Luxury resort in Bali pays homage to traditional village design

March 25, 2020 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Already well-known for creating large-scale public works like eco-parks and museums, Dutch architectural practice OMA has added yet another stunning project to its impressive portfolio — a luxury resort in Seminyak, Bali. According to the architects, the inspiration behind the Desa Potato Head resort is the area’s traditional villages, and the resort’s layout recalls this through the use of traditional Balinese building techniques and reclaimed materials . Located on the beach, the beautiful eco-resort is unique in that it is not designed to be another luxurious but impersonal getaway, where tourists just lounge for hours, sipping on mixed drinks in the warm sunshine. Rather, the resort’s design is an architectural attempt to connect visitors to the local community’s traditions. Related: Reclaimed materials star in this surf villa with ocean views in Bali “The essence of Bali lies in the interaction between different cultures,” architect and OMA partner David Gianotten explained. “Our design for the Potato Head Studios offers both private guest rooms and facilities, and public spaces, to encourage exchange between different kinds of users, challenging the ubiquitous Balinese resort typology that paradoxically emphasizes hotel guests’ exclusive enjoyment, detached from the life of the local community.” As part of that strategy, the architects incorporated several traditional building techniques and materials into the resort’s construction. For example, the building’s elevated layout was inspired by the raised courtyards typically found throughout Indonesia. Made up of three large volumes, the complex is lifted off the ground by a series of thin columns. Guests can enjoy the spacious common areas that lead out to the beach or to the rooms via corridors of handmade breeze block walls that cast light and shadows in geometric patterns. Often used for celebrations and cultural events, this indoor/outdoor space is covered with extensive native vegetation , which creates a strong connection to Mother Nature. To take in the incredible views, guests can also make their way up to the massive rooftop terrace, which provides stunning, 360-degree views. With most of the work done by local craftsmen, much of the hotel consists of either recycled or reclaimed building materials. The cladding of the spacious courtyards and zigzagging walkways is comprised of cement casing and reclaimed wood boards. Additionally, local artisans handcrafted the resort’s woven ceilings from recycled plastic bottles . The private suites feature terrazzo flooring made from waste concrete. Decorations throughout the spaces include wood furnishings and artworks from various local artists. + Desa Potato Head + OMA Via Design Milk Photography by Kevin Mak via OMA

See the original post: 
Luxury resort in Bali pays homage to traditional village design

1971 Airstream gets glossy modern makeover, off-grid power

March 9, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on 1971 Airstream gets glossy modern makeover, off-grid power

Although we’ve covered some gorgeous  Airstream renovations  over the years, there’s always one project that really blows our design-loving minds. This beautiful retrofit of a 1971 Airstream by Idaho-based  Traverse Design + Build is simply incredible. Once covered with a rusted out exterior and filled with a dingy avocado-green interior, the 27-foot trailer is now a gleaming contemporary home-on-wheels that can run completely off-grid . Though the team behind Traverse Design + Build had quite a few  Airstream conversions under their belts, when they saw an old 1971 Airstream Overland International for sale, they knew it would be a massive undertaking. The entire aluminum hull was almost entirely oxidized, and the outdated interior (comprised of avocado-green appliances, rotten flooring and yellow walls) was screaming to be put out of its misery. Related: A 1989 Airstream is converted into a modern home on wheels for a family of 6 In addition to the  Airstream’s rundown exterior and interior, all of the trailer’s electrical systems, which had been “modified” over the years, were completely shot. “There were electrical modifications that were done to it which were extremely dangerous,” said Jodi Rathbun, owner and founder of Traverse Design + Build. “We were surprised it never caught on fire, and that no one had been electrocuted.” To begin the arduous  renovation process , the team went to work on the exterior. According to Rathburn, just polishing the exterior to bring out its signature silver shine took more than 160 hours. Once the exterior was set and the hull’s trim repaired, it was time to tackle the interior space. The first step was to gut the interior almost entirely. The dilapidated, nearly 50-year-old trailer had little inside to reuse, but the team managed to retain some of the original elements  whenever possible. For example, they were able to reconfigure some of the existing storage cabinetry and some of the electrical and plumbing systems were able to be repaired. Other than that, the trailer’s interior living space was completely overhauled. To brighten up the space, a fresh coat of all-white paint was used on the walls and ceiling, and engineered maple floors were installed to give a little bit of warmth to the  interior design . The kitchen was built out with white IKEA cabinetry that contrasts nicely with the Tiffany-blue upper cabinetry, which was kept in place as a nod to the trailer’s long history. Throughout the space, the team managed to use ethical, sustainable, and fair-trade items to decorate. Not only did the designers manage to breathe new life into the 1971 Airstream, but they also enabled the trailer to run off-grid. A 510-watt  solar system generates enough power to run off-grid for extended periods. Additionally, there is an on-demand water heater, and LED lighting was installed throughout. The bathroom even features a Nature’s Head composting toilet, again enabling the trailer to be self-sustaining. “We built this so that it could be used off-grid, and away from power and water hookups for extended periods,” said Rathbun. + Traverse Design + Build Via Dwell Images via Traverse Design + Build

