A tremendous translucent ‘forest’ pops up in a French courtyard

July 13, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on A tremendous translucent ‘forest’ pops up in a French courtyard

The courtyard of Fondation Martell in Cognac, France has been transformed into a translucent forest made of glass fiber-reinforced polyester sheets. Spanish architecture firm SelgasCano designed the Pavillon Martell as a temporary, mobile multipurpose space for concerts, workshops, and relaxation. The pavilion covers a 25,000-square-foot space situated behind the Foundation. Its main material, developed by French brand Onduline, is translucent and watertight and shelters a huge area where various activities can take place. Soft, changing light permeates this undulating membrane, creating an interesting and visually engaging rainbow effect. The architects typically work with off-the-shelf structural solutions. Related: German Students Create a Cloud-Like Retreat High Up in the Treetops “We started to look for the lightest and most cost-effective materials on the market. We found what we were looking for hidden away in the catalogue of Onduline, a leading French construction company with a worldwide presence,” said SelgasCano. Inflatable seats installed in the structure are attached by straps and provide visitors with places to sit, relax and organize workshops, concerts and various other events. The structure is easy to dismantle and transport to any location thanks to its modular nature and light weight. + SelgasCano Via World Architecture Photos by Iwan Baan  

Read the original here: 
A tremendous translucent ‘forest’ pops up in a French courtyard

An old factory building in Paris hides a transformable multipurpose space

December 8, 2016 by  
Filed under Green

Comments Off on An old factory building in Paris hides a transformable multipurpose space

The director’s house of an old factory on the banks of the Seine in Paris now functions as an edgy  multipurpose space , part of a city-wide urban project organized by agency Semapa . DATA architects revamped the old building as a workspace, a workshop, a meeting place, and a base from which the urban project will spring. The Director’s house is located alongside Seine in Paris’ 13th arrondissement. DATA architects kept the exterior of the existing building in original condition, and focused on redesigning the interior by providing a complete makeover. The team gutted the building to create three floors of exhibition spaces . The main room has been separated from the staircase, bathrooms, storage and technical rooms by a wall. A large cylindrical structure dominates the main space. It combines glass and steel and allows visitors to climb the stairs to the upper floor. Related: [BP] Architectures’ M9-C is an Integrated, Energy-Efficient Mixed-Use Housing Development in Paris Suspended from the underside of the cylinder is the flagship element of the exhibition space. Thanks to a pulley the model appears and disappears into the heights of the cylinder, freeing the floor for other events like presentations and inaugurations. + DATA + Semapa

Read more: 
An old factory building in Paris hides a transformable multipurpose space

Bad Behavior has blocked 1359 access attempts in the last 7 days.