Périurbains project, “Les Guetteurs” can host up to nine people and helps encourage locals and visitors to reconnect with Bourdeaux’s landscape and environment. Bookings for the free lodging can be made on the Refuges Périurbains website. + Zebra3/Buy-Sellf Via Tiny House Blog

More:
Adorable owl cabins let you camp inside for free and off the grid in France

Minimalist wine-tasting pavilions sustainably embrace Napa Valley

July 7, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Minimalist wine-tasting pavilions sustainably embrace Napa Valley

There are few places better to enjoy fantastic wines and views than Napa Valley , and Walker Warner Architects has elevated that experience with a series of elegant wine tasting pavilions. Crafted with environmental sustainability in mind, the pavilions were built for Quintessa Estate Winery, a Napa Valley estate also designed by Walker Warner Architects in 2003. The minimalist structures harmonize with nature with locally sourced and reclaimed materials, as well as prefabricated construction to minimize site impact. Winner of a recent American Institute of Architects San Francisco (AIA SF) Citation Award , the Quintessa Pavilions is commended for exemplifying “the ideal fusion of architecture and nature” on the ridgeline of a beautiful 280-acre winery estate. Carefully placed amongst existing oak trees and surrounded by drought-resistant native grasses , each 250-square-foot pavilion was crafted to provide an immersive, privately hosted wine-tasting experience. The pavilions’ industrial materials palette references the winery’s architecture and will age elegantly over time. Related: The Bardessono is Napa Valley’s Newest Eco Resort and Spa The architects carefully sited each pavilion to shade visitors beneath tree canopies, optimize views, and protect existing mature oaks. Visitors access the pavilion through a doorway carved into a concrete wall, built of fly ash, that runs along the ridgeline. Once inside the prefabricated steel structure, the visitors enjoy plenty of natural light, cross winds, and panoramic views through full-height glazed operable doors. Custom furnishings are built of FSC-certified Afromosia. Reclaimed Sinker cypress was used for casework and ceilings, while locally prefabricated concrete pavers cover the terrace surface and Napa syar stone retaining walls hold back earth. + Walker Warner Architects Photo credit: © Matthew Millman

Originally posted here: 
Minimalist wine-tasting pavilions sustainably embrace Napa Valley

Snhettas luxury cabin with Aurora Borealis views opens at Treehotel

January 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Snhettas luxury cabin with Aurora Borealis views opens at Treehotel

If a room with Aurora Borealis views sounds like the perfect getaway, you’ll love what’s popped up at Sweden’s Treehotel . The boutique hotel, which comprises designer treehouses near the Arctic Circle, just welcomed its first guests to the 7th room, a luxury elevated cabin designed by architecture firm Snøhetta. Hovering ten meters off the ground, the elevated dwelling is a contemporary take on the traditional Nordic cabin and comfortably immerses guests in the beautiful Lapland landscape. Nestled within the evergreen canopy of a tall pine forest, Snøhetta’s 7th room offers stunning views of the Lapland treetops and the Lule River. The cabin is clad in dark-colored pine and thrust into the air by twelve columns. The architects blur the lines between indoor and outdoor living by adding large panoramic windows , a netted terrace suspended above the forest floor, an opening for a tree to pass through the cabin, and even an optical illusion: the cabin’s bottom surface is covered with a large black-and-white print of pine trees to make the cabin appear invisible from below. The elevated cabin is accessible via a staircase and a small lift. In contrast to the dark facade, the 55-square-meter interior features light-colored ash wood floors and birch plywood walls. Built to accommodate five, the cabin comprises two bedrooms, a living room, bathroom, and terrace spread out across two floors. The bedrooms are located on the upper level. Ample glazing allows copious amounts of natural light to pour in and frame landscape views. Expansive, openable skylights in the bedroom as well as a north-facing floor-to-ceiling window in the living room offer prime viewing opportunities of the Northern Lights. Related: Stunning Swedish Treehotel Opens This Weekend! “The design of the 7th room aims to bring people and nature closer together, extending the cabin’s social spaces to the outside and further blending the distinction between indoor and outdoor,” writes Snøhetta. “With its wooden characteristics and unique location in the treetops, the 7th room is a celebration of the Nordic cabin and the pine tree forest.” + Snøhetta Images © Johan Jansson

