LEED Gold home celebrates Utah’s brilliant light and beauty

September 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on LEED Gold home celebrates Utah’s brilliant light and beauty

Designed to “celebrate Utah’s brilliant light and raw beauty,” this LEED Gold -certified family home in Utah embraces indoor-outdoor living. Salt Lake City-based Sparano + Mooney Architecture crafted the home for clients who sought the perfect mountain home in Park City, Utah. Working in step with interior designer Julie Chahine of J Squared interior design and clients who had a clear idea of what they wanted, the architects pulled together a sustainable and contemporary dwelling that works in concert with the landscape inside and out. Perched at a high elevation overlooking views of Park City and the Utah Winter Olympic Park, the two-story Park City Modern Residence was designed with a sensitive approach to the landscape. The site-specific design and division of the public areas from the private zones were informed by the existing topography. Outdoor terraces offer a seamless connection to the outdoors with immediate access from the master suite and living room; an accessible green roof planted with native flora also offers stellar views of a nearby golf course. To relate the home to the mountain environment punctuated by highly textured scrub oak, the architects employed a nature-inspired material palette mainly comprising cedar wood, glass and board-formed concrete. “These were inspired through a study of transparency, minimalism and serenity,” the architecture firm noted in a project statement. “The architecture and interiors are speaking the same language — the details, color schemes and artwork — all worked so perfectly with the architecture. Julie’s palette came from nature, and our materiality did too.” Related: A historic farmhouse is transformed into a modern home with a green roof Certified LEED Gold, the 5,500-square-foot abode draws renewable energy from a ground-source heat pump and keeps its energy demands low with high performance, energy-efficient building systems. Passive solar orientation also helps the home keep comfortably cool in the summer months and retains heat and access to natural light in winter. + Sparano + Mooney Architecture Images by Derek Israelsen

Continued here:
LEED Gold home celebrates Utah’s brilliant light and beauty

Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form

December 28, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form

Moloney Architects completed the Two Halves Home, a striking timber-clad home that takes its name from its two seemingly separated but interconnected pavilions. Located in the bushland of central Victoria, the modern residence was commissioned by owner-builder clients who sought a home that embraced the outdoors and social uses, while maintaining a sense of seclusion and privacy. The resulting light-filled home gives off a contemporary yet cozy feel with large windows that invite the outdoors in. Set on a sloping site, the Two Halves Home mitigated the topography with a split form. The private and public areas are also evenly divided between the home’s two connected pavilions . “The two pavilions essentially distinguish the functions of the house, splitting the public and private zones to give the main living spaces the best views and natural light access,” said Moloney Architects Principal, Mick Moloney. Overlooking south-facing views, the open-plan living room, dining area, and kitchen are designed to foster casual conversation and intimate chats through the layout and furnishings, like the custom low-set bench seat that rings the room. Related: Contemporary Invermay House handsomely pairs spotted gum with concrete The bedrooms and bathrooms located upslope are smaller and more compartmentalized in comparison to the open-plan public area. The cozy light-filled interior features birch-faced plywood finish throughout. “It’s an important form gesture that expresses the sculptural nature of the interior architecture, and accentuates the warm heart of the space,” said Moloney, referring to the uniform use of plywood. + Moloney Architects Images by Christine Francis

Read the original post: 
Cozy timber home embraces the Australian bush with a split form

Beautiful sea-facing home uses height to overcome site restrictions

March 29, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Beautiful sea-facing home uses height to overcome site restrictions

