A floating greenhouse is inserted behind a renovated Belgian home

October 23, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on A floating greenhouse is inserted behind a renovated Belgian home

Urban farming can be tough, especially when it’s in the middle of the densely packed Belgian city of Mechelen. But thanks to the determination of a client “with green fingers” and the clever design thinking of Belgian architecture firm dmvA , a solution was conceived in House TP, a renovation project with a new greenhouse in the rear. In addition to space for growing greens, the transformed property also enjoys greater access to natural light and views of the outdoors. Located next to a church, the compact, 90-square-meter home is sandwiched between two buildings with a north-oriented rear side. To improve access to sunlight, the architects removed the back of the building save for a single steel beam that inspired the firm to insert extra beams to create a base for a “floating” greenhouse , which allows natural light to pass through to the patio space below. In contrast to the mostly closed front facade, large glazed openings were also added to the back of the building to frame views of the greenhouse from the second and third floors. Since the top floor enjoys the greatest access to natural light , the architects decided to place the primary living areas on the third floor while placing the bedroom downstairs. The ground floor houses an additional living space that can be converted into a bedroom. The removal of walls and an open-plan layout make the compact home feel larger than its footprint lets on. The stairs were also strategically placed to the side of the building to avoid blocking sight lines. Related: An urban farm and restaurant flourishes in Utrecht’s “circular” pavilion In contrast to its redbrick neighbors, the building exterior is painted a bright white. Another major exterior change includes the addition of a gate with steel blinds installed at an angle of 45 degrees. “This kind of gate provides sufficient privacy but still gives an open, light impression,” reads the firm’s project statement. “Previously, the dark corner at the gate was a problematic spot in the street, but with the intervention of dmvA, it has become a fresh corner that revives the street. dmvA not only created a house that met the wishes of the owner, but the refurbishment also led to a revival of the street.” + dmvA Via ArchDaily Images by Bart Gosselin

Here is the original: 
A floating greenhouse is inserted behind a renovated Belgian home

This tiny home is afforded extra space thanks to a large deck

September 25, 2018 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on This tiny home is afforded extra space thanks to a large deck

Barlo Smith and Shona Macpherson are putting a unique twist on the tiny house revolution. The Australian couple has spent the last 20 years in the carpentry world and recently put their expertise to the test building the first  tiny home for their company, Sowelo Tiny Houses. Smith and Macpherson’s new tiny house, called Sowelo, accommodates six people and features dual loft rooms (complete with skylights), a downstairs lounge and 26 square feet of outdoor deck space. According to New Atlas , the structure meets every legal housing standard in Australia . The tiny home is only 26 feet long, 8 feet wide and 14 feet high, but it feels quite spacious. Related: This gorgeous tiny home is perfect for entertaining guests For the couple, maximizing the amount of space and keeping everything environmentally friendly was the top goal in the design. The Sowelo tiny home is powered by solar energy and is made from FSC-certified plywood. The insulation is made out of recycled polyester, and the house is completely free of any volatile organic compounds (VOCs) in building materials such as glues and paints. The couple tested the model in a range of climates in Australia, including the sweltering heat and bitter cold. So far, the home has stood up to whatever Mother Nature can throw its way. It also features an outdoor deck that substantially increases the size of the home. Not only does the deck provide more space for entertaining guests, but it also boasts a grow-wall feature complete with its own watering setup. Inside, the Sowelo house includes a living room, two sleeping lofts , a kitchen and a sweet little reading nook. The kitchen has a stainless steel oven, gas stove, fridge and sink. The home also features a pull-out dining table and plenty of storage space. Following the success of this first model, the couple are selling the Sowelo units for about $87,000. If you need a little more space, additional modules are available starting at $22,000 apiece. + Sowelo Tiny Houses Images via Sowelo Tiny Houses

See more here:
This tiny home is afforded extra space thanks to a large deck

Over 1,000 spinning pinwheels make up a moving garden at Euroflora 2018

May 7, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Over 1,000 spinning pinwheels make up a moving garden at Euroflora 2018

ENTER Studio and OBR have created a pop-up installation designed in the image of an ornamental Baroque garden with modern and playful flair. Created for the famous international flower show Euroflora 2018 in Genoa, Italy, the pop-up landscape—known as “Locus Amoenus”—comprises 1,200 white pinwheels arranged like a floating flowerbed encircling a timber patio. The project was created as part of the show’s open competition “Wonder in the Parks” that challenges designers to rethink the concept of a garden . Locus Amoenus—Latin for “pleasant place”—is a phrase referring to an idealized place of comfort that has been used through the ages, from Homer to Shakespeare. According to the project statement: “Locus Amoenus is the result of a reflection on the relationship between project and context. In particular, it is the setting of the historic park that has led to the reinterpretation of some of the frequent components in the tradition of designing green areas.” Related: Build your own indoor garden with modular LEGO-like blocks The interactive installation comprises three components: the Field, the Pinwheel Garden, and the Patio. The Field refers to the grassy open site; the Patio is the circular wooden platform punctuated in the center by the Baroque-inspired water tank and calla lily flowers; and the Pinwheel Garden recalls the traditional ornamental gardens with 1,200 white flower-like pinwheels of varying heights that give the project its playful feel. + ENTER Studio + OBR Images by Anna Positano

Read the original here:
Over 1,000 spinning pinwheels make up a moving garden at Euroflora 2018

Rusting 1950s cargo ship transformed into a stunning modern floating home

October 26, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Rusting 1950s cargo ship transformed into a stunning modern floating home