More here: 
1971 Airstream gets glossy modern makeover, off-grid power

Earth911 Inspiration: Love of Nature Transcends — Jimmy Carter

February 7, 2020 by  
Filed under Eco

Comments Off on Earth911 Inspiration: Love of Nature Transcends — Jimmy Carter

This week’s quote is from Jimmy Carter, the 39th president … The post Earth911 Inspiration: Love of Nature Transcends — Jimmy Carter appeared first on Earth911.com.

Go here to see the original:
Earth911 Inspiration: Love of Nature Transcends — Jimmy Carter

Maven Moment: Go Play Outside!

January 29, 2020 by  
Filed under Eco

Comments Off on Maven Moment: Go Play Outside!

I can still hear my mother and grandmother telling my … The post Maven Moment: Go Play Outside! appeared first on Earth911.com.

Go here to see the original:
Maven Moment: Go Play Outside!

Earth911 Inspiration: John Muir Reminds Us of Nature’s Web

January 17, 2020 by  
Filed under Eco

Comments Off on Earth911 Inspiration: John Muir Reminds Us of Nature’s Web

This week’s quote comes from naturalist, conservationist, and co-founder of … The post Earth911 Inspiration: John Muir Reminds Us of Nature’s Web appeared first on Earth911.com.

See the original post:
Earth911 Inspiration: John Muir Reminds Us of Nature’s Web

Transparent, prefab tiny cabin offers the best views of the Italian Alps

January 16, 2020 by  
Filed under Green

Comments Off on Transparent, prefab tiny cabin offers the best views of the Italian Alps

If you need a little getaway, there is a beautiful, tiny cabin retreat in the Italian Alps calling your name. The Immerso cabin, which is available to rent on Airbnb , is a prefabricated timber cabin with transparent roofs and walls that allow guests to completely “immerse” themselves in nature while trying to find serenity in an increasingly stressful world. Designed by Italian architects Fabio Vignolo and Francesca Turnaturi, the Immerso cabin sleeps up to two people. Located in the fairytale-like setting of the Chisone Valley in the western Piedmont, the timber cabin is surrounded by breathtaking views. In fact, according to the architects, this pristine location is what inspired the Immerso design — to meet the “increasing human need to live strictly connected to the nature.” Related: These solar-powered prefab cabins can be set up in just 4 hours Manufactured offsite using CNC-cut birch plywood panels that slot together easily, the prefab cabin measures a total of just 65 square feet. Its transparent, A-frame roof and walls add a spacious feel to the interior; however, curtains can be drawn to provide a bit of privacy. Two large doors open completely to reveal the minimal interior, which is comprised of a double bed and coffee table. In case you are wondering, there is a shared bathroom on the property as well for when nature calls. Currently located approximately 1,900 meters above sea level in the Italian Alps, the tiny cabin was designed to be easily transportable and assembled in nearly any location. The prefabricated design allows the structure to be assembled in just two hours. Additionally, the cabin is elevated off the ground on a platform in order to leave minimal impact on the natural environment. The Immerso cabin is available for rent on Airbnb starting at about $130 a night. + Airbnb Images via Immerso Glamping

Read more from the original source:
Transparent, prefab tiny cabin offers the best views of the Italian Alps

Earth911 Podcast: U.K. Environmental Leader Tony Juniper on Rainforest Awareness & Restoration

December 9, 2019 by  
Filed under Eco

Comments Off on Earth911 Podcast: U.K. Environmental Leader Tony Juniper on Rainforest Awareness & Restoration

Tony Juniper spent a lifetime traveling the world’s rainforests and … The post Earth911 Podcast: U.K. Environmental Leader Tony Juniper on Rainforest Awareness & Restoration appeared first on Earth911.com.

