Perkins+Wills University of Hawaii building is an eco-conscious beacon in West Oahu

January 17, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Perkins+Wills University of Hawaii building is an eco-conscious beacon in West Oahu

The University of Hawaii West Oahu has gained a new Perkins+Will -designed addition that’s not only visually striking but also site-specific to Kapolei, a planned community on the island of Oahu. Created in collaboration with Hawaii-based KYA Design Group, the campus building offers a mix of workspaces and learning areas for students, faculty and staff. All parts of the University of Hawaii’s new Administration and Allied Health Building was inspired by the site context, from the siting of the building to the sculptural zigzagging roof that references the area’s historic sugar mills. Located on land that had formerly been used as sugarcane fields, the University of Hawaii’s West Oahu campus is tied to a long agricultural history dating back more than a hundred years. Continued sustained tilling, however, has stripped away rich topsoil and rendered the land less fertile and less able to retain water. As a result, Perkins+Will has made environmental stewardship a priority in the project with a landscaping plan that will restore the topsoil through nitrogen fixing planting, improve onsite ecological water and nutrient management and revive native landscaping . Eco-friendly principles also guided the design of the 43,000-square-foot complex, which features deep open-air lanais (balconies) on the south-facing facade that provide shade against the harsh sun and promote natural ventilation . The textured monolithic skin is made from concrete masonry units (CMUs) that form a geometric pattern inspired by traditional Hawaiian kapa (cloth). Related: Perkins + Will’s KTTC building blends beauty and sustainability in Ontario “The challenge was how to best consolidate the distinct functions of teaching labs and classrooms within the same building as office space for the campus administration,” Mark Tagawa, associate principal at Perkins+Will’s LA Studio, said. “We wanted to create a facility that interacted with the landscape in a sympathetic way, through water management, landscaping and materiality. Cultural and ecological appropriateness was our filter for all design decisions.” + Perkins+Will Via Dezeen Photography by Andrea Brizzi via Perkins+Will

Read the original here:
Perkins+Wills University of Hawaii building is an eco-conscious beacon in West Oahu

James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

October 7, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

Read the rest of James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

See the original post here: 
James Corner Field Operations designs an iconic circular park for the Philadelphia Navy Yard

Bad Behavior has blocked 1024 access attempts in the last 7 days.