Yacht construction and house building fabulously come together in this conversion project that turned a 1957 cargo ship into a modern  floating home in Amsterdam. Dutch studio ANA architecten redesigned the structure for a client who wanted to live on the water and enjoy expansive views of Amsterdam’s canals without giving up the comforts of a traditional home. The architects shortened the ship to fit the water plot and made sure that the interior has enough space to house a modern home. Unlike most ship and barge conversions, this transformation eliminated the linear system of spaces and offers several sight lines that run the entire length of the ship and across different floors. One of the most important elements is the terrace that sits in the middle of the double-height space. Windows in the wheelhouse, portoles and the patio that leads onto the terrace provide ample natural light. Related: Coal barge in London converted into a sophisticated floating home The master bedroom functions as an independent living space and includes a pantry, bathroom, toilet and a sitting area. The kitchen sits at the core of the ship and provides a direct connection to the main living area. The wheelhouse acts as an alternative living room, which fits the overall concept of creating several seating areas throughout the interior. Related: Experimental floating office takes over a converted WWII barge The architects replaced the existing aluminum and single-glass windows with handmade mahogany frames and double glazing. An air-water heat pump extracts heat from the air and heats the ship through low-temperature floor heating. Photovoltaic panels can be installed on the roof in order to make the structure more energy-efficient. + ANA architecten

Here is the original post:
Rusting 1950s cargo ship transformed into a stunning modern floating home

Modern Brazilian home treats neighboring mountain as an extension of its green patio

January 4, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Modern Brazilian home treats neighboring mountain as an extension of its green patio

When designing a home in a country as verdant as Brazil , it’s important to retain a strong connection to nature. Obra Arquitetos does just that with LEnS House by creating an open design, unobstructed views of the beautiful Mantiqueira mountain range, and planting a suite of lush green plants throughout. The house provides a contemplative and reflective space for a couple. Organized around a small patio , it unfolds across different levels providing views of the central open space through curved glass . The building’s dialogue with nature intensifies with height. The outdoor experience starts with the views of the patio, which features a host of plant species. Related: Brazilian House Harnesses Natural Materials and Smart Design A staircase leads to a green roof , gradually opening up more expansive views of the surrounding landscape. + Obra Arquitetos Via Archdaily Photos by Nelson Kon

Go here to read the rest: 
Modern Brazilian home treats neighboring mountain as an extension of its green patio

JZA+D transforms a defunct Princeton gas station into a pumping pizza joint

November 9, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on JZA+D transforms a defunct Princeton gas station into a pumping pizza joint

Nomad Pizza is a popular restaurant located near a shopping center in Princeton, New Jersey. Elements of the original modernist structure are still present both in the interior and exterior of the building. However, its current appearance and organization lend themselves to the food industry venue, making the new structure appear as though it was built with its current function in mind. Related: Tulsa Architecture Firm Turns Route 66 Gas Station Into Their Office Before conversion The main challenge that JZA+D, experienced in revitalizing the older structure was adapting the existing drive-through service bays and garage doors to the building’s new use. The team closed off the bays and portals at the rear with cedar and storefront glazing , and installed specialized doors on the front to best utilize the large garage openings. This also facilitated a connection between the dining area and the exterior spaces, creating an awning-covered patio area used when the weather is warm. + JZA+D

Continued here: 
JZA+D transforms a defunct Princeton gas station into a pumping pizza joint

House H in Madrid is a villa that fits together like a jigsaw puzzle

July 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on House H in Madrid is a villa that fits together like a jigsaw puzzle

The house was designed for a well-known sports figure, with plenty of luxurious amenities. The ground floor accommodates the usual set of main living spaces, along with several patios that make the 14,000-square-foot house appear even bigger than it already is. Related: Mhelorza Architects’ MH Series of Bioclimatic Houses are Energy-Efficient Homes Made of Wood The first floor houses a flexible office space , guestroom, and play area for kids, while recreational and entertainment spaces like meditation rooms , gym, spa, and party areas occupy the basement level. On the outside, the facades of the main spaces are clad in stucco and feature prominent glass surfaces, while exposed concrete marks the position of the auxiliary spaces. A metallic, light-reflecting finish is features on the outside of the private quarters. + Abiboo Architecture Photos by Joao Morgado

Go here to see the original:
House H in Madrid is a villa that fits together like a jigsaw puzzle

Mabire-Reich’s Landscape House extension maximizes outdoor spaces

February 29, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Mabire-Reich’s Landscape House extension maximizes outdoor spaces

Read the rest of Mabire-Reich’s Landscape House extension maximizes outdoor spaces

Continued here:
Mabire-Reich’s Landscape House extension maximizes outdoor spaces

All-Natural Bug Spray Recipes That Actually Get The Job Done

July 7, 2015 by  
Filed under Eco

Comments Off on All-Natural Bug Spray Recipes That Actually Get The Job Done

Summer is the time of year for being outside, whether you are picnicking, camping, doing yard work, attending a sporting event, or simply enjoying a glass of wine on your patio. Unfortunately, pesky mosquitos and other bugs can ruin this relaxing…

See the rest here:
All-Natural Bug Spray Recipes That Actually Get The Job Done

Beautiful Wooden Home in Norway Is Built Around Forest Trees

August 27, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Beautiful Wooden Home in Norway Is Built Around Forest Trees

Read the rest of Beautiful Wooden Home in Norway Is Built Around Forest Trees Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , Botanical , Daylighting , forest , norway , patio , pine tree , Reiulf Ramstad Arkitekter AS , Square House , trees growing inside , Wood        

Read the original:
Beautiful Wooden Home in Norway Is Built Around Forest Trees

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1974 access attempts in the last 7 days.