Former camping site turned into gorgeous family home clad in charred wood and natural stone

January 11, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Former camping site turned into gorgeous family home clad in charred wood and natural stone

When tasked with creating a family home in Austin, local firm, Michael Hsu Office of Architecture , decided to go with a blend of charred wood , locally-sourced stone and glass panels. The result is the stunning Llano retreat, a design that was strategically built to embrace the natural landscape, while providing a contemporary, but cozy living space.   Situated along the Llano River in central Texas, the building site was used for years by the family as a camping and fishing spot for the weekends. After years of spending the warm Texas nights under a pole structure with metal roof, the family finally decided to put up a proper shelter, in the form of a beautiful family home that was specifically designed to take advantage of the idyllic natural setting. Related: Stunning Costa Rican beach home uses passive features to stay cool “After years of getting to know the ranch land, the family chose a site for their home at the top of a hill overlooking the river, only accessible through a low-water crossing,” said the team. “The design is a result of the knowledge of the landscape and the desire to retain the connection to nature.” The U-shaped layout of the home allowed the architects to bring the outdoors into the living space via a front courtyard . In the back of the home, the natural landscape consisting of trees, shrubs and wildflowers was left in its natural state. The home’s exterior is clad in locally-sourced limestone and wood charred in the Japanese shou sugi ban style.   Large glass panels not only further connect the interior with the exterior, but also flood the home with natural light. Large roof overhangs shade the windows during the hot summer months, but allow sunlight to enter the home during the colder months, reducing the need for artificial heating. The home’s doors and operable windows were strategically placed to enable air circulation. Inside the home, the interior design , led by the team from Laura Roberts Design, was focused on providing the family with a rustic yet cozy atmosphere. Double-height ceilings were clad in warm Douglas Fir and crossed with expose beams, giving the home a modern cabin feel. Floor-to-ceiling glass panels enable the homeowners to comfortably enjoy the stunning views from virtually any corner of the home. From the large kitchen, sliding glass doors open up to an outdoor space. + Michael Hsu Office of Architecture Via Dezeen Photography by Casey Dunn

See the rest here: 
Former camping site turned into gorgeous family home clad in charred wood and natural stone

Lake house in Chile built with reclaimed wood melts into the forest

August 6, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Lake house in Chile built with reclaimed wood melts into the forest

Just north of Chilean Patagonia, a beautiful, low-impact lake house blends into its incredible forest landscape, virtually invisible to the naked eye. Designed by architect Juan Pablo Labbé , Casa LM’s use of reclaimed wood and glass creates a strong relationship between the family home and its idyllic surroundings. Located on the shore of Lake Llanquihue, just a few kilometers to the east of Puerto Varas, the CL Home is located on the edge of a dense forest. The building lot has a slight slope that ends at the lake’s shoreline, creating the ideal space for a family lake home . Related: Beautiful cabin pops up in ten days with minimal landscape disturbance The concept for the design was born out of two main pillars. First, the home had to fit into an existing clearing to minimize impact on the environment. Secondly, the design had to incorporate distinct features in accordance with the seasons so that the home could be used year-round. The resulting space, which is over 2,000 square feet, is made out of local materials , with reclaimed wood as the main element. The design of the home incorporates just one single volume topped with a slightly slanted roof, whose shape virtually camouflages the home into the terrain. The area is known for its heavy rains, so the slanted roof helps direct rainwater to the back of the home. Designed to accommodate six people during the summer months, the home allows the owners and their family to take full advantage of the large open-air terrace that overlooks the lake. As part of the design process, the team decided to leave space for the existing trees to grow up through the deck, further connecting the home to its surroundings. In the winter months, the home is used by just two people, who spend most of the time inside, enjoying the home’s warm, cabin-like atmosphere. The interior space remains closely connected to the outdoors thanks to the interior finishings, made with wood  reclaimed from an old house. At the heart of the living space is a beautiful fireplace that helps keep the space warm and cozy during the winter months. The floor-to-ceiling glass panels, which look out over the lake, create harmony with the exterior as well. The large windows flood the home with natural light and offer spectacular views year-round. + Juan Pablo Labbé Via Archdaily Photography by Francisco Gallardo

More:
Lake house in Chile built with reclaimed wood melts into the forest

Tiny pod-like home balances on single concrete pillar

January 26, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tiny pod-like home balances on single concrete pillar

Although typical country homes tend to blend into their natural surroundings, some are just made to stand out. Built by Prague-based architect Jan Sepka , House in the Orchard is a concrete-clad tiny home set on a single concrete pillar in the middle of a green field, looking as if it just plopped down from outer space. Although the tiny home design may look extremely contemporary, its concept was inspired by the natural green surroundings. The inclined slope of the landscape led the design’s unique volume and support. From most angles, the home appears to be floating above the green space, but there is a steel footbridge that leads to the entrance from the other side. Related: Romantic Treehouse huts are tucked away in Beijing’s tranquil mountains Although completely supported by a reinforced-concrete foundation, the home has a timber frame , which was designed digitally. A light natural wood makes up the interior walls and the sloped double height ceiling, which gives the compact area a surprisingly spacious feel. Thanks to a large window, the living space is naturally lit and a small fireplace is used for heating. The master bedroom is located on the second floor, which leads to a private office space with stunning views of the surrounding landscape. + ŠÉPKA ARCHITEKTI Via Archdaily Photography by Tomáš Malý

Read more here: 
Tiny pod-like home balances on single concrete pillar

Bad Behavior has blocked 3732 access attempts in the last 7 days.