Copper-clad Copenhagen landmark boasts Denmarks most energy-efficient laboratories

January 19, 2018 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Copper-clad Copenhagen landmark boasts Denmarks most energy-efficient laboratories

Copenhagen’s recently completed Maersk Tower boasts the nation’s most energy-efficient laboratories, where waste energy is captured and reused. Designed by C.F. Møller Architects , this new city landmark is a pioneer within energy-efficient laboratory construction and boasts a variety of sustainable design elements from an innovative facade with movable climate shields to multiple green roofs. The copper-clad building was created as an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences. Seven years in the making, the 42,700-square-meter Maersk Tower sports a triangular and organic form clad in glass and copper-covered shutters that reference the city’s many copper church steeples. The vertical massing also leaves space for a new publicly accessible campus park with a zigzagging ‘floating path’ providing pedestrian and cyclist access to different parts of campus. Laboratories make up over half of the building, which also houses offices, shared facilities, an 18,000-square-meter foyer, canteen, auditoriums, and classrooms. “To create architecture for world-class health research, it is important to design a venue with many opportunities to meet—both across different professional groups and across the public domain and the research community,” wrote the architects. “This will help to disseminate the research activities, leading to knowledge sharing and inspiration for new and groundbreaking research.” To that end, all the shared facilities are grouped together in the low base on which Maersk Tower sits. An open atrium with a continuous spiral staircase joins 15 floors and promotes views of the outdoors and visual connectivity indoors. Every floor features an open “Science Plaza” that serves as natural gathering spaces. Related: Solar-powered school will teach children how to grow and cook their own food Natural light and ventilation are optimized throughout the building and views of greenery can be enjoyed from every floor. Copper shutters that adjust as needed provide protection from solar heat gain. Lush green roofs that top the tower and the low base help combat the urban heat island effect . + C.F. Møller Architects Images by Adam Moerk

See the rest here: 
Copper-clad Copenhagen landmark boasts Denmarks most energy-efficient laboratories

C.F. Mllers Storkeengen tackles climate challenges in a Danish town

January 5, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on C.F. Mllers Storkeengen tackles climate challenges in a Danish town

The modern age’s best landscape architecture projects aren’t one-trick ponies. C.F. Møller Landscape takes this to heart in their recent design for Storkeengen (Stork Meadow), a multipurpose nature park that offers recreation, beauty, and strengthened protection against storm floods. Located in the Danish town of Randers, Storkeengen aims to “resolve the city’s current and future climate chal-lenges” and bring the townspeople closer to nature and to Denmark’s longest river, the Gudenå River. Created in collaboration with Randers Vandmiljø, Randers Municipality, and Orbi-con, Storkeengen is envisioned as a pioneering project combining water purification , recreation, and climate adjustment. According to C.F. Møller, the riverside town of Randers is threatened by the effects of climate change due to its low-lying position next to the Gudenå River. Thus, the city has developed a vision to protect the town called ‘The City to the Water,’ with the implementation of Stor-keengen as the first step. The 83-hectare Storkeengen is designed to function like a wetland meadow. C.F. Møller designed “cloudburst routes” that direct stormwater runoff into the park, where it’s then naturally filtered in wetland meadow areas before being dis-charged in the river. A dyke will also be installed between the park and the river to protect the nearby residences from flooding and provide new connectivity be-tween Randers and the park. Related: Denmark just opened the “world’s most humane” maximum security prison “Storkeengen is a climate adaption project on Nature’s own terms – also when it comes to the project’s technical wastewater solutions, which are designed to strengthen the nature qualities of the wet meadows,” wrote C.F. Møller. “To in-crease accessibility and enhance the nature experi-ence, new pathways and ac-tivity plateaux are created, so that Storkeengen’s unique flora and fauna, and the wet meadows’ changing habitat, can be experienced at close hand. The plateaux also make it possible to get up close to the area’s grazing cattle, enjoy the sun-set, or navigate the Gudenå stream by canoe.” The project will break ground this fall and is slated for completion in 2021. + C.F. Møller Images via C.F. Møller

See original here:
C.F. Mllers Storkeengen tackles climate challenges in a Danish town

Bad Behavior has blocked 1390 access attempts in the last 7 days.