Taichung Discovery Pavilion champions biodiversity in new "Half Earth" multimedia art installation

April 26, 2019 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Comments Off on Taichung Discovery Pavilion champions biodiversity in new "Half Earth" multimedia art installation

In Taichung , Taiwan, the recently completed Discovery Pavilion at the Taichung World Flower Expo explores what life could be like if humans returned half of the Earth’s habitable surfaces to nature — a concept known as “Half Earth” proposed by the “Father of Biodiversity” Edward Wilson in 2016. Taipei-based Cogitoimage International Co., Ltd designed the pavilion to advocate such preservation with a large-scale exhibition that covers the ecology of the Taichung Dajia River as it flows from high to low altitudes. In keeping with the eco-friendly ethos of the project, the main materials used in the project include recycled glass and cork, sustainably sourced timber and other natural materials. Created with the theme of “Viewing Half-Earth through Taichung’s Ecology,” the Discovery Pavilion uses mixed multimedia — from poems and crafts to art installations and new media — to promote environmental stewardship  and biodiversity preservation. Spanning an area of 31,861 square feet, the exhibition covers the vertical ecology along the Dajia River, the main river in Taichung city, as it morphs from the low-lying estuary to the snow-topped mountains at 12,740 feet above sea level. Endemic species are highlighted in the exhibition, from native flora to the endangered leopard cat and the Formosan Landlocked Salmon. “With the theme of “Viewing Half-Earth through Taichung’s Ecology”, Discovery Pavilion advocates to preserve half of our planet for other species and reinterpret the ecology of Dajia River,” read the Discovery Pavilion press release. “Edward’s “Half-Earth” concept has two main points. On the one hand, we should be aware that human beings are not the only masters and inhabitants of the earth. On the other hand, we need to think about how to reserve more spaces for other inhabitants of the earth, i.e. flora and fauna in the ecosystem .” Related: A disused railway will become a sustainable green corridor in Taiwan The Discovery Pavilion consists of nine exhibition areas that are independently crafted with different styles that come together as a cohesive whole. To create a multi-sensory experience, the designers used a variety of materials and technologies to reproduce different landscapes, from the pyramidal glass and hand-woven rice straw roof that evokes the low-lying rural areas in Lishan to the use of imaging technology that creates the sensation of being underwater with the Formosan Landlocked Salmon and reproduce the overall biodiversity of Taiwan. + Cogitoimage Images by Te-Fan Wang

See original here: 
Taichung Discovery Pavilion champions biodiversity in new "Half Earth" multimedia art installation

Foster + Partners London playground is built of natural and sustainable materials

November 7, 2017 by  
Filed under Green, Recycle

Comments Off on Foster + Partners London playground is built of natural and sustainable materials

A new urban oasis for school children in London combines sustainable design with holistic learning. Foster + Partners completed the Ashburnham School Playground in partnership with The Bryan Adams Foundation and playground designers Made From Scratch . The playground brings nature into the city with a variety of natural environments, from the beach sandpit to a bamboo grove, and also integrates rainwater collection. Providing environments for play is especially important in cities, where concrete tends to dominate the landscape. In place of Ashburnham School Playground’s existing asphalt play areas, Foster + Partners added a mix of hard and soft natural surfaces, emphasizing multi-sensory stimulation through a varied environment with landscaping that is low maintenance but provides seasonal variety throughout the year. The plantings were also selected to counteract air and noise pollution. Related: Seattle man wants the whole community to enjoy his recycled backyard playground Among the highlights of the new playground is a handcrafted timber treehouse built into the school’s largest tree, and the main climbing structure, over four meters tall, that takes inspiration from a dense jungle landscape with its tangle of logs, balance beams, rope bridges, nets, and green climbing vines. The refurbished playground also includes a beach sandpit flanked by boulders and untreated timber, custom-built steel and timber troughs that hold collected rainwater, a nest swing nestled in a bamboo grove, a living willow pod, sports pitches and a landscaped amphitheater. + Foster + Partners Images via Aaron Hargreaves / Foster + Partners and Ashburnham Community School

View original post here: 
Foster + Partners London playground is built of natural and sustainable materials

Vertical Line Garden engulfs visitors in a flurry of colorful kinetic tapes

July 19, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Vertical Line Garden engulfs visitors in a flurry of colorful kinetic tapes

Canadian design studio BACKOFFICE found a surprising and fun new use for commercial barrier tape for the Vertical Line Garden, a kinetic installation bursting with color that changes dramatically with the light and wind. Developed for the 2017 International Garden Festival in Quebec , the Vertical Line Garden offers a twist on the formal traditional garden, using “contemporary ready-made means and hyper un-natural materials.” The multi-sensory and interactive pavilion comes to life as the pavilion’s hanging barricade tapes move about in the wind and generate a flurry of sound and color. Now in its fourth iteration, the Vertical Line Garden began in 2014 as an exercise in horizontal elements. Today’s version is the most spatial of the four iterations and is entirely vertical with added color and pattern. The installation is built of mass-produced safety and construction materials including commercial barrier tape, a timber frame , and a net. These man-made elements create great contrast with the cultivated Les Jardins de Métis and also communicate the theme of environmental protection and safeguarding. Related: Intriguing ION2 installation in Seattle responds to the movement of passersby BACKOFFICE writes: “The main material forming the installation , barricade tape (barrier tape), is typically used to delineate a perimeter and keep people out of a particular area or zone. Here however it is used precisely to bring visitors into the space and entice them to inhabit it.” To encourage people to stay and use the space, custom-fabricated bent-metal and canvas lounge chairs are provided. The billowing canopy that engulfs the interior is a dazzling display of color, light, and pattern. + BACKOFFICE Images by Martin Bond

View original here:
Vertical Line Garden engulfs visitors in a flurry of colorful kinetic tapes

20 sensory table activities that offer creative ways to teach kids through play

January 29, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on 20 sensory table activities that offer creative ways to teach kids through play

Are you looking for a more hands-on way to teach your kids that doesn’t involve screens? A “sensory table” is a fun and creative way to teach your kids through play. Inhabitots rounds up twenty sensory table activities that encourage children to explore materials and themes that can help develop their cognitive, social, emotional, physical, creative, and linguistic skills along the way. From a DIY sand table to an olfactory sensory table, click through to see them all.

View post: 
20 sensory table activities that offer creative ways to teach kids through play

Bad Behavior has blocked 1850 access attempts in the last 7 days.