View original post here:
Earth911 Podcast: U.K. Environmental Leader Tony Juniper on Rainforest Awareness & Restoration

Striking, sinuous home outside of So Paulo is inspired by the shape of native pine trees

December 3, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Striking, sinuous home outside of So Paulo is inspired by the shape of native pine trees

Rio de Janeiro-based Mareines Arquitetura has unveiled a striking home tucked into the mountainous region near São Paulo. The Pinhão House boasts a unique, elliptical volume with various levels and a leaf-shaped roof that juts out over a covered swimming pool, which is also integrated into the home’s curved shape. Located in Campos do Jordão, the Pinhão House is a gorgeous design with a curvaceous volume surrounded by nature, and it was also built by local craftsmen using locally sourced, natural materials . The massive home spans four levels, with a garage and wine cellar on the ground floor and the main living area on the first floor. Related: Eco-friendly guesthouse in Brazil sports a green roof and rammed earth walls The main floor comprises a large social area that is enclosed by a wall of floor-to-ceiling glass panels to provide stunning views of the nature that surrounds the home. Various glass doors open up to a wrap-around, open-air porch. Below the main living space, a winding ramp leads to an indoor spa area with a massive swimming pool and sauna. Four bedroom suites and a home office with 180-degree views of the mountains and native Araucaria trees are located on the highest level. These trees were essential to the design , because they inspired the structure’s unique, curving volume. According to the architects, “The building shape sprouted like a fallen Pinhão, one of the many particles that form the fruit of the local Araucaria trees. An organic, sinuous form that seems to weave through the trees and winds. Instead of stairs, ramps. Instead of corridors, compressions and expansions of the internal sculptural contiguous spaces. This manipulation of the spaces together with the use of ramps enhances the importance of the sensorial experience of the architecture.” Bold curved walls, windows and cabinetry flow throughout the space, creating fluid connections between each level, which are joined via a long, winding ramp. Natural materials, such as wood walls and stone accents, create a cozy and warm atmosphere. These materials were all crafted by local artisans of Campos do Jordão. + Mareines Arquitetura Via ArchDaily Photography by Leonardo Finotti via Mareines Arquitectura

Read the original:
Striking, sinuous home outside of So Paulo is inspired by the shape of native pine trees

Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

December 3, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

Blending contemporary design with natural materials, Washington-based residential architecture firm Gelotte Hommas Drivdahl Architecture completed a stunning timber home that feels like an extension of its alpine forest environment. Created for a homeowner who wanted a residence that echoed the tranquility of its mountain surroundings, the aptly named Cedar Haven was built mainly from timber and stone — much of which was reclaimed from the site itself. Several salvaged logs and other found objects from the surroundings were deliberately left in their natural state to emphasize the organic beauty of the design. Located on a site where a previous log home once stood, Cedar Haven was created in response to the client’s desire for a more contemporary house that still exuded the warm, rustic feel of a traditional log cabin . The result is a stunning, custom home that features a dramatic, light-filled great room with a massive stone fireplace, a sculptural spiral staircase and custom, handcrafted details throughout. The natural materials palette and large windows — particularly those in the double-height great room — blur the boundary between indoors and out. Related: A traditional log cabin in Colorado is the perfect winter wonderland retreat “The Cedar Haven project draws inspiration from the surrounding natural beauty,” the architects explained in a project statement. “Inside, vertical lines and artful asymmetry mimic the forest outside the soaring great room window. A staircase of spiraling posts echoes a grove of trees , and a colorful petrified stump captures the attention of all who enter.” In addition to the petrified stump, reclaimed wood is used for statement design pieces in the home. Cedar trunks act as eye-catching pillars inside and outside of the house, while a twisted tree trunk frames one of the three stone fireplaces. Reclaimed stones were also used to build the fireplaces and chimneys. + Gelotte Hommas Drivdahl Architecture Photography by Benjamin Benschneider via Gelotte Hommas Drivdahl Architecture

Here is the original post: 
Cedar Haven is a forest retreat made with reclaimed logs

We Earthlings: Saving a Rainforest Lowers CO2 Levels

November 26, 2019 by  
Filed under Eco

Comments Off on We Earthlings: Saving a Rainforest Lowers CO2 Levels

Existing rainforests are our most effective natural method to prevent … The post We Earthlings: Saving a Rainforest Lowers CO2 Levels appeared first on Earth911.com.

Read more from the original source:
We Earthlings: Saving a Rainforest Lowers CO2 Levels

Next Page »

Bad Behavior has blocked 2562 access attempts in the last 7 days.