The geometric Black House captures light and views from multiple angles

February 1, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on The geometric Black House captures light and views from multiple angles

When architect Benjamin Heller of Radolfzell-based architectural practice Freier Architekt designed the Black House, he took design inspiration from the project’s location near the boundary of Germany and Switzerland . Created to mimic a boundary stone cut by hand, the Black House is an angular, multifaceted building that appears to conspicuously mark the edge of the small village in which it resides on the German border. More than just an exercise to emulate a distinctive stone, the home’s geometric form is optimized to take in panoramic views of the landscape and natural light as part of the project’s embrace of nature. Located in the charming health resort Öhningen located close to Lake Constance, Germany, the Black House expresses the client’s love of nature in not only its location and framed landscape views, but also with its solid timber construction and energy-efficient technical equipment. For example, the house is sustainably heated with a system that uses a ground collector and heat pump . Spanning an area of 325 square meters, the Black House features two floors with a mix of public, semi-public and private spaces throughout as requested by the client. The home is entered from the east side, where a door opens up to a long hallway that branches off to a variety of rooms that includes sitting rooms, bathrooms and the ground-floor bedroom. Upstairs, an open-plan living room, kitchen and dining area dominate the majority of the floor plan and connect to a south-facing outdoor patio . On the east side is the master bedroom. Related: Experimental prefab home eschews fossil fuels in Geneva “The ‘Black House’ is explicitly oriented toward the landscape and the water,” the architect explained of the massing and the large expanses of glass. “The spacious areas and rooms inside the building are extended in southern direction. The clear and restrained interior design directs one’s eye instinctively to the outstanding panoramic view with the beautiful landscape. The light, polished screed and the parquet flooring of dark oak result in a harmonic but also contrasting interaction.” + Benjamin Heller Via ArchDaily Images via Benjamin Heller

Read more from the original source:
The geometric Black House captures light and views from multiple angles

A striking modernist home in Joshua Tree can be yours for $498K

July 27, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on A striking modernist home in Joshua Tree can be yours for $498K

If you’re a fan of multidisciplinary American artist Fritz Haeg , here’s your chance to own and live inside one of his unique works. Located in Joshua Tree , this eye-catching, Haeg-designed home has hit the market for $498,000. Sandwiched between two large five-acre Bureau of Land Management (BLM) parcels, this Joshua Tree home offers spectacular views in every direction. Located on a 45-acre lot at 2373 Arizona Road , this Fritz Haeg Joshua Tree home is a one-of-a-kind design spanning 721 square feet with one bedroom and one bathroom. Given its desert surroundings, the residence was built with high-efficiency heating and cooling as well and insulated glass to lower the energy footprint. The custom-build house sits on a concrete slab foundation. Concrete has also been used for the flooring throughout the interior and on the outdoor patio. The glazed entrance to the home is recessed behind an arched overhang, and transom windows and sidelights let in additional natural light. Instead of a foyer, the interior immediately opens up to the dining room with a compact kitchen area behind it. A low dividing wall separates the eat-in kitchen from the living area bathed in daylight. Large windows frame panoramic views of the outdoors. Related: These tiny steel cabins in Joshua Tree epitomize off-grid design Located on the opposite side of the home from the dining area, the bedroom is similarly cocooned in an arched room with curved timber walls that extend seamlessly to form a barrel ceiling. This bedroom is also separated from the central living area by a top-mounted patterned sliding door. The custom bathroom is tucked into the rear of the house in a cylindrical volume made of corrugated metal . The house also opens up to a covered back patio, where residents can truly embrace the desert landscape. + 2373 Arizona Road Images via Paul Karr

View original here:
A striking modernist home in Joshua Tree can be yours for $498K

Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

July 27, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

Cities across the world are reclaiming their waterfronts – and that includes London, where a series of verdant gardens are sprouting to reconnect the populace with the Thames River. As part of the Nine Elms Riverside Strategy to revitalize the waterfront in South West London, local architecture practice Studio Weave was tapped to design a landscaped pavilion that draws inspiration from the bygone industrial era. Raised on timber-clad steel columns, the pavilion—called the ‘Nine Elms Thames Walk Pavilion’—combines copper-coated water tank panels with a lush and elevated garden that provides habitat for wildlife and shelter for passersby. Completed this month in collaboration with Churchman Landscape Architects , the Nine Elms Thames Walk Pavilion is part of a larger scheme to beautify the Thames Riverside Walk. The ground-level planters and the raised pavilion are both constructed with the same proprietary metal panels—typically used for water tanks—that have been sprayed with a copper finish in reference to the area’s industrial legacy. Over time, these panels will develop a natural green patina as they weather the elements. “Fabricated from copper coated water tank panels, the pavilion cradles a medley of rich foliage that acts as a honey pot for creatures great and small,” explains Studio Weave in a project statement. “Hawthorn trees, and a rainbow of grasses and perennials will create a home for wildlife as well as a splash of seasonal colour to the thoroughfare. Habitat is also created by the cladding to the water tower forming House Sparrow terraces. The area is known to host the House Sparrow, ‘Passer Domesticus,’ a species undergoing severe population decline.” Related: Magical new classroom reconnects children with nature in the UK To bring an extra splash of color to the structure, print artist Linda Florence was invited to design the colorful pattern on the screen-printed timber columns. The rope-work and abstract motifs also add interest to the installation. The Thames Walk Pavilion also provides furniture and equipment for use at Bourne Valley Wharf. + Studio Weave Images by Ollie Hammick

See the rest here: 
Colorful raised gardens bring greenery and shelter to the Thames riverfront

Gabion walls and recycled steel panels for an outstanding green home in Texas

June 6, 2016 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Gabion walls and recycled steel panels for an outstanding green home in Texas

The house comprises a series of interconnected modules stretching from the front porch to the garage. Two outdoor patios demarcate different functions, with the entry patio acting as a covered porch. The second one separates the main living area, including the kitchen and dining room, from the study, children’s room and utility spaces. It can also be used for outdoor grilling and connects the powder room with the swimming pool . Related: Casa Gavion Uses a Breathing Gabion Wall To Keep Cool in Baja, Mexico The roof of the elongated volume is clad in recycled corrugated steel panels with a weathered finish. Together with a visually dominant gabion wall, which shelters the pool area from outside views, it acts as a modern interpretation of some of the iconic elements of the Texas vernacular , and a beautiful example of critical regionalism. + Buchanan Architecture Via Archdaily Photos by James F. Wilson

Read the rest here: 
Gabion walls and recycled steel panels for an outstanding green home in Texas

Continental Tire looks to dandelions for a more sustainable tire

June 6, 2016 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Continental Tire looks to dandelions for a more sustainable tire

Spring, it seems, has come and gone in the temperate Northern Hemisphere, and with it, the ubiquitous dandelion . The tenacious ” weed ” provides one of the earliest food sources for bees emerging after winter’s end and dots the early spring landscape with color. Used for food and wine , the dandelion can also be a natural source for rubber. While the rubber tree is the traditional plant used to manufacture rubber, the roots of a specific Russian variety of dandelion also contains the natural latex material used to manufacture tires. Continental Tire hopes to harness the dandelion’s latent ability to produce a more sustainable type of tire. Dandelions could prove to be advantageous over rubber trees in several key ways. The yellow perennial grows in poor soil , which allows it to be cultivated without displacing food crops from arable land. Its hardiness in cold climates allows the plant to be grown along a wide range. While the harvest and transport of rubber from trees is energy intensive, the shorter distance from dandelion field to factory to consumer would reduce the carbon footprint of the raw material. Dandelions can also be harvested within a year of planting, while rubber trees require seven years before they begin to produce latex. Related: Dutch Biotech Firm to Make Car Tires From Hybrid Dandelion The scientists leading the project were awarded the prestigious Joseph von Fraunhofer Prize for their groundbreaking work. Continental Tire aims to roll out its dandelion rubber tire over the next five to 10 years. The company is currently testing its tire design to produce a high-quality product that also reduces vehicle vibration. If Continental Tire is successful with its mass production of dandelion tires, it could have a significant positive environmental impact on the rubber industry. Via CNET Images via Coen Dijkman / Flickr and  Flickr