Read more from the original source:
Snhettas luxury cabin with Aurora Borealis views opens at Treehotel

Renovated 1960s bungalow in Belgium is more energy-efficient than ever

January 18, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Renovated 1960s bungalow in Belgium is more energy-efficient than ever

A few simple steps can turn an average home into a modern marvel. Architecture firm Urbain Architectencollectief gave this 1960s bungalow in Belgium a contemporary renovation , transforming it into a daylit family house that maximizes the use of its garden. The team introduced an extension, repurposed the garage into a kids’ playroom, and vastly improved the home’s overall energy-efficiency. The new plan blurs the line between interior spaces and the garden, accentuating the connection through the use of large windows and offering direct access to terraces . The existing rooms on the northern side of the house now function as the entrance hall, bathroom, storage rooms and a private office space. The living room was placed facing the south, benefiting from large windows and sliding doors also connected to the garden. Ensuring an abundance of natural light also helps to reduce energy use. Related: Rescued 1927 Austin bungalow gets new life as a sweet new solar-powered home Exposed wooden beams and timber cladding give warmth to the renovated bungalow, while a steel profile, resting on two steel columns, helps support the new flat roof. A new layer of insulation ensures superior energy efficiency. + Urbain Architectencollectief Via Plataforma Arquitectura Photos by Filip Dujardin

Read more from the original source: 
Renovated 1960s bungalow in Belgium is more energy-efficient than ever

Sierra Nevada brewery installs 1 MWh Tesla Powerpack system

January 18, 2017 by  
Filed under Business, Green

Comments Off on Sierra Nevada brewery installs 1 MWh Tesla Powerpack system

Sierra Nevada Brewing company just installed 500 kilowatts/1 megawatt-hour of Tesla Powerpack batteries at its Chico, California brewery. The Powerpack energy storage system is being used by the craft beer maker for peak shaving (reducing energy purchased from the utility company during peak demand hours) during the energy-intensive brewing process. Sierra Nevada can brew 1.4 million gallons of beer onsite at a time. The beer company is powered by solar energy — 10,751 solar panels on rooftops and the parking lot generating 2.6 megawatts of solar electricity, the largest onsite solar installation of any US brewery. The facility also includes two megawatts of Capstone microturbines. The battery storage system, solar array and microturbines allow the company to offset 20 percent of its annual electricity usage. Related: Tesla to power Gigafactory with world’s largest solar rooftop installation The Powerpacks are designed for utilities and businesses while the Powerwalls are made for residential usage. Both the Powerpack and the Powerwall is assembled at the Tesla Gigafactory near Sparks, Nevada. Tesla recently began large-scale battery production at the Gigafactory. Tesla is also building a massive 20 megawatt/80 megawatt-hour Powerpack system at Southern California Edison’s Mira Loma substation in Ontario, California — the largest lithium-ion battery storage project in the world. Tesla CEO Elon Musk is upbeat on the energy storage industry, saying recently that the commercial and residential stationary battery storage market will “have a growth rate probably several times that of what the car business is per year,” calling it a “super-exponential growth rate.” + Sierra Nevada + Tesla Via The Verge Images via Sierra Nevada

Read more from the original source: 
Sierra Nevada brewery installs 1 MWh Tesla Powerpack system

MIT and Google design a temporary office meeting space that drops down from the ceiling

September 30, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on MIT and Google design a temporary office meeting space that drops down from the ceiling

MIT’s Self-Assembly Lab and Google teamed up to design this innovative system called Transformable Meeting Spaces. The structure can be pulled down from the ceiling to enclose a 10-feet-wide and 8-feet-tall space that can fit up to eight people. Users can simply push the structure up once the  meeting ends. Related: Stacked timber beams act as multi-use office furniture in this renovated barn in Belgium https://vimeo.com/183045783 The retractable shell is fixed to the ceiling and constructed from 36 interconnected fiberglass rods. Felt lines its interior in order to muffle the outside noise, while plywood sheets envelop the structure as an exoskeleton. + Self-Assembly Lab Via ZDNet

Go here to read the rest: 
MIT and Google design a temporary office meeting space that drops down from the ceiling

Next Page »

Bad Behavior has blocked 4112 access attempts in the last 7 days.