C.F. Mllers Low Carbon Energy Center slashes carbon footprint in Greenwich Peninsula

February 2, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on C.F. Mllers Low Carbon Energy Center slashes carbon footprint in Greenwich Peninsula

A gorgeous new energy station is poised to dramatically slash the carbon footprint in one of London’s major urban development areas. C.F. Møller Architects completed the Low Carbon Energy Centre, Europe’s largest new build residential heat network in the Greenwich Peninsula. Created in collaboration with artist Conrad Shawcross and developer Knight Dragon, the Energy Centre is a crystalline landmark capable of saving 15,000 to 20,000 tonnes of carbon every year. The 3,000-square-meter Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre is located at the highly visible entrance to the peninsula next to the Blackwall Tunnel Approach. British artist Conrad Shawcross was commissioned to make the energy centre visually impressive with geometric cladding, called ‘The Optic Cloak,’ as a means to communicate the stakeholders’ commitment to sustainable and affordable energy for all. Clad in hundreds of triangular panels, the 49-meter-high tower is beautifully sculptural and plays with vanishing points and perspectives. At night, the building appears to glow from within as lights pass through the perforated panels. Related: Copenhagen’s largest school will be powered by solar energy The Energy Centre distributes heat energy to Greenwich Peninsula via a District Heating Network (DHN). The process of energy generation and distribution has been turned into an interactive educational experience through a visitor center open to rearranged groups of visitors. The Low Carbon Energy Centre uses Combined Heat & Power and was completed as part of the Peninsula’s Sustainability Strategy. + C.F. Møller Architects Images via C.F. Møller / Mark Hadden

More here: 
C.F. Mllers Low Carbon Energy Center slashes carbon footprint in Greenwich Peninsula

Bad Behavior has blocked 2759 access attempts in the last 7 days.