This beautiful Russian home stands out from its neighbors with an unusually steep inclined roof that’s constructed for more than just its looks. Architectural bureau Chvoya designed House in Pribylovo, a contemporary home commissioned by a family who sought views of the Vyborg gulf. Since local regulations restricted construction to a small area in the back of the plot, the architects overcame the restriction by creating a compact, three-story house with a large window near the apex that overlooks the water. Located in Pribylovo village, the modern home retains a rustic vibe with its unpainted timber facade and steeply pitched roof. While the house shares visual similarities with its neighbors, the dwelling is slightly taller than the surrounding buildings and has a distinctly clean and contemporary appearance. Raw pine planks clad the facade and are complemented with black metal used for the folded roof and on the folding screens on the ground floor. Related: Family renovates century-old barn into stunning modern home in Washington state Windows and skylights punctuate all sides of the home to let in daylight however, the greatest concentration of glass is on the north sea-facing facade. A row of full-height glass doors equipped with wooden folding screens run along the ground floor; a small opening offers views for the master bedroom on the second floor; and a large studio window on the third floor provides the best gulf views. The ground floor houses the communal areas, while the second floor contains the four bedrooms and a studio takes over the third and smallest floor. The timber-clad interior features a restrained color palette and IKEA furnishing for a cozy cabin vibe with a contemporary feel. + Chvoya Via ArchDaily

Originally posted here:
Beautiful sea-facing home uses height to overcome site restrictions

Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability

March 3, 2017 by  
Filed under Green

Comments Off on Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability

Dutch firm Global Architects completed a dream modern villa that breaks from the traditional gabled architecture of the Netherlands. Shaped like a giant boulder, House as a Rock rises from the dunes like a craggy monolithic sculpture that complements the hilly landscape. In addition to its unusual form, the contemporary house stands out for its adoption of sustainable features, including efficient insulation and use of ground heat pumps. Located in Westlandse Zoom in the south of the Netherlands, House as a Rock overlooks a waterway and grassy dunes. The client asked for a modern and minimalist design that maximized natural light and views of the landscape, particularly of the water. To satisfy those requirements, the architects created an asymmetrical home with large windows but nestled it between serrated dunes to provide privacy on the north, east, and west sides. The southern facade is left exposed with the largest windows and an outdoor terrace that extends towards the water. Each facade is distinct in response to different site conditions. “Just as each facade has their own character, there is not a single space inside the house that is quite the same,” write the architects. “This is apparent from the outside through the various sizes of the windows, who are key elements in both the interior and the facade. Light, space, views and unique living are at the heart of this exceptional design. The villa is an eye catcher in the dunes and at the same time blends into the surroundings.” Related: Gorgeous dune-inspired home uses bio-fuel to minimize its carbon footprint To mimic the landscape, House as a Rock was created with a neutral color palette with a brick exterior painted in a light sandy color. The minimalist interior features concrete, timber, steel, stone, and glass to create a muted backdrop for the vibrant artworks displayed throughout the home. The house is equipped with two 135-meter-deep earth thermal ground heat pumps, radiant floor heating and cooling, a solar heater, highly efficient insulation, natural ventilation, and solar shades towards the south. + Global Architects Images © Mirko Merchiori

Continued here: 
Unique asymmetrical home in the Netherlands takes a novel approach to sustainability

Small and windowless garage in Lisbon transformed into an elegant modern loft

February 8, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Small and windowless garage in Lisbon transformed into an elegant modern loft

Living in a garage isn’t everyone’s cup of tea, but an open-minded couple manages to pull it off with style in Lisbon. Local design studio Fala Atelier was asked to convert a 200-square-meter windowless garage into the couple’s new abode. The result is a dramatic transformation from a lifeless gray garage into a bright and contemporary house that still retains a parking spot for the couple’s car. Since the architects weren’t able to add windows on any of the walls besides the entrance, they painted the walls white and created an open-plan living area to create a sense of spaciousness. The ceiling is also painted white and punctuated with large redesigned skylights. The floor is covered in polished concrete to create a neutral base to balance the vibrant pops of colorful furniture. Decoration is kept to a minimum to reduce clutter and large aquamarine curtains allow the homeowners to cordon off spaces as needed. Related: Old garage is transformed into a daylit, treehouse-like library “The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasising its strength,” write the architects. “While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract.” The L-shaped home is entered through a long hallway that then opens up to a large living area. Two bathrooms are tucked behind a curved wall built to replace a broken corner. Limited furnishings and freestanding elements allow the homeowners to easily rearrange the interior space. + Fala Atelier Via ArchDaily Images © Fernando Guerra | FG+SG

