Gorgeous live/work home in Melbourne is built with recycled materials

January 15, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Gorgeous live/work home in Melbourne is built with recycled materials

Austin Maynard Architects completed their latest project, a 12-month build that’s stunning, playful, and eco-friendly. Commissioned by a couple that works from home, the Kiah House is a live/work extension in North Fitzroy, Melbourne that comprises a master bedroom and a treehouse-like office stacked on top. The beautiful home draws inspiration from Japanese and Buddhist influences to create a modern sanctuary that embraces outdoor living and contemporary art. The Kiah House was constructed as an extension to an original 1927 Victorian-era house and to meet the clients’ desires for “a sanctuary” with a “strong and positive vibe.” The original weatherboard home was renovated with a new spacious kitchen and dining area that spills out to an outdoor deck. Two bedrooms, a lounge, and a bathroom are also located in the original cottage. The master bedroom en suite is placed in the extension’s ground floor and is screened with operable louvers from street view. “At Kiah House we were charged with the task of creating spaces, both private and shared, that spill out into the garden and yet adaptable enough to create solitude and privacy when needed,” wrote the architects. “The master bedroom ‘haven’ has a dedicated Buddhist prayer space and opens up to the garden and ponds via sliding double-glazed glass panels blurring the lines between inside and outside. The towering lemon scented gum tree is enclosed by a small deck area, a place for the owners to “sit and meditate”.” The bedroom roof is also covered in plants and edible vegetation that can be seen from the second-story office, which also overlooks the gum tree canopy. A colorful mural called ‘Awakened Flow’ by artist Seb Humphreys of Order 55 was painted on the office’s spotted gum cladding. Related: Swanky laneway house in Melbourne is built from recycled red brick The renovation of the home and the addition of an extension were completed with sustainability in mind. Timber salvaged and recycled from the CSR sugar mills in nearby Yarraville is used throughout the kitchen, while the red clay bricks that line the bathroom were all reclaimed and hand-cleaned from demolition sites around Victoria. The home is optimized for natural light, passive solar gain, and natural ventilation. All windows are double-glazed and high performance insulation is used throughout. Collected roof water is reused for irrigation and to flush toilets. A solar array has also been installed on the roof. + Austin Maynard Architects

Go here to see the original:
Gorgeous live/work home in Melbourne is built with recycled materials

Charred timber home perched above Silicon Valley takes cues from nature

January 15, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Charred timber home perched above Silicon Valley takes cues from nature

High above Silicon Valley sits a striking home with a two-story volume clad in blackened cedar. Schwartz and Architecture designed the residence, named Shou Sugi Ban House after the traditional Japanese method used to burn the wood to wrap it in a layer of carbon highly resistant to water, fire, and mold. The charred timber volume is an extension to an existing one-story home, the interior of which was also substantially remodeled by the architects. Located on the crest of a hill in Los Gatos, California, Shou Sugi Ban House is a 4,350-square-foot renovation and expansion project that takes inspiration from the surrounding landscape, including the texture and look of boulders, bark, and leaves. “Enlarging an existing home that has an already strong and complete architectural character can be challenging,” wrote the architects. “Here, we anchor the existing one-story home with a new two-story independent volume, using it both as punctuation mark and counterpoint to the existing composition. We clad the addition in traditional Japanese Shou Sugi Ban burnt cedar siding both to anchor home with site and to create the visual weight necessary to anchor the existing exuberantly-roofed horizontal building.” Related: Stunning Lake Michigan home is built from dying ash reclaimed onsite In contrast to the extension’s dark facade, the airy interior features whitewashed walls with natural textures applied throughout. A family room occupies the lower level while a bedroom is placed upstairs. Views of the outdoors are framed through large full-height glazing making it feel as if the interior is open to the outdoors. A particularly beautiful feature of the new extension is the minimalist floating staircase made of painted-steel and cantilevered walnut treads that the architects liken to leaves growing on a branch. + Schwartz and Architecture Images via Matthew Millman

Go here to read the rest:
Charred timber home perched above Silicon Valley takes cues from nature

House in a Warehouse: Splinter Society Architecture Turns Old Warehouse Into Garden Oasis Home in Melbourne

July 18, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on House in a Warehouse: Splinter Society Architecture Turns Old Warehouse Into Garden Oasis Home in Melbourne

Read the rest of House in a Warehouse: Splinter Society Architecture Turns Old Warehouse Into Garden Oasis Home in Melbourne Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , adaptive reuse , australia , Birdsmouth Constructions , eco design , eco home , fitzroy , garden oasis , green architecture , Green Building , green design , green home , green house , green renovation , house in a warehouse , house within a warehouse , material reuse , Melbourne , north fitzroy , rainwater collection , salvaged materials , splinter society , Sustainable Building , sustainable design , warehouse , warehouse home , warehouse renovation        

Continued here:
House in a Warehouse: Splinter Society Architecture Turns Old Warehouse Into Garden Oasis Home in Melbourne

Charming A-framed Home in the Woods Gets a Glass Box Extension

July 18, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on Charming A-framed Home in the Woods Gets a Glass Box Extension

Read the rest of Charming A-framed Home in the Woods Gets a Glass Box Extension Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Architecture , belgium , Daylighting , dmvA architects , extension , Glass Cube , glazed renovation , green renovation , house        

More here: 
Charming A-framed Home in the Woods Gets a Glass Box Extension

New Biodegradable ‘Seeded’ Concrete Sprouts Living Plants!

July 18, 2013 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on New Biodegradable ‘Seeded’ Concrete Sprouts Living Plants!

William Lee Surface Design has developed a biodegradable ‘seeded’ concrete in collaboration with a materials scientist and  Shire Green Roof Substrates Ltd . The unique concrete provides an opportunity to welcome nature within architectural design, as well as provide a solution to lost habitats of native wildlife and flower species. With a similar consistency of regular concrete, the seeds start to germinate once water is added to the material. Plant growth through the substance slowly breaks down the material, which then decomposes into soil to make it completely biodegradable. + William Lee Surface Design The article above was submitted to us by an Inhabitat reader. Want to see your story on Inhabitat ? Send us a tip by following this link . Remember to follow our instructions carefully to boost your chances of being chosen for publishing! Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Biodegradable ‘Seeded’ Concrete , seeded concrete biodegradable concrete , william lee , william lee surface design        

Here is the original post:
New Biodegradable ‘Seeded’ Concrete Sprouts Living Plants!

Bad Behavior has blocked 1314 access attempts in the last 7 days.