Pavilion made from 300 pairs of blue jeans just popped up in Milan

April 5, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Pavilion made from 300 pairs of blue jeans just popped up in Milan

Here’s something we’ve never seen before: a structure made entirely of pants! Starchitects Diller Scofidio+ Renfro just unveiled a sprawling pavilion made from 300 pairs of blue jeans in Milan. The installation is called Linking Minds , and it re-interprets the idea of using ready-made modules (in this case pants) in architecture. The surreal jean canopy soars over the historic Palazzo Litta in Milan. While the individual pairs of pants represent the human scale of urban life, the meshed twisted structure points to a sense of community and the collective nature of architecture. Liz Diller engaged with the historical Palazzo Litta in 5VIE during Milan Design Week 2017 to reinterpret one of the most basic architectural elements: the roof. Formally, Diller’s suspended structure resembles the 3D-printed twisted mesh typically used for festivals. However, in this case the structure is realized with an unexpected, simple but iconic material: denim. Jeans are one of the most ubiquitous garments around the world, however they’re also very private and intimate items that we wear in direct contact with our skin. Related: 14 conversation-starting chairs that push the boundaries of design Jeans are also a curious object in terms of structure. Having two legs and one waist, it has an implicit structural logic that allows various combinations and spatial patterns. Connected waist-to-waist and cuff-to-cuff, and filled with air, the Linking Minds installation is a visually dynamic work of art and architecture that is one of the main landmarks of Milan Design Week 2017 . Diller Scofidio+ Renfro + Milan Design Week

More: 
Pavilion made from 300 pairs of blue jeans just popped up in Milan

This library shows how beautiful sustainable design builds community

April 5, 2017 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on This library shows how beautiful sustainable design builds community

This gorgeous new library just an hour’s drive from downtown Toronto is a true civic center with its welcoming light-filled spaces nestled into a hillside. Canadian design firm RDHA recently completed the green-roofed Waterdown Library in Hamilton, built to replace a smaller municipal building and designed with a strong focus on sustainability. The new 23,500-square-foot building houses the traditional library functions as well as several other civic spaces including two community multipurpose rooms, the Waterdown Public Archive, a satellite municipal services outlet, a community information office, and police services. The Waterdown Library’s cantilevered form draws inspiration from its surrounding landscape of the Niagara Escarpment, a massive rock ridge that overlooks Lake Ontario. RDHA writes: “The design process for this 23,500 square foot facility began with an acknowledgement of its dramatic site on the Niagara escarpment. Taking advantage of the topography to provide expression and access to the different programmatic elements in the building, the scheme engages and responds to the site by creating an architectural promenade that culminates in elevated south-facing views to Dundas street, the escarpment and Lake Ontario beyond.” By nestling the library into the hillside, the architects disguise the library’s bulk and create a building that looks one-story from the exterior but actually contains six levels. The slab-like building cantilevers over ten feet towards the southwest to mimic the escarpment’s rocky outcrop. Floor-to-ceiling glazing wraps around the building to lessen the library’s monolithic appearance. The building is also clad in four-inch-thick locally quarried limestone panels and sixteen-foot-high solar fins. Related: Golden Gate Valley Library is a Solar-Powered LEED Gold Renovation in San Francisco The library’s focus on energy efficiency begins with reliance on natural lighting thanks to the full-height glazing and sawtooth-style skylights. Solar heat gain is mitigated by the ceramic frit pattern on the double-glazed, argon-filled, low E-glass. Douglas fir used for solar shading and for interior cladding and furnishing was sourced from the demolished Hamilton Central Library. Recycled, low-VOC , and local materials are used throughout the building. A sloping green roof tops the library, while bioswales filter and funnel stormwater runoff into an underground rainwater collection system. The Waterdown Library has become a major gathering place for the Hamilton community and the greater region, and has seen a 150 percent increase in visitor numbers compared to the old library it replaced. + RDHA Via Architectural Record Images via Tom Arban

Here is the original: 
This library shows how beautiful sustainable design builds community

Bad Behavior has blocked 1092 access attempts in the last 7 days.