View original here:
Small and windowless garage in Lisbon transformed into an elegant modern loft

Melissa McCarthy is hilarious as a luckless eco-warrior in Kia’s Superbowl ad

February 8, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Melissa McCarthy is hilarious as a luckless eco-warrior in Kia’s Superbowl ad

When she isn’t lampooning White House press secretary Sean Spicer on Saturday Night Live , Melissa McCarthy is off saving the planet—or at least trying to. In a 60-second spot that aired during the Super Bowl on Sunday, the actress is at the height of her physical-comedy prowess as her eco-hero character gamely zips around in her Kia Niro to rally for the whales, tthe rhinos, and the icecaps, often to hapless—and hysterical—effect. McCarthy’s watercraft is capsized by a breaching whale. A lumberjack sends a tree she has climbed crashing down. In another scene, McCarthy triumphantly stakes a “Save the Icecaps” sign through the ice, creating a fissure that she tumbles into with an ear-splitting scream. Related: 6 vegetarian and vegan snack alternatives for Super Bowl Sunday “It’s hard to be an eco-warrior, but it’s easy to drive like one,” a voiceover says as Bonnie Tyler’s “I Need a Hero” plays in the background. McCarthy may not be the hero we deserve, but in these trying political times, she’s precisely the kind we need. Via EW

Go here to read the rest: 
Melissa McCarthy is hilarious as a luckless eco-warrior in Kia’s Superbowl ad

13 energy-efficient modules make up this prefab modern home in Maryland

September 21, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on 13 energy-efficient modules make up this prefab modern home in Maryland

Read the rest of 13 energy-efficient modules make up this prefab modern home in Maryland

Original post:
13 energy-efficient modules make up this prefab modern home in Maryland

Rzlbd’s Light-Filled Tetris House Wins at Architecture by Eliminating Wasted Space

June 6, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Rzlbd’s Light-Filled Tetris House Wins at Architecture by Eliminating Wasted Space

Read the rest of Rzlbd’s Light-Filled Tetris House Wins at Architecture by Eliminating Wasted Space Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , contemporary green home , Daylighting , eco design , green architecture , Green Building , green design , light well , modern green home , modern home , natural light , rzlbd , space efficient design , Sustainable Building , sustainable design , Tetris , tetris house , toronto

Read the original: 
Rzlbd’s Light-Filled Tetris House Wins at Architecture by Eliminating Wasted Space

Nickisch Sano Walder Architekten Casts a Tiny Concrete House from an Old Log Cabin

June 27, 2014 by  
Filed under Green

Comments Off on Nickisch Sano Walder Architekten Casts a Tiny Concrete House from an Old Log Cabin

Read the rest of Nickisch Sano Walder Architekten Casts a Tiny Concrete House from an Old Log Cabin Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: concrete walls , Graubunden , holiday home , log cabin , logs as concrete form work , modern home , nickish sano walder , old barn , preserving historic character in new building , Switzerland , textured concrete , tiny house

View post: 
Nickisch Sano Walder Architekten Casts a Tiny Concrete House from an Old Log Cabin

Lady Peel House: Atelier rzlbd Renovates a Dark Victorian into a Bright and Airy Home

April 25, 2014 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Lady Peel House: Atelier rzlbd Renovates a Dark Victorian into a Bright and Airy Home

Read the rest of Lady Peel House: Atelier rzlbd Renovates a Dark Victorian into a Bright and Airy Home Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: “sustainable architecture” , atelier rzlbd , beatrice lille , Daylighting , eco design , green architecture , Green Building , green design , green renovation , historic renovation , lady peel , lady peel house , modern home , modern renovation , Reza Aliabadi , Sustainable Building , sustainable design , toronto

Originally posted here:
Lady Peel House: Atelier rzlbd Renovates a Dark Victorian into a Bright and Airy Home

Next Page »

Bad Behavior has blocked 1339 access attempts in the last 7 days.