Award-winning Palm Springs home embraces the California climate in sustainable style

July 11, 2018 by  
Filed under Eco, Green, Recycle

Los Angeles-based architecture firm Poon Design Inc.  has crafted a luxury residence that eschews the mid-century modern style for a more minimalist and contemporary design fitted out with sustainable technologies. Dubbed ‘Museum Modern,’ the Linea Residence G serves as a production home that the architect and developer say can be completed for a “record low construction cost,” totaling one-fourth the cost per square foot of typical high-end residences in Southern California. The all-white house was recently recognized in the American Institute of Architects’ 2018 Best in Housing. Conceived as “a new standard for the speculative tract housing industry,” Residence G takes up nearly a quarter of the site measuring approximately 20,000 square feet. The house comprises three bedrooms, three-and-a-half bathrooms, a three-car garage and a detached one-bedroom guest house. To embrace California’s climate and indoor-outdoor living, the architects installed 90 feet of continuous sliding low-e glass doors that measure 10.5 feet tall for floor-to-ceiling views of the surrounding desert mountains. “Our design opposes the predictable Taco-Bell-style or the cliché Mid-Century Modern tract homes prevalent in the area,” explains Poon Design Inc. “To the home buying audience, Residence G offers a production home that equals the presence of custom luxury estates. In the past few years, Residence G and parallel other sustainable home designs by this architect and developer have been built and sold, totaling over 200 completed homes in the Palm Springs area.” Related: Escape the everyday in this Geodesic Dome House in Palm Springs In addition to sleek, minimalist style, Residence G is also integrated with a wide array of energy-efficient features. The rooftop solar panels provide a base 6kW solar package that can be added onto if desired. Passive cooling is implemented with long roof overhangs and complemented by a reflective energy-efficient cool roof. The locally sourced material palette includes VOC-free finishes and adhesives and includes a number of recycled or rapidly renewable materials. + Poon Design Images by The Agency, Locke Pleninger and Mark Ballogg

Read more:
Award-winning Palm Springs home embraces the California climate in sustainable style

Minimalist timber home gracefully blends into the Austrian landscape

April 10, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Minimalist timber home gracefully blends into the Austrian landscape

Lovers of minimalist architecture will swoon over Innauer-Matt Architekten’s Höller House, a beautiful modern home built mainly of wood in Austria’s picturesque Bregenzerwald valley. Set in a steep hillside, the dwelling combines inspiration from traditional farm buildings with a more contemporary vibe evidenced in its gabled form and restrained minimalist palette. Light timber is used throughout the home, inside and out, and is complemented by the structural framework’s exposed concrete columns. Built of timber felled from the homeowner’s forest, the 1,428-square-foot Höller House celebrates its timber construction with exposed wooden beams and surfaces left unpainted. Natural light fills the home through large openings and skylights , but privacy is also preserved by the slatted wooden facade and intentionally hidden entrance. Related: Handsome Austrian house is clad in a latticed facade made from local spruce To satisfy the client’s desire for a private outdoor space, Innauer-Matt Architekten added covered terraces that wrap around the home, a feature the architects call the “outermost shell.” The light-filled living and dining area serves as the inner “shell” and is organized around a core of exposed concrete comprising the staircase, toilet, and storage room. “This way we created a wide spectrum of translucence and transparency which we gradually and individually adapted to each room, its purpose and the level of desired intimacy, preventing unwanted insights while making beautiful outlooks part of every day life and living,” wrote the architects. + Innauer-Matt Architekten Images © Adolf Bereuter

More here: 
Minimalist timber home gracefully blends into the Austrian landscape

Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

February 6, 2018 by  
Filed under Green

Comments Off on Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

This summer retreat in Denmark may look like a minimalist dream, but there’s a bit of an interesting design twist when you take a closer look. Danish architecture firm CEBRA designed Treldehuset, a timber getaway in Vejle that merges contemporary design with the traditional silhouette of a low gabled roofline. Deep roof overhangs on all side of the home make room for spacious sheltered terraces and give rise to the building’s image as a “double house—a house inside a bigger house,” say the architects, who liken the project to Russian nesting dolls. Set within a beautiful coastal environment with views of the fjord, Treldehuset’s design draws from the surrounding nature and is built to encourage active outdoor living. A restrained materials palette comprising larch cladding outlined by aluminum profiles and dark slate strengthens the building’s clean and simple lines. A sheltered terrace wraps around the inner volume punctuated with large windows and glass doors that slide open for indoor-outdoor living. “The effect of a double house is achieved by placing the thermal envelope beneath and inside a bigger house,” wrote the architects. “In this way, a roofed outdoor area occurs between the thermal envelope, the actual house and the larger shell, which give access to a protected area – a continuation of the interior which allows you, even on rainy summer nights, to eat, grill or maybe clean a newly caught fish. This transitional zone between indoor and outdoor constitutes an interesting space between the characteristic trees with a view of the fjord .” Related: Ancient Bacteria From Norwegian Fjords Could Be Used to Make the Ultimate Sunscreen Larch is used in the interior for continuity and is broken up by whitewashed walls and concrete. The living room, dining area, and kitchen are placed on the west side of the home, where wall-to-wall glazing blur the lines between indoors and out. The private rooms, such as the bathroom and guest room, are located on the east side of the home. + CEBRA Via Dezeen Images via CEBRA by Mikkel Frost

