Former convent in Valencia is reborn as an ornate entertainment hub

October 30, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Former convent in Valencia is reborn as an ornate entertainment hub

In the heart of Valencia, Spain , the old convent of San José has undergone a sensitive transformation that has turned the historic site into a vibrant gathering space for civic events, a food market and a soon-to-be hotel. Barcelona-based interior design practice Francesc Rifé Studio was tapped for the adaptive reuse project and inserted modern updates while preserving the property’s architectural integrity. The renovation project was completed this year under the name of Convent Carmen. Built in the 17th century, the church has been modified into the main access point for the site and been remade into a multifunctional venue and “21st-century sculpture.” Metal framework was installed to give the space a contemporary edge and to house all new light fixtures and other elements in order to leave the original church walls untouched. New audiovisual technical elements, for instance, including an adjustable color lighting system with RGB, was fitted into the structure. The designers also took cues from the church’s layout and emphasized the dome with three metal circles, from which a sculptural light fixture hangs. “Through this element was intended to develop an obvious past-future connection, and as it happened in the Renaissance the dome takes an essential role,” the architects wrote in the project statement. “This space for the celebration of the religious rite now becomes a privileged place for musicians, lecturers and a multitude of actors, which will make this one of the main participatory focuses of the city. The simplicity of this intervention demonstrates the importance of holding back and making little noise when the context already expresses its memories with force.” Related: Architects convert old Dutch church into a gorgeous library Outside the church, the garden has been redeveloped into a “gastronomic market.”  Shipping containers were repurposed into small-scale restaurants offering different types of cuisines, from fried Andalusian to Japanese sushi, all coordinated by Michelin-star chef Miguel Ángel Mayor. The casual setting, illuminated by fairy lights, features shared and varied seating options built mainly of tubular metal and phenolic surface boards dyed black. The addition of palms and other trees give the outdoor space an oasis-like feel. + Francesc Rifé Studio Photography by David Zarzoso via Francesc Rifé Studio

Read more: 
Former convent in Valencia is reborn as an ornate entertainment hub

Sustainable circular economy principles inform Amsterdams flexible Circl pavilion

April 10, 2018 by  
Filed under Business, Eco, Green, Recycle

Comments Off on Sustainable circular economy principles inform Amsterdams flexible Circl pavilion

Interdisciplinary design studio DoepelStrijkers designed the interiors of the Circl pavilion, a sustainably minded space founded on the principles of the circular and inclusive economy. Located on the lower floors of Dutch banking group ABN AMRO’s headquarters in Amsterdam, the Circl pavilion emphasizes reusability throughout, from material choice to spatial design. Thanks to multifunctional and movable furnishings, the interior can be adapted for a variety of functions including a day care, performance venue, meetings, indoor market, exhibitions, or film screenings. Open to the public, the Circl pavilion can be tailored for different uses with the rearrangement of its movable walls that are remotely operated with the push of a button. The movable partitions are built of recycled aluminum and expanded metal mesh layered with recycled denim jeans for acoustic insulation. Similar examples of reuse and recycling can be seen throughout the interior. The textile plaster on the basement walls for instance, were made with recycled ABN AMRO business clothing. Select furnishings were sourced from ABN AMRO’s storage, while others were built from recycled materials and are 100% recyclable. Related: World’s first circular-economy business park mimics nature to achieve sustainability “The challenge for us as an office lies in translating our sustainable ambition into objects and spaces that transcend the traditional image of sustainable design,” wrote DoepelStrijkers. “We search for a spatial translation of sustainability criteria into an image that does not directly refer to reuse for example, but rather by incorporating the positive attributes of sustainable building principles into objects, spaces and buildings that reflect our contemporary design idiom.” + DoepelStrijkers Via Dezeen Images by Peter Tijhuis

Continued here:
Sustainable circular economy principles inform Amsterdams flexible Circl pavilion

Graham Hill’s Transformable Cube-Within-A-Cube Cleverly Makes the Most of a Small Footprint

September 24, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Graham Hill’s Transformable Cube-Within-A-Cube Cleverly Makes the Most of a Small Footprint

Read the rest of Graham Hill’s Transformable Cube-Within-A-Cube Cleverly Makes the Most of a Small Footprint Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: cube within a cube , Graham Hill , graham hill collection , LEED gold , lifeedited , multifunctional space , rc3 , river city 3 , Saucier + Perrotte , smart house , space maximizing , toronto , transformable living unit , transformable space , urban capital

Read more here:
Graham Hill’s Transformable Cube-Within-A-Cube Cleverly Makes the Most of a Small Footprint

NL Architects Turn Shipping Containers into Temporary Industrial Chic Train Station

October 30, 2013 by  
Filed under Green

Comments Off on NL Architects Turn Shipping Containers into Temporary Industrial Chic Train Station

Read the rest of NL Architects Turn Shipping Containers into Temporary Industrial Chic Train Station Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Barneveld Noord , Barneveld Noord Station , bike shop , container architecture , dutch railway network , modern tran station , multifunctional space , Multipurpose Space , Netherlands , nl architects , prettig wachten , Prorail , shipping containers , train station        

Here is the original:
NL Architects Turn Shipping Containers into Temporary Industrial Chic Train Station

Bad Behavior has blocked 794 access attempts in the last 7 days.