EFGH designs a green recreational landscape for Rosario

August 9, 2011 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on EFGH designs a green recreational landscape for Rosario

Ritu Mathur: The Billboard Park Designed by EFGH Architectural Design Studio So far the city of Rosario, the industrial hub of Argentina, has been famous for its neoclassical architecture that has been retained over hundreds of years through its public and private buildings and tourists have thronged the city to have a look at the beautiful archaic buildings preserved through conscious efforts by its residents. But very soon, Rosario could also be known for its contemporary designed honeycomb structured park at the banks of Paraná River. Picture Gallery The Billboard Park Billboard Park by EFGH Architectural Design Studio The recreational park has been designed in such a way that it provides optimal spaces of public spaces. It also gives an opportunity to the visitors to view interactive designs and enjoy the breathtaking beautiful views of the Paraná River. The park has been named as Billboard park because of its unique structure which uses both the horizontal and vertical spaces. The vertical structure of the park has striking similarities with the bee hive and the visitors can stand on the small units of this billboard like structure and can have an eagle’s eye view of the river. The park is set in a triangular shaped plot of land and makes best use of the available space. The green side of the park faces the river and makes it an incredible experience to look at the river. The plants in the holes are grown in light weight soil free medium to avoid any kind of excess burden on the structure of the vertical park. There are a lot of niches in this structure from where the city of Rosario can be seen in a new light. The credit for designing this unconventional park goes to a New York based firm, EFGH Architectural Design Studio. The firm is known for creating unconventional and yet multipurpose buildings. The park is an example of using unconventional strategic approach in designing public spaces. Via: Evolo

Continued here:
EFGH designs a green recreational landscape for Rosario

Makeka Design Lab proposes a sustainable new center for IITA Research Hub

August 9, 2011 by  
Filed under Eco, Recycle

Comments Off on Makeka Design Lab proposes a sustainable new center for IITA Research Hub

Ritu Mathur: IITA Research Hub Designed by Makeka Design Lab Makeka Design Lab has proposed a sustainable solution for the expansion of the IITA Research hub in Dar es Salaam. The new center will be an important new home to those who are working to increase food security in Africa. The new structure, with an open and naturally illuminated hall, fosters leaerning and information sharing through a careful calibration of th open and flexible work environments with enclosed private space. Picture Gallery IITA Research Hub IITA Research Hub Designed by Makeka Design Lab What takes the proposed building to the next level, besides its quality research in the field of agriculture is the fact that energy efficiency has been given utmost importance during the building phase and hence is an integral part of the building. Active and passive – both kind of energy systems are given due place in the building. As a part of active energy system, a solar panel system has been at the core of the building. The roof of the building holds the solar panels at such an angle that it maximizes efficiency of solar cells. The footprints of the building are built in such a way that they minimize the solar load on the building and shield the building from extreme heat. Though solar power will be the primary source of electricity but a sound proof generator has been installed as a backup. For cooling the building, again energy efficiency has been kept at center stage. The ventilations are of two types: wind driven ones and stack ventilation. The louvers installed just below the roof line of the building make it possible for the cold air to pass through rooms as the hot air comes out. Besides passive energy systems are inbuilt throughout the building like natural day lighting, passive ventilation, etc., are integrated throughout the building. Rain water harvesting too has been integrated into the building through the ‘V’ shaped roof and is collected in a rain water collection tank at the base of the building. From there it gets filtered through various devices and then it is recycled throughout the building. The gray water from the building will also be recycled for reuse in the building and most possibly for irrigation purposes also. Via: MakekaDesign

Here is the original:
Makeka Design Lab proposes a sustainable new center for IITA Research Hub

Bad Behavior has blocked 4612 access attempts in the last 7 days.