The rest is here:
Minimalist summer retreat in Denmark is like a house within a house

Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

February 13, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

With its bold curved walls and inner courtyard focus, this minimalist house in Portugal creates a strong sense of intimacy while challenging the architecture of neighboring buildings. dIONISO LAB designed House L27 with the patio as the main protagonist, blurring the line between interior and exterior spaces, yet remaining relatively opaque when seen from the street. The house is located in a suburban area of Póvoa de Varzim in Northern P ortugal . Its design was derived from the area’s new masterplan , dominated by residential lots with centrally positioned structures surrounding by garden and paved areas. The architects came up with an unusual, fluid layout that competes with the predominantly rectangular architecture in its immediate surroundings. Related: Fortress-like house in Portugal hides a surprising light-filled courtyard inside The first floor houses the main social spaces and private areas, while the living room, library, storage and garage occupy the second floor. Offering expansive views of the area, the rooftop terrace can have several uses, including entertaining guests and sunbathing. + dIONISO LAB Photos by Fernando Guerra | FG+SG

Read more from the original source:
Flowing home in Portugal challenges the rectangular architecture of its neighbors

Tiny ‘prison-like’ apartment in Beijing reborn as a light-filled family home

January 2, 2017 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Tiny ‘prison-like’ apartment in Beijing reborn as a light-filled family home

OEU-ChaO Architects have worked absolute magic on this tiny 300-square-foot home in Bejing. What was once an incredibly dark and dingy space has been transformed into a welcoming family home that uses an outer courtyard and sloped wooden ceiling to bring optimal natural light and character to the small space. Located on the second ring road of Beijing City’s Xirongxian Hutong, the tiny structure is squeezed in-between five other homes, virtually hidden from the narrow street out front. Taking into account the restrictive spatial limits of the space, the renovation strategy focused on opening up the area to provide natural light and air circulation as well as a comfortable living space. To do so, the architects chose to incorporate a series of independent, easy-to-install units into the original space. Related: Playful renovation in Barcelona squeezes more out of a tiny home The first unit was installed as a hallway that leads to a well-lit courtyard at the back of the home. This outdoor space is strategically blended into the home’s interior living space through two long tables that run the length of the window on both the outside and the inside. The large window not only adds airiness to the interior, but serves as the heart of the home by allowing the family to enjoy a nice sitting area in good or bad weather. The second unit is what gives the home its cabin-like character: a sloped wooden gallery roof . The high wooden beams add personality and a distinct openness to the compact living area and small bedroom space located on the first floor. The high ceilings were also useful to install the children’s room, which sits on the second level and is accessible by ladder. + OEU-ChaO Architects Via Archdaily Images via Zhi Cheng

Here is the original: 
Tiny ‘prison-like’ apartment in Beijing reborn as a light-filled family home

Affordable Villa One is a prefab building that accommodates a growing family

July 28, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Affordable Villa One is a prefab building that accommodates a growing family

Read the rest of Affordable Villa One is a prefab building that accommodates a growing family

The rest is here: 
Affordable Villa One is a prefab building that accommodates a growing family

UFO-shaped Mazatlan Museum is heading to Mexico

July 9, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on UFO-shaped Mazatlan Museum is heading to Mexico

Read the rest of UFO-shaped Mazatlan Museum is heading to Mexico Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: exhibition spaces , Fernando Romero , Fernando Romero Enterprise (FR-EE) , green architecture , Mazatlan Museum , mexico , minimalist architecture , museums , waterfront architecture , weather-resistant design

The rest is here:
UFO-shaped Mazatlan Museum is heading to Mexico

Tom’s Hut is a tiny prefab timber cabin in the Austrian wilderness

May 15, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Tom’s Hut is a tiny prefab timber cabin in the Austrian wilderness

Read the rest of Tom’s Hut is a tiny prefab timber cabin in the Austrian wilderness Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Austrian architecture , cabin , minimalist architecture , prefabricated cabin , prefabricated house , raumhochrosen , timber cabin , tiny cabin , Tom’s Hut , Tom’s Hut by raumhochrosen , Wienerwald

Original post:
Tom’s Hut is a tiny prefab timber cabin in the Austrian wilderness

Australian street artist uses tape to create outstanding works of art

May 15, 2015 by  
Filed under Green

Comments Off on Australian street artist uses tape to create outstanding works of art

Read the rest of Australian street artist uses tape to create outstanding works of art Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: australian artist , buff diss , colored tape , mural , Street art , tape art

View post: 
Australian street artist uses tape to create outstanding works of art

Timber-clad community center in France mimics the forest surrounding it

May 15, 2015 by  
Filed under Eco, Green

Comments Off on Timber-clad community center in France mimics the forest surrounding it

Read the rest of Timber-clad community center in France mimics the forest surrounding it Permalink | Add to del.icio.us | digg Post tags: Chaville France , cultural center , eco design , green design , lace like latticework , Laraqui Bringer Architecture , sustainable design , Timber clad facade

Excerpt from:
Timber-clad community center in France mimics the forest surrounding it

Next Page »

Bad Behavior has blocked 871 access attempts in the last 7 days.