PUP Architects hides a dwelling inside a rooftop air duct-shaped pavilion

August 23, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on PUP Architects hides a dwelling inside a rooftop air duct-shaped pavilion

PUP Architects disguised a dwelling as a rooftop air duct to bring attention to London’s housing crisis . The unusual pop-up pavilion is the winner of this year’s Architecture Foundation Antepavilion competition for sustainable housing alternatives. The “guerrilla habitation” project playfully exploits development loopholes by fashioning a habitable rooftop space atop a canal-side warehouse in east London. PUP Architect’s H-VAC structure beat out 128 proposals in property developer Shiva’s annual Antepavilion program, a competition that calls attention to problems with the local planning department and the city’s housing shortage . PUP Architects based their design off a loophole that allows development of rooftop service structures without planning permission. Disguised as an HVAC exhaust, this hidden two-story dwelling starts from within the brick warehouse and pops up onto the roof in a snaking linear form clad in silver waterproof shingles made from recycled Tetra-Pak offcuts. The timber-framed structure winds its way up and culminates into a periscope-like shape with small room with two comfortable benches accommodating up to six. Related: This tiny prefab solution to Finland’s housing shortage can pop up in 24 hours “The pavilion invites discussion about the occupation of the city’s rooftops by highlighting relaxed permitted development rights,” says the Antepavilion press release. “It suggests that if dwellings could be disguised as air conditioning equipment, thousands of micro houses could be built across the city providing new homes.” The pop-up pavilion opened August 5 and will be available for public viewing during Open House weekend from September 16 to 17. + PUP Architects Images by Jim Stephenson and Phineas Harper

See more here:
PUP Architects hides a dwelling inside a rooftop air duct-shaped pavilion

Giant timber periscope tower offers lakeside views to everyone even those with disabilities

July 8, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Giant timber periscope tower offers lakeside views to everyone even those with disabilities

Commissioned by the City of Seinäjoki, the Periscope Tower was created in collaboration with SWECO Seinäjoki and constructed by students of the local vocational school SEDU. The observation tower is built entirely of wood and comprises three prefabricated modules stacked together vertically and topped with a roof. The large-scale periscope forms the inner core and is constructed with cross-laminated timber . Stairs made from larch circle around the periscope to reach the raised viewing platform. The external wooden frame, also made of larch, serves as the load-bearing structure. Related: Accessible sail-shaped viewing tower hovers over the edge of Denmark’s Aarhus harbor “The idea was to create a simple wooden structure of high quality in a way that supports learning and reflects a commitment to empowering and strengthening the local community,” write the architects, “One can either climb up the stairs to enjoy the view over the lake and into the surrounding landscape from the viewing deck, or simply stay on the ground and get the view through the periscope mirror.” The Periscope Tower was created as part of a larger landscape design project to revitalize the area around Lake Kyrösjärvi, a man-made lake that helps with flood control and generates energy for an electric power plant. The observation tower opened today to the public. + OOPEAA Via Dezeen Images via OOPEAA

Read more from the original source:
Giant timber periscope tower offers lakeside views to everyone even those with disabilities

Bad Behavior has blocked 939 access attempts in the last 7 days.