This prefab tower was built using net-zero design principles

September 10, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Located 100 kilometers from Beijing, the Lakeside Plugin Tower was developed as a model prototype for a city concept using sustainable, net-zero design principles. The tower serves as an important model for a low-carbon eco city concept, called “Xiong’an New Area,” being advanced by the central government. The urban design will use 100 percent clean electricity, and 10 percent of the area will be protected as permanent farmland. The structure creates 480 square meters of living and working space and was developed by People’s Architecture Office in partnership with the Shenzhen Institute of Building Research, a China-based engineering company helping to lead the country in both green design and urban development. Related: The prefab Plugin House turns ruins into livable dwellings in just one day Once completed, the Xiong’an New Area will become a congestion-free, sustainable housing region that will serve as an alternative to the capital. The government hopes to keep the new area affordable by making all housing state-owned and subsidized. Built on a foundation made of distributed concrete piers and raised one story above the ground to lessen environmental impact on the building site, the tower adheres to China’s “sponge city concept,” the idea of building structures above the ground to allow stormwater to permeate the earth below to reduce extreme flooding and surface pollution , especially in metropolitan areas. The elevated-building concept also allows for sunlight to better access the site and produce more greenery. The prefabricated process serves to both reduce costs and make construction more efficient. Panels can be installed manually through a locking system using a single tool, so entire sections of the tower can be removed or added without affecting the main structure. Solar panels cover the roof of the building, which also serve as a way to heat the floors. The windows are designed to allow for natural ventilation, and an off-grid sewer system creates on-site sustainable wastewater treatment. + People’s Architecture Office Via ArchDaily Photography by Jin Weiqi and People’s Architecture Office

Continued here: 
This prefab tower was built using net-zero design principles

The prefab Plugin House turns ruins into livable dwellings in just one day

December 14, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on The prefab Plugin House turns ruins into livable dwellings in just one day

Beijing-based design studio People’s Architecture Office has proved yet again its knack for innovation and socially conscious design with its recent project, the Shangwei Village Plugin House. Made with a modular building system of prefabricated panels, these customizable homes can slot into existing structures to make formerly uninhabitable spaces both livable and attractive for far less than the cost of a typical renovation. The experimental dwellings were installed in the Chinese village of Shangwei near Shenzhen and can be assembled with unskilled labor using just one tool in less than a day. The local government, the Shangwei Village Cooperative, along with local nonprofit Leping Foundation and Future Plus, tapped People’s Architecture Office to renovate a series of centuries-old structures into houses for supporting a budding community of local artists and craftspeople. Having been left vacant for decades, the structures had become uninhabitable ruins with caved-in roofs. Since renovation could adversely affect adjacent buildings, the architects decided to rehabilitate the spaces by inserting new construction — with added structural reinforcement — inside the existing structures, a typology that the firm calls the ‘Plugin House.’ “Industrial manufacturing allows the use of high quality materials that drastically increase energy efficiency and economies of scale ensure the Plugin House remains inexpensive,” the architects explained. “Although the Plugin Panels are mass produced, each Plugin House is customized to fit its particular site.” The Huang Family Plugin House, for instance, slots into a tiny 160-square-foot space. The space-saving construction features a mezzanine bedroom with a corner window cantilevered over a collapsed wall as well as a new skylight where the original roof once was. The Fang Family Plugin House, on the other hand, is slightly larger at 215 square feet. Related: Hydroponic gardens and a “mini mountain” promote fun and well-being in this creative office The architects added, “For both locations, the Plugin House System raises living standards by adding efficient mini-split units for heating and cooling, modern kitchens and off-the-grid composting toilet systems.” + People’s Architecture Office Images by ZHAN Changheng and People’s Architecture Office

Read the rest here:
The prefab Plugin House turns ruins into livable dwellings in just one day

Bad Behavior has blocked 1499 access attempts in the last 7 days.