Self-sustaining Shade House helps combat urban pollution

April 13, 2020 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Self-sustaining Shade House helps combat urban pollution

Bangkok-based architectural firm,  Ayutt and Associates design , has unveiled a stunning  self-sustaining home  in the Thai capital. The Shade House is a three-story home covered in the firm’s signature perforated facade that allows for optimal natural light and airflow, while simultaneously providing privacy for the homeowners. Additionally, the design incorporates several passive and active technologies, as well as an abundance of indoor pocket gardens that allow the homeowners to enjoy a serene, natural forest-like atmosphere inside their own home. Tucked into a quiet neighborhood behind the massive high rises in Bangkok, the Shade House was designed to be a serene living space for a family who wanted to live in an urban area but retain some personal  green space  to enjoy in their day-to-day lives. Accordingly, the architectural team came up with an ingenious home design that would be based on creating an “individual natural ecosystem.” Related: Spain’s San Telmo Museum Boasts a Perforated Green Façade At over 10,000 square feet, the Shade House is comprised of two main towers connected by an indoor/outdoor walkway that leads to various access points inside the home. The home’s exterior shell is made up of a perforated facade  created using aluminum panels and white slender steel rods. This system allows the home to enjoy ample sun and air ventilation, as well as a natural cooling system. In fact, according to the architects, the home allows the interior spaces to be around seven degrees cooler than the outside temperature. The  interior layout  of the home was also designed to take advantage of the natural atmosphere. The first floor of the home is designed as a “garden villa.” Separate from the family’s main living areas, this space is meant to be a welcoming social area, or can be closed off to be used as a guest home. The second floor contains the family’s main living spaces, as well as the “pool villa” that features a large swimming pool and outdoor area. Elevated off the first floor, the main living room, kitchen and dining spaces look out over the tree canopy, creating the sensation of being high up in a treehouse . The private bedrooms are located on the top floor, which rises way up over the treetops to provide a sense of privacy and relaxation. Throughout the home, an abundance of greenery has been strategically planted at virtually every corner. Between the outdoor plantings, indoor pocket gardens and a  green roof , the total vegetation currently covers 90% of the home and is expected to grow 150% larger than its beginning site over the years, eventually covering the home’s expansive exterior. + Ayutt and Associates design Via Archdaily Images via Ayutt and Associates design

More:
Self-sustaining Shade House helps combat urban pollution

Stunning carbon-neutral home uses traditional materials to create a synergy with its natural setting

November 28, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Stunning carbon-neutral home uses traditional materials to create a synergy with its natural setting

London-based practice Foster Lomas , has unveiled a stunning carbon-neutral home on the Island of Man. The Sartfell Retreat is a private home built by local craftsman using locally-sourced drystone walls. The home boasts plenty of sustainable features, including an off-grid water system for fresh water and a plush green roof, covered in carbon-capturing hay and native wildflowers, further creating a strong connection with the home’s breathtaking natural setting. Located near Sartfell Mountain, the home is tucked into seven acres of restored hillside. The retreat is actually part of an ambitious plan by the homeowners, a retired scientist and teacher, who set out with the goal of restoring the existing landscape and protecting the existing biodiversity . In collaboration with Foster Lomas and the local charity, Manx Wildlife Trust, the project is part of a master plan which will eventually have a Vistor’s Center that will be used as an educational platform to showcase the area’s biodiversity. Related: Portuguese stone ruins rise anew as a minimalist dream home Before breaking ground on the modern home, the homeowners and the architects conducted various studies on the local climate and topography. First and foremost, the project was focused on fully restoring the land , which included removing nitrates from the soil in order to allow native plants to grow on site. Additionally, a year before the project was due to start, the architects installed a weather station on the site to gather important data, which was ultimately used to guide the design of the home. Crafted by local builders, the home’s volume follows the natural slope of the land. Locally-sourced drystone was used to create ultra-thick walls in order to provide a tight thermal mass. Large ribbon windows were embedded into the drystone exterior to provide unobstructed views from virtually anywhere in the home. The triple-paned windows were placed into protruding frames of corten steel, which helps prevent solar gain. While the exterior of the home seamlessly blends into the incredible rural landscape, the interior design is quite contemporary. Polished concrete was used for the flooring and walls throughout the home. Minimal, modern furnishings create an open, uncluttered space that puts the focus on the surrounding nature. At the heart of the modern home is a large staircase, made out of perforated metal, that winds up through the home’s three levels. On each level, the stairs are flanked by what the homeowners call the “Knowledge Centre”, a soaring three-level library, stocked with books. Although certainly an eye-catcher, the stairs actually double as a ventilation stack, enabling the home to achieve its zero-carbon classification . + Foster Lomas Via Wallpaper Photography by Edmund Sumner via Foster Lomas

View original here: 
Stunning carbon-neutral home uses traditional materials to create a synergy with its natural setting

Bad Behavior has blocked 1930 access attempts in the last 7 days.