View post:
Continental Tire looks to dandelions for a more sustainable tire

Toyota’s new Texas headquarters will get 25% of its power from the sun

June 6, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on Toyota’s new Texas headquarters will get 25% of its power from the sun

Toyota is greening up their game in a big way. Next year the automaker is scheduled to move its North American headquarters from Southern California to Plano, Texas and when it opens, the new building will pull energy from the sun to keep the lights on. Toyota has announced that its new home will be powered by a 7.75-megawatt solar power system, which will be the largest corporate office on-site solar installation among non-utility companies in the state of Texas. Toyota expects the system to generate up to 25 percent of the energy the new headquarters will need. While 25 percent may not seem like a lot, the automaker estimates the solar system will reduce carbon dioxide emissions by 7122 metric tons, or the equivalent of almost 1,000 homes electricity usage for a year. The solar array is part of Toyota’s goal to achieve USGBC Platinum LEED Certification for its new home. Related: Toyota Prius has the best gas mileage of any car Consumer Reports has ever tested “We are dedicated to making sure our new headquarters campus supports – even redefines – Toyota’s commitment to the environment,” said Kevin Butt, Regional Director, North American Environmental Division. “The Plano solar system will not only reduce our environmental footprint and educate team members about renewable energy, it moves us closer to Toyota’s 2050 global environmental challenge to eliminate carbon emissions in all operations.” The 2.1-million square foot headquarters should open by early 2017, according to the company. It will also employ up to 4,000 employees and an additional 1,000 contractors. + Toyota All images © Toyota

Go here to see the original: 
Toyota’s new Texas headquarters will get 25% of its power from the sun

Morphing cubby house gives kids control of play space

November 29, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Morphing cubby house gives kids control of play space

This gorgeous striped cubby house by architectural firm Nixon Tulloch Fortey can expand and shrink to create a flexible play area for children. With flaps that open to let in the outside air and form an outdoor patio, this two-story playhouse can accommodate a single child for solo play, or a small group. READ MORE >

Read the original: 
Morphing cubby house gives kids control of play space

Gigantic wooden megaphones amplify the sounds of the forest in Estonia

November 29, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Gigantic wooden megaphones amplify the sounds of the forest in Estonia

Read the rest of Gigantic wooden megaphones amplify the sounds of the forest in Estonia

Read the original: 
Gigantic wooden megaphones amplify the sounds of the forest in Estonia

Dramatic timber-clad N House turns difficult terrain into a design advantage

May 27, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Dramatic timber-clad N House turns difficult terrain into a design advantage

Read the rest of Dramatic timber-clad N House turns difficult terrain into a design advantage Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: challenging plot of land , challenging site , children’s play space , difficult site , difficult terrain , floor to ceiling glass doors , fukuoka , japanese architecture , N House , N House by Roote , outdoor patio , Roote , timber , timber clad architecture

More here:
Dramatic timber-clad N House turns difficult terrain into a design advantage

Audi R8 e-tron is a stylish interpretation of the autonomous vehicle

May 27, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Audi R8 e-tron is a stylish interpretation of the autonomous vehicle

Audi has just unveiled its latest autonomous concept car. The R8 e-tron piloted driving concept was revealed at the CES Asia show in Shanghai, China. The R8 e-tron piloted driving concept is based on the fully electric 2017 R8 e-tron , but features a host of scanners, cameras and sensors to allow it to fully drive on its own. Audi says that the piloted driving technology will be available to customers within the next two years. Read the rest of Audi R8 e-tron is a stylish interpretation of the autonomous vehicle Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: AUDI , Audi autonomous car , audi electric car , Audi R8 , Audi R8 e-tron , autonomous car , ces , CES Asia , green car , green transportation , r8 e-tron

More here: 
Audi R8 e-tron is a stylish interpretation of the autonomous vehicle

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1342 access attempts in the last 7 days.