Jet black lakeside home in the Netherlands designed to embrace the surrounding nature

January 18, 2019 by  
Filed under Green

Comments Off on Jet black lakeside home in the Netherlands designed to embrace the surrounding nature

Located just south of Amsterdam, the Vinkeveense Plassen is known for its incredible lakes and surrounding nature. When one family approached Dutch firm, i29 Interior Architects and Chris Collaris to build a home in the idyllic area, the designers created a beautiful 592-square-foot home strategically designed to embrace the incredible natural surroundings. Situated on a elongated island plot next to the lake, the home was designed with an inside-out strategy to make the most out of the limited square footage. The compact building lot enabled the architects to create a plan that would both reduce the project’s footprint and make the home more energy efficient. Working within those parameters, the designers chose a layout that includes four modules that house the living room,  kitchen/dining room, three bedrooms and one bathroom. A central, open-air patio connects the separate living spaces and creates a strong link with the exterior. Related: Curvaceous geothermal-powered home “floats” on a French lake The orientation of the home was at the forefront of the design. Being so close to the water, the architects wanted to make the most of the views and the natural sunlight . By dividing the home into four modules, the home was able to take advantage of the panoramic views and natural sunlight, reducing the home’s energy use in the process. The exterior of the home is clad in jet black timber panels , blending the home into the heavily forested lot. Large windows were embedded into the wooden facade to enhance the design’s minimalist feel. The landscaping around the home includes a lot of large trees that provide natural shade, and a lovely open air deck provides space for entertaining or dining al fresco. In contrast to its all-black exterior, the interior of the home is bright and airy. Large sliding glass doors and various windows allow natural light to flood the living spaces. Each volume has a distinct height and dimension, so the interior spaces are clearly defined. All white walls with light wooden hue accents and minimal Scandanavian-inspired furnishings give the space a fresh, modern aesthetic . + i29 Interior Architects + Chris Collaris Architects Via Archdaily Photography by Ewout Huibers  

Read the original post: 
Jet black lakeside home in the Netherlands designed to embrace the surrounding nature

The Springingstream Guesthouse mimics the mountains of China with an undulating roof

January 25, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on The Springingstream Guesthouse mimics the mountains of China with an undulating roof

Beijing-based studio WEI Architects renovated an abandoned building in China’s remote Fujian province into a beautiful guest home using traditional materials and construction techniques. The architects breathed new life into the Springingstream Guesthouse by installing reclaimed materials and creating a series of undulating roofs that mimic the outline of the mountainous landscape. The guest home is located in a remote valley that has been abandoned over the years. Although the majority of the homes in the area are derelict, there is a new movement to preserve the history of the area . WEI Architects were commissioned to develop a project that could serve as a prototype for restoring the existing properties in an attempt to revitalize the village. The project was even part of a national TV program, which drew a lot of attention to the efforts. Related: Wavy green-roofed Casa Jura disappears into France’s rolling hills The existing structure was an old home that had been abandoned for years. The architects worked carefully to bring it back to life while retaining as much as the existing structure as possible. The home’s old timber panels and various materials were used in the new structure, while stone bases and other materials were locally-sourced. Local labor was also used to restore the old building using traditional methods. “Local villagers with building techniques were hired to ensure the traditional construction methods, like the mortise-and-tenon structure and special transformational window-door framing,” said the architects. The architects were also inspired by the local scenery, which they used as a guide to create a serene atmosphere. The home is located on the banks of a stream that cuts through the mountainous landscape, and its undulating roof mimics its stunningly beautiful backdrop. Additionally, the undulating roof juts out over the structure, creating covered verandahs for the main home, as well as for a guest home that was erected on the site of the former sheep pens. Landscaping made of local plants and stones creates a rustic walking path that connects the two structures. The completed building will serve as a bed and breakfast that generates income for the community. Accordingly, the interior design blends tradition with modern comforts for visiting guests. The interior layout follows the local tradition of arranging the rooms around a central hearth. Exposed brick and traditional furniture also pay homage to the home’s history. Although seeped in tradition, the renovated guest home does have a few modern touches. A copper path set within the poured concrete flooring runs from the entrance to a lounge space and then a covered outdoor terrace that serves as the tea room. The second floor of the structure houses two bedrooms that feature large windows with movable wooden panels that provide natural ventilation and stunning views of the scenery. + WEI Architects Via Dezeen Images via WEI Architects

Read the original here:
The Springingstream Guesthouse mimics the mountains of China with an undulating roof

Bad Behavior has blocked 982 access attempts in the last 7 days.