Glowing, celestial-inspired shelter communes with nature in Denmark

August 8, 2019 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Glowing, celestial-inspired shelter communes with nature in Denmark

The Munkeruphus Art Museum on the coast of Denmark has recently gained a striking new addition — the Observatory, an organic pavilion by Danish designer Simon Hjermind Jensen . The commission, which was supported by the Danish Arts Foundation and Knud Højgaards Fond, marks the start of the museum’s long-term vision for integrating art and nature-related projects on its grounds. Crafted with 3D modeling and CNC technology, the curvaceous pavilion has a cave-like interior that encourages visitors to gather within and reconnect with nature. When Jensen received the commission for the project, he started the design process with a 24-hour stay on the site to observe the landscape conditions from dawn to dusk as well as the trajectories of the sun and the moon. The site-specific study inspired the placement of the Observatory as well as the architectural design, which began with a ceramic model he crafted on-site. Related: A mountain refuge in Spain is brought back to life with brickwork Back at his studio, Jensen refined his concept with additional ceramic models before overlaying a construction pattern on top that was 3D-scanned for computer modeling . Finally, the pavilion shell was CNC-cut from plywood and polycarbonate, bent into place and fastened together with custom, leaf-inspired joinery. Thanks to parametric modeling, the Observatory is optimized for strength and material use. Measuring nearly 19 feet in height, the Observatory features an asymmetrical teardrop shape topped with an oculus angled toward the south, framing views of the moon and creating more access to natural light . Inside, the curved interior is weighed down by a gravel floor and includes a built-in wooden bench that accommodates 25 people as well as a concrete podium. The central fire pit, when lit, makes the pavilion glow at night. “Like the characters of our surroundings changes and shift from day to night, the Observatory changes too, especially when a bonfire is lit after nightfall.” Jensen said. “The inside spatial experience changes with the light coming from the ground and, seen from the outside, the upper part glows in a pink color created from the light from the flames.” + Simon Hjermind Jensen Images via Simon Hjermind Jensen

The rest is here:
Glowing, celestial-inspired shelter communes with nature in Denmark

Bad Behavior has blocked 1232 access attempts in the